8 árulkodó jel, amiből felismerheted, hogy érzelmileg manipulálnak

Közismert mondás, hogy más szemében a szálkát, a sajátunkban pedig gyakran még a gerendát sem látjuk meg: pontosan így van ez a mérgező, káros kapcsolatokkal is. Éppen ezért jó ha tudod, milyen taktikákkal próbálhatnak meg befolyásolni téged!

Amikor a barátaink szerelmi életéről van szó, akkor nem is lehet kérdéses, hogy azonnal észrevesszük, amikor a nem megfelelő emberrel randiznak. De ha megpróbáltad már felhívni az egyik szeretted figyelmét arra, hogy könnyedén megsérülhet a kapcsolatban, akkor biztosan tudod, milyen nehéz értő fülekre találni ilyenkor. Méghozzá azért, mert az érzelmi manipulációt általában csak külső szemlélőként ismerjük fel: ám amikor minket irányítanak bábokként, sajnos hajlamosak vagyunk struccpolitikát folytatni.

Éppen ezért érdemes az eszedbe vésned azokat az árulkodó jeleket, amelyeknek segítségével kihúzhatod a fejed a homokból, mielőtt komolyan megbánthatnának vagy kihasználnának.

Bábjáték az elméddel és az érzelmeiddel

Először is nem árt tisztázni, mit is jelent pontosan a manipuláció egy kapcsolatban: a fogalom ebben az összefüggésben olyan cselekedeteket takar, amelyeket azért tesz valaki, hogy uralkodjon a másikon. Ez roppant káros lehet az alárendelt felet illetően. A pszichológiai manipuláció esetén megtévesztő taktikák segítségével nyomást gyakorolnak a másikra, hogy az megváltoztassa az illető viselkedését vagy meggyőződéseit. Az érzelmi manipuláció az elnyomott fél energiáinak leszívására irányul és persze arra, hogy érzelmileg instabillá változtassák őt. A szakemberek azonban kiemelik, hogy nemcsak a párkapcsolatban fordulhat elő ilyen káros „bábjáték”, a családtagjaink, a barátaink, vagy a munkatársaink is megpróbálhatnak befolyásolni minket.

8 jel, amiből felismerheted a manipulátorokat:

1. Megkérdőjelezed a saját valóságodat:

Ha kétségbe vonod a „józan eszedet”, akkor jó eséllyel manipuláció áldozatává váltál, hiszen a befolyásolás egyik legismertebb eszköze az, hogy elérik, ne bízz az ösztöneidben és ne gondolkozz logikusan. Amikor megkérdőjelezel magadban mindent, könnyedén rávehetnek arra, hogy az ő elképzeléseik szerint éld az életed. Így persze bármit megúszhatnak.

2. A kapcsolatod hihetetlenül intenzív érzelmileg:

Bár a szenvedélyesség általában pozitívum a párkapcsolatokban, az intenzív érzelmek valójában a manipulatív fél kezére játszanak. A partnerek bizonytalanságban tartása és a figyelem elterelése a jövőbeli fantáziaképekkel és a múltbeli szép emlékekkel feltűnő jelei a taktikázásnak.

3. Félsz attól, hogy elhagynak:

Amikor valaki manipuláció áldozatául esik, félelmet, bizonytalanságot vagy zavartságot érez a mindennapokban. Kompromisszumra természetesen minden kapcsolatban szükség van, de ha a döntésedet az (is) befolyásolja, hogy aggódsz a szakítás miatt (vagy azért, hogy megbántanak majd), akkor zsarolhatnak téged érzelmileg.

4. Gyomorideged van amiatt, hogy valami nincs rendben:

Előfordult már veled, hogy a rossz érzéseidtől már-már a hasad is fájt? Ez nem véletlen, hiszen a belekben és a gyomorban található az enteralis idegrendszer (ami az autonóm idegrendszer része), ami az érzékszervi jelek észlelésért is felel, ezeket továbbítja az agyadnak. Hallgass arra, mit súg a gyomrod!

5. Bizonytalan vagy:

A manipuláció célja nem más, mint a hatalom megszerzése a másik fél felett: ennek érdekében a manipulátor ellened fordítja a gyengeségeidet. A félelmeid a fegyverévé válik, és ha rosszul érzed magad a bőrödben, egyúttal kiszolgáltatod magad neki.

6. Valaki azt akarja, hogy tőle és csakis tőle függj:

Ha senki máshoz nem fordulhatsz, pusztán egyetlen emberhez, akkor az a személy gond nélkül kontrollálhat téged. A manipulátorok fizikailag, szociálisan és anyagilag is elszigetelik a másikat és megpróbálnak függőséget kialakítani a másikban.

7. Folyamatosan másokhoz hasonlítanak téged:

A manipulatív embereket többek között az élteti, ha versenyeznek értük. Így, ha valaki állandóan másokhoz méreget téged, akkor jó eséllyel kontrollálni akar, azaz el akarja érni, hogy harcba szállj érte.

8. A családodat és a barátaidat is a saját oldalukra állítják:

A szakemberek arra is figyelmeztetnek mindenkit, hogy vannak, akik a kétely illúziójának megteremtésével szeretnék elszakítani „az áldozatukat” a családjuktól, vagy a barátaiktól. A manipulátorok keményen megdolgoznak azért, hogy pozitív megítélésük legyen a biztonsági hálód körében. (Például elsőként köszöntik fel a szüleidet.) Sőt, általában a másikat megkerülve keresik fel annak szeretteit. Ezekkel a beszélgetésekkel a manipulátor konfliktusokat, vitákat akar kirobbantani a hozzátartozód és közted.

Manipulációs taktikák, amelyekkel kimondottan egy párkapcsolatban találkozhatsz:

 • A célok folyamatos megváltoztatgatása, az elkötelezettségi szabályok állandó eltolódása
 • Extrém hűség vagy titoktartás kizsarolása (Főként a szeretteiddel szembeni hallgatás elvárása)
 • Következetlen kommunikáció: mint például a ghostingolás
 • A kompromisszumok megtagadása
 • Végletekben való gondolkozás, az arany középút teljes mellőzése
 • Az empátia hiánya
 • Dehumanizáló szavak vagy cselekedetek
 • Mások szorongásának lebecsmérlése
 • Olyan szituációk megteremtése, ami csak a saját érdeküket szolgálja
 • Önzőség: a legtöbb kijelentésük önmagukról szól
 • Rendkívüli hangulatváltozások

Viszlát, marionett-baba szerep!

Ha szeretnéd elkerülni a manipulátorok csapdáját, akkor mindenekelőtt szigorú határokat kell felállítanod magadban! Határozd meg, milyen magatartást érzel elfogadhatónak és mi az, amit már nem vagy hajlandó tolerálni. Ragaszkodj is ezekhez a szabályokhoz, különben a másik fél rájöhet, hogy egy kis harc árán könnyedén lerombolhatja a falaidat. Tarts önvizsgálatot és gondold végig, mire van szükséged egy kapcsolatban – aztán erősítsd meg magad! Amennyiben a másik nem tiszteli a kéréseidet, ne félj kilépni ebből a (valószínűleg) mérgező viszonyból! Ha úgy érzed, képtelen vagy erre a lépésre egyedül, fordulj bátran szakemberhez segítségért és támogatásért! Ne szégyelld, hogy szükséged van rá!

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: Marie-Michèle Bouchard/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: