Javíthatatlan álmodozó vagy? 5 ok, amiért ne bánd!

A hangulatodon és a problémamegoldó képességeden is sokat javíthat, ha gyakran hagyod az agyad elkalandozni.

Ábrándozás az élet megrontója” – idézik sokszor meggyőzően Vörösmartyt. Nos, a jó hír a gyakran álmodozóknak, hogy ez nem igaz. Sőt, egyes kutatások szerint, az álmodozás kifejezetten hasznos tevékenység. Bár ilyenkor sokszor egy képzeletbeli, vagy remélt helyzeten gondolkodunk, akár hosszabb ideig, vagy visszatérően is, de valójában ez mégsem időpocsékolás.

Álom vagy valóság?

Valószínűleg nagyon kevesen vannak azok – ha vannak, egyáltalán– akik még nem mélyedtek el annyira egy-egy olyan gondolatban, amelynek sok köze nincs a valósághoz. Inkább arról lehet szó, hogy sokan be sem merik vallani, hogy gyakran álmodoznak, mert ezek olyan kézzel foghatatlan, vagy megvalósíthatatlannak tűnő gondolatok, amelyekben maguk sem hisznek. Azonban gondoltad volna, hogy – több felmérés alapján– időnk 30-50%-át álmodozva töltjük?

Érzelmileg leterhelt nő
Fotó: Lourdes Balduque/ Getty Images

De valójában mit jelent álmodozni? Bármilyen hihetetlenül is hangzik, az álmodozás nem üresjárat, tehát nem egyenlő az unatkozással, vagy a szándékos figyelmetlenséggel. Még ha egy külső szemlélő számára annak is látszik. Sőt, ez sokak számára bosszantó, zavaró is lehet. Való igaz, kívülről nézve keltheti azt a látszatot, hogy bambulsz magad elé, vagy nem érdekel, ami történik körülötted, vagy nemes egyszerűséggel éppen teljesen máshol jársz fejben. Ez utóbbi jár legközelebb a valósághoz, hiszen álmodozáskor az elmédben olyan képek és helyek felé teszel egy rövid kitérőt, mint amikor éjszakánként álmodsz. Csak ilyenkor ébren vagy és nyitva a szemed.

Álmodozni jó!

Ne ess kétségbe, ha azt a bélyeget teszik rád, hogy álmodozó vagy! Nem tartozol senkinek magyarázattal, ráadásul kifejezetten előnyös is lehet a számodra. 5 ok, amiért soha ne érezd időpocsékolásnak az álmodozást:

1. Csökkenti a stresszt és a szorongást

Álmodozás során a külső zajokat, körülményeket kikapcsolod az agyadban. Ez gördülékenyebbé teszi számodra a gondolkodást és megkönnyíti az ellazulást. Vagyis az álmodozás kiváló lehetőség stresszoldásra.

2. Segíti a koncentrációt

Ezek a rövid kikapcsolások a való világból nagyon hatékonyak a koncentráció tekintetében. Különösen akkor, ha vidám vagy pozitív dolgokon merengsz. Az álmodozás jóval több és összetettebb, mint csupán időkitöltés, ezért is van, hogy nem feltétlenül az üres óráidban tör rád.

3. Felerősíti a kreativitást

Álmodozás „üzemmódban” az agynak a problémamegoldásért és a kreativitásért felelős területei lépnek működésbe. Ezért tapasztalhatod azt néha, hogy álmodozáskor egészen elképesztő, sokszor szürreális, esetleg mások számára értelmezhetetlen fantazmagóriák jutnak eszedbe. Egyes kutatások arra jutottak, hogy minél többször álmodozol, annál nagyobb lesz a kreativitásod. Mert bár kiszakadsz a valóságból, az elméd attól függetlenül tovább dolgozik.

4. Támogatja a problémamegoldást

Az álmodozás tulajdonképpen lehetőség is, mivel ilyenkor új perspektívák nyílhatnak meg a számodra. Akik gyakran álmodoznak, ezeket az új meglátásokat, felfedezéseket gyakran használják fel a különböző problémák megoldása érdekében. De az álmodozáskor nincsenek megkötések, szabadon szárnyalhat a fantázia, aminek köszönhetően új ötletek, projektek, vagy megoldások is „kipattanhatnak” a fejedből, ezek egy-egy cél elérést is könnyebbé tehetik.

5. Segíthet a félelmek leküzdésében

Az éjszakai álmokkal szemben az ébren álmodozást akár manipulálni is tudjuk. Használd az álmodozást úgy, mint egy festő, aki az üres vászonra kezd el alkotni. Ha félsz, vagy szorongsz valamitől, akkor álmodozás során fesd le ezt a dolgot, tevékenységet vagy személyt az elméddel és nézz szembe vele. „Programozd” át az agyadat és engedd el a félelmeidet.

Forrás: thewom.it

Nyitókép: Anastasiia Krivenok/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: