7+7 izgalmas játékötlet a nyári szünetre, amivel lekötheted a gyereket

Kicsikkel vagy nagyobbakkal, együtt vagy önállóan? Íme, néhány új vagy újra felfedezésre váró játékötlet a nyári szünetre.

Lassan egy hónapja, hogy elstartolt a pihenést és élményeket ígérő nyári szünidő, de bizony még másfél hónap hátra van belőle… Lássuk be, napi szinten lekötni a gyereket nem kis feladat, és az eszköztárunk sem végtelen. Éppen ezért  jöjjön most pár játékötlet a nyári szünetre, amelyeket kisebbekkel, nagyobbakkal vagy akár kisebbekkel és nagyobbakkal is ki lehet próbálni a közös játék során. De persze, azoknak a ritka pillanatoknak a meghosszabbítására is gondolunk, amikor a gyerkőc(ök) egyedül játszik – erre is hozunk ötleteket.

7 nyári játékötlet a közös mókához

1. Kisebbekkel: „készítsd ki, készítsd el, és pontozom”

A játék lényege, hogy a gyerkőc önállóan készítse elő a ruháit, kiegészítőit, amelyeket másnap fel akar venni. Kisfiúknak nem biztos, hogy lesz ehhez kedvük, de nekik szuper feladat lehet például, hogy rakják sorrendbe a kedvenc játékaikat, és mondják el, miért az a kedvencük. Erre legyen egy időkeret, mondjuk 10 vagy 15 perc. Ha a picúr még nem ismeri az órát, elindíthatsz neki egy kis háttérzenét, és beszéljétek meg, hány dal múlva legyen kész, vagy ha előbb végez, szóljon. Ezután gyere be és pontozd a kreációját. Dicsérd bátran, és bizony, legyél vele nagyon elégedett, mert minden alkalommal egyre ügyesebb lesz!

2. Kimozdulnátok a kicsikkel?

apa gyerek fiú kisfiú család szülő
fotó: Westend61 / Getty Images

Menjetek el egy kastélyba, vagy várromhoz – ezt a kis lovagok és királylányok is imádni fogják. Vigyetek játék kardot, pajzsot, lovag vagy királylányos jelmezt, és akár be is öltözhettek. Leleményes szülők elrejthetnek egy „kincsesládát” a várromnál, amit a gyerekeknek meg kell találni. Egy másik alkalommal látogassatok meg egy tanyát, ahol összebarátkozhattok az állatokkal. Vagy vegyétek az irányt egy csendes arborétum vagy egy meseösvény felé. Még izgalmasabb, ha otthon összeírtok egy listát (ügyesebb szülők rajzokat is készíthetnek) arról, hogy miket (állatok, növények, használati tárgyak) kell az egyes helyeken megtalálni. Ez segíti a megfigyelést, és azt, hogy a gyerekek nyitott szemmel járjanak az adott helyszínen.

3. Nagyobbakkal: „Ország, város, fiú, lány…”

Emlékszel gyerekkorunk egyik kedvenc játékára? Hogy ez eddig miért is nem jutott az eszedbe, ugye? Harmadikos, negyedikesként már simán ország-városoztunk a szüleinkkel és egymással is, miért is ne tehetnéd ezt te is a nagyobb gyerkőccel vagy gyerkőcökkel? Minél többen vagytok, és minél több kategóriát találtok ki – például a híres ember után még beírhatjátok, hogy film vagy sorozat –, annál mókásabb lesz! Ha pedig nehezítésre vágytok, állítsatok be időkeretet, mondjuk öt percet.

4. Kimozdulnátok a nagyokkal?

Akkor menjetek ki egy bolhapiacra, ahol a gyerkőc a saját pénzén igazi kincseket találhat. Sőt, akár ő is kipróbálhatja, milyen élőben „boltosat játszani”. Ha van olyan bolhapiac, hétvégi vásár vagy garázsvásár a közeletekben, amihez lehet egy kis standdal csatlakozni, akkor szedjétek össze az otthoni kacatokat, megunt játékokat, és vegyetek részt ti is. A gyerekek biztosan lelkes eladók lesznek, ha így egy kis extra zsebpénzre tehetnek szert.

5. Rendezzetek színházi előadást!

A gyerekek válasszák ki a szereplőket a plüssök, babák, kisautók és más kedvencek köreiből, találják ki a történetet és rendezzék meg a darabot. Akár be is öltözhetnek kalóznak, lovagnak, amiben segíthetsz nekik, de ha a nagyobbak jól elboldogulnak a kicsikkel, nyugodtan add át a stafétát. Fordítsd magadra azt az időt, míg ők alkotnak, aztán lelkes közönségként térj vissza a színházteremnek kinevezett helyszínre.

6. Irány a saját szabadtéri mozitok

gyerek játék házimozi kert család
Fotó: Tgordievskaya / Getty Images

Válasszatok együtt filmet, és állítsatok fel egy „mozisátrat” a kertben, vagy rendezzétek be a teraszt, esetleg a szoba egy szegletét moziteremnek. A gyerekek készíthetik a jegyeket, szórólapokat, te pedig hozd a popcornt és az üdítőket. A kertben egyszerűbb lesz laptopról vagy tabletről lejátszani a filmet, de akár diavetítőt is használhattok. A nagyobb gyerekek pedig akár a saját kisfilmüket is leforgathatják, amivel egy fél napra simán lekötöd őket, délután pedig együtt megnézitek az alkotást.

7. Kimozdulnátok kicsikkel és nagyokkal közösen?

Látogassatok el egy különleges fesztiválra, fedezzetek fel egy mezítlábas parkot vagy egy lombkoronasétányt.

Ha most szeretnél új társasjátékokat beszerezni, amelyekkel az egész család jól eljátszhat, akkor a Grabolo, a Csak egy szó vagy (nagyobbakkal) a Cluedo is remek választás lehet.

Nyári játékötletek, amelyekkel önmagát is remekül elszórakoztathatja a gyerkőc:

gyerek játszik
Fotó: Catherine Delahaye/GettyImages

1. Szervezzen kerti partit vagy teadélutánt a plüsseinek – néha benézhetsz hozzájuk egy kis frissítővel vagy sütivel.
2. Szedj elő neki egy régi legót a leírással együtt, amit próbáljon egyedül kirakni. Utána jutalomként fagyizás vagy közös játék is jöhet!
3. Nagyobb gyerkőc írhat saját nyári bakancslistát, amelyeknek a teljesítésében természetesen te és az egész család is segíthettek majd.
4. A kis kreatívok készíthetnek saját élmény- vagy fotóalbumot a nyárról. Ha nem tudtok fotókat nyomtatni, de a gyerkőc jól rajzol, illusztrálhatja is a művét.
5. Ugye, milyen klassz volt régen a bunkerépítés? Biztasd erre csemetédet is – a túlélőfelszerelés se maradjon otthon! Vigyen magával zseblámpát, iránytűt, könyvet, színezőt, innivalót. Órákig jól elfoglalhatja magát!
6. További tekervényes program lehet, ha szabadulószobát vagy kincses térképet készít a felnőtteknek. Nektek pedig addig is van időtök magatokra, egymásra vagy épp a teendőitekre, míg elkészül. Utána a közös móka sem marad majd el!
7. Micsoda móka lehet időkapszulát készíteni! Hagyd, hogy a gyerkőc kipróbálja. Évek múlva vicces lesz felnyitni, csak ne felejtsétek el, hogy van ilyenetek, és hogy hova rejtettétek el.

Nyitókép: PeopleImages / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: