Járj 9 lépéssel a megcsalás előtt!

A partnered hirtelen távolságtartóvá válik? Rejtegeti a telefonját? Folyton kritizál vagy netán ok nélkül féltékenykedik? Íme, 9 olyan változás a párod viselkedésében, ami gyanúra ad okot.

Kevés dolog tud jobban fájni egy szerelmes szívnek, mint a megcsalás. Az árulás ezen formáját borzasztó nehéz feldolgozni. Megeshet, hogy annyira nem tudjuk elhinni, hogy ez velünk is megtörténhet, hogy nemcsak hogy nem figyelünk a jelekre, hanem inkább áltatjuk és győzködjük magunkat. Pedig vannak olyan jelzések, amelyek sejtetik, hogy partnerünk kifelé kacsintgat, ha pedig nem is történt (még) megcsalás, akkor is biztos, hogy elkezdett rossz irányba haladni a kapcsolat. Lássuk, milyen viselkedés az, ami gyanúra ad okot.

fiatal nő szomorú, megcsalt a férjem, sad woman, cheating
Fotó: HbrH / Getty Images

Félti a telefonját

A párodhoz úgy hozzá van nőve a telefonja, hogy a mosdóba is magával viszi, egyfolytában a chaten lóg és minden kütyüje jelszóval van védve? Ez elég nagy felkiáltójel, és előfordulhat, hogy egy másik nő miatt sunnyog és titkolózik folyamatosan. Ha pedig az utóbbi időben a közösségi média felületeiről is eltüntetett téged, akkor nyilvánvalóan megcsalással állsz szemben. Ilyenkor érdemes egy pillanatra megállni, leülni és átgondolni az érzéseidet, hogy mennyit jelent neked ez a kapcsolat. Mi vezetett idáig, tudnátok-e még változtatni a dolgokon, és van-e értelme esetleg párkapcsolati tanácsadóhoz fordulni?

Gyanúsít

Ha a kedvesed, aki eddig normálisan viselkedett, hirtelen elkezd féltékenykedni és minden ok nélkül megcsalással vádol, az sajnos szintén intő jelnek számít. Mindenki magából indul ki alapon, gyakran a megcsaló fél azt gondolja, te is biztos követtél el hibát és a szégyenét megpróbálja rádvetíteni. Ha pedig ezzel szembesíted és még neki áll feljebb, esetleg téged hibáztat és érzelmileg manipulál, akkor nemcsak a megcsalás miatt kell elgondolkodnod a kapcsolatotok jövőjén.

Hirtelen sok változást tapasztalsz

Elfogyott a kedvenc lekvárod a hűtőből, mint Shakirának? Eltűntet utánad mindent, nem tarthatod a napszemüvegedet sem a kocsijában? Az ülés máshogyan áll, mint ahogy te beállítottad? Másképpen kezd öltözködni? Hirtelen egyedül akar lenni, vagy többet lóg a számodra ismeretlen barátaival? Rendszeresen nem éred el? Új dolgokat szeretne kipróbálni a hálószobában? Véletlenszerű ajándékokkal bókol? Nos ez mind-mind olyan tényező, ami gyanúra adhat okot. Persze, ha csak egy-két szokása változik, nem kell egyből aggódnod. De ha többet is tapasztalsz a fentiek közül, akkor bizony érdemes nyitott szemmel járnod, hogy kiderítsd, mi áll a változások háttérben.

Mindenbe beleköt

Minden beszélgetésből veszekedés kerekedik? Ez megcsalás nélkül is intő jel arra, hogy rossz irányba halad a kapcsolat. Ha korábban alapvető dolgokban egyetértettetek és nagyrészt zökkenőmentes volt a viszony, most azonban folyton vitát kezdeményez és azzal fenyeget, hogy szakít veled, akkor bizony igen nagy a baj. Egy értelmes, jól kezelt konfliktus közelebb visz egymáshoz, a harc azonban csak eltaszít. A folyamatos piszkálódás hátterében valószínűleg valami más áll. Ha ingadozik a hangulata, kiabál és összehasonlítgat másokkal, az azt jelenti, hogy el akar bizonytalanítani, és az ilyen viselkedésnek az önbecsülésed látja kárát. Előfordulhat, hogy mindezt az okozza, hogy ő már kifelé kacsintgat a kapcsolatból. De ha nincs harmadik személy a háttérben, akkor sem működhet így hosszú távon egy kapcsolat. Próbáljátok meg nyugodt hangnemben megbeszélni a dolgokat, és lépéseket tenni egymás felé.

Változik az intimitás köztetek

Fotó: Image Source / Getty Images

Jó ideig nem tudtatok betelni egymással és állandóan égett a vágy. Ez a nagy vonzalom teljesen normális a kapcsolat elején, aztán be kell álljon egy rendszer. Ha azonban ebben a rendszerben szignifikáns változás történik, és mondjuk a heti kettő ágyba bújás helyett most csak havi egy van (és az is csak azért, mert te kiköveteled), akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy partnered máshol éli ki a vágyait. Ha nincs jelenleg semmi olyan más tényező az életetekben, mondjuk extra stressz, munkahelyváltás, költözés, haláleset, ami a szexuális vágyat blokkolhatja, akkor elő a nagyítóval és olvass a jelekből.

Távolságtartóvá válik

Már nem tartja fontosnak, hogy elmondja, hol van, kivel és mikor. Megszűnnek a kedves üzenetek, és azon kapod magad, hogy a beszélgetéseitek gyakorlati jellegűek és érzelmileg szinte elérhetetlenné válik a párod. Lehet, hogy eltölt veled némi időt, de a telefonját nyomkodja, és olyan, mintha különálló egységek lennétek. Láthatóan nem érdekli, hogy mit érzel. Mindez utalhat arra is, hogy ő már elkezdett más iránt érdeklődni, ám nyílt szakítás helyett érzelmi elhidegüléssel akar véget vetni a kapcsolatnak. Azonban vádaskodással, vagy azzal, hogy nyomozni kezdesz utána, még messzebbre taszítod magadtól. Ezért érdemes először adni egy esélyt az őszinte beszélgetésnek. Az is fontos, hogy magadba nézz: te ugyanúgy odafigyelsz rá, mint korábban? Teszel azért, hogy a lángolás megmaradjon köztetek? Ha nincsen szó végleges eltávolodásról vagy harmadik személyről, akkor mindenképpen érdemes dolgozni a kapcsolaton, hátha sikerül a kezdeti tüzet feléleszteni.

Folyton kritizál

A partner folyamatos kritizálása a megcsalás egyik jele lehet. Az ellenségeskedés, a másikban való hibakeresés, a bűntudatkeltés mind jó ürügy arra, hogy zavar keletkezzen a kapcsolatban. Már csak azt kell megfejtened, választottad miért törekszik erre. Másokkal is ennyire kritikus, vagy kifejezetten neked szól ez a viselkedés? Jelezd felé, hogy számodra ez bántó, és semmiképpen ne hagyd, hogy lerombolja az önértékelésedet. Nagyon könnyű beleesni ebbe a csapdába, kimászni viszont annál nehezebb. Húzd meg minél hamarabb a határvonalat, akkor is, ha nem megcsalásról van szó, hanem „csak” verbális bántalmazásról.

Kevesebb időt szakít rád

Már nem dob el mindent azért, hogy veled lehessen és inkább azokat a programokat részesíti előnyben, ahol te nem vagy jelen. Nem érdekli, mi történik veled a napok folyamán. Túl szoros a beosztása, ezért ritkábbak lesznek a találkozók és kevesebb az együtt töltött idő, ráadásul neked kell mindenben alkalmazkodnod hozzá. Ez bizony egy olyan tényező, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni: derítsd ki az okokat. Mindenkinek vannak sűrűbb időszakai, amikor a partnere kicsit háttérbe szorul, de ezeket fontos, hogy megbeszéljétek egymással. Hosszú távon ugyanis az a kapcsolat nem fog működni, ahol a partnered számára te vagy az utolsó helyen – akár van megcsalás a háttérben, akár nincs.

A megérzéseid jeleznek

Lehet nevezni női megérzésnek, vagy hetedik érzéknek, a helyzet az, hogy a megcsalást mi, nők nagyon sok esetben egyszerűen megérezzük. Valószínűleg, ha ezt a cikket olvasod, akkor már benned is motoszkált valaha ilyen gondolat. Vajon mit csinált azon csütörtök délután, amikor nem tudtad elérni, majd utána valami ködös magyarázattal próbálta elterelni a gyanút? Ha úgy érzed, hogy partnered valamit titkol előtted, bár ad magyarázatokat, mégsem hiszed, hogy őszinte veled, akkor valószínűleg ez így is van. A megérzéseink ugyanis legtöbbször nem vernek át bennünket. Sokkal valószínűbb, hogy agyunk, tudatalattink elemzi a korábbi tapasztalatainkat, és abból levonva a következtetéseket figyelmeztet.

Persze, nem szabad, hogy minden párkapcsolati probléma esetén egyből megcsalást feltételezz. Ám ha úgy érzed, hogy a kapcsolatotokba változás állt be, és nem jó irányba haladtok, vagy ha a fenti jelek közül akár többet is tapasztalsz, akkor itt az ideje, hogy beszélj a partnereddel. Legyél őszinte és nyitott, próbálj tenni a kapcsolatért, ha értékes számodra. Mentsd, ami menthető, ha azonban partnered részéről falakba ütközöl, akkor lehet, hogy eljött az ideje annak, hogy mindketten továbblépjetek.

 

Nyitókép: nicoletaionescu/GettyImages
Forrás: mindbodygreen

 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: