3+1 árulkodó jel, hogy a cica unatkozik: mit tehetsz ez ellen?

Bár a macskákról elterjedt, hogy maguknak való lények, igenis előfordulhat, hogy a cica unatkozik. Lássuk az erre utaló jeleket és a lehetséges megoldást.

A macskák nagyon különleges lények, akik bár sokáig és elég jól elvannak egyedül is, azért egy idő után elunhatják magukat. Különösen, ha kis lakásban, illetve ingerszegény környezetben élnek. Hogy mi a probléma, azt kedvenced sajnos szavakkal nem tudja elmondani neked, legfeljebb csak a viselkedésével jelezheti. Ilyen például a rombolás, rongálás, de ezen kívül is akad még pár jel, amelyek arra utalhatnak, hogy a cica unatkozik. Ne félj, ha ezeket olvasva rádöbbennél, milyen egyhangúak kedvenced napjai: a cikk végén segítünk megoldást találni.

3+1 jel, amelyek arra utalhatnak, hogy a cica unatkozik

1. Agresszió Képzeld csak el a következőt: egy szuper lakásban élsz, ahol sokat vagy egyedül. Igaz, akár napi 15 órát is alhatsz, ha úgy tartja kedved, de ezen kívül csak étel és legfeljebb egy-két játék dobhatja fel a napod. Elképzelhető, hogy a cicád éppen így él. Ugye, hogy egy idő után te is elunnád magad? És egy idő után megkeresnéd azokat a lehetőségeket, amelyekkel szórakoztathatod magad. A macskád számára az egyik ilyen, ha egy másik háziállatot macerálhat. Például megkergetheti a cicatársát, eljátszhatja, hogy vadászik a halakra vagy a hörcsögre, esetleg agresszívvá válhat a kutyussal szemben.

2. Túlevés Ha a cica unatkozik, hajlamos lehet a túlevésre, pont mint mi, emberek. Ez pedig egy olyan probléma, amit nem szabad félvállról venni, hiszen nemcsak az lesz a következménye, hogy a macskád egy édes, gyúrnivaló, nyolckilós sószsákká hízik, hanem az egészsége is majdnem biztosan megsínyli a változást.

3. Elveszett vidámság A súlytöbblet egyik lehetséges következménye a cukorbetegség, a másik pedig, hogy a macska egyre kevésbé lesz aktív. Ez akár depresszió kialakulásához is vezethet. De egyébként az unalom önmagában is kiölheti a természetes kíváncsiságot a cicából. Szóval ha azt látod, hogy semmi kedve felfedezni és játszani, nézz körül a lakásban macskaszemmel. Vajon mennyire lehet izgalmas számára a környezet, amiben él?

+1. Túl sok mosakodás A macskák jellemzően a napjuk 30-50%-át töltik bundájuk tisztogatásával, ápolásával. De a mosakodás nemcsak a tisztálkodás miatt fontos, hanem a pont jó hőmérséklet fenntartása miatt is (a nyál párologtatása hűti a bőrüket). Ha azt látod, hogy a cicád túl sokat mosdik, vagy hazaérve mostanában a megszokottnál több szőrlabdát találsz a padlón, a cicának pedig hull a szőre, esetleg néhány kopasz folt is megjelent rajta, akkor jusson eszedbe, hogy az is állhat a háttérben, hogy a cica unatkozik. Persze, még számos más dolog is okozhatja, például allergia vagy más betegség. Így a biztonság kedvéért azt javasoljuk, keresd fel vele az állatorvost, hogy kizárjátok ezeket.

Mit tehetsz, ha a cica unatkozik?

Az első lépés lehet, ahogy a Petplace írja, egy szellemileg és fizikailag stimulálóbb környezet kialakítása négylábú kis barátod számára. Ehhez az internet és az állatkereskedések gyakorlatilag végtelen lehetőséget kínálnak, szinte csak az a kérdés, hol kezdd a keresést, és mennyi a rászánható kereted. Persze, nem kell vagyonokat költened cicád szórakoztatására, a neten is találsz olyan videókat, amelyekből inspirálódhatsz, és te magad is készíthetsz neki pár szuper játékot otthon.

De elég lehet, ha elgurítod neki a Nagyi fonalát, mint a régi rajzfilmekben, ahol ilyesmivel is boldogan játszott a cica. Vagy egy Kinder-tojás belső, összezárható, kis sárga részébe beleteszel néhány apró kis kavicsot vagy gyöngyöt, ami zörög, amikor visszazárod és eldobod neki. Arra vigyázz, hogy ne tudja kinyitni, mert akkor lenyelheti a kavicsokat. Ha ez a veszély fennáll, tegyél bele inkább néhány szem macskatápot, amitől biztosan nem lesz baja.

És a végére még egy tipp: ha a cica unatkozik, de tudod róla, hogy szeret kinézni az ablakon, tegyél egy madáretetőt az ablaknál lévő faágra (ha van ilyen). Így gyakorlatilag biztosítod kis kedvencednek a saját National Geographic csatornáját, amit egész nap nézhet (míg bele nem alszik).

Forrás: Petplace.com
Fotó: D.Jiang / GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: