Te tudod, hogy meddig használhatod a kedvenc szempillaspirálodat?

Amikor eljön az ideje, hogy megválj tőle

Sose használj lejárt szavatosságú sminkterméket - mindannyian ismerjük ezt az alapszabályt. De vajon tisztában vagyunk azzal is, hogy a dátumon túl mit érdemes még figyelnünk?

Tedd a szívedre a kezed, és válaszolj: lapul a fiókodban olyan rúzs, ami már több éve megvan, de képtelen vagy megválni tőle? És mi a helyzet a szempillaspirálokkal vagy az alapozókkal? Ha a „látszólag nincs baja és az illata is rendben van”- elv mentén szelektálsz, most érhet egy-két meglepetés.

Először is, mik az árulkodó jelek?

A lejárati dátum ellenőrzésén túl sokszor nehéz megállapítani, hogy használható-e még egy piperecikk. Egy-két intő jel viszont akad. Ha ezeket a változásokat észleled, semmiképp se őrizgesd tovább a terméket:

  • megváltozik a termék textúrája
  • kellemetlenné válik a szaga
  • komponenseire bomlik az anyag
  • bepenészedik.

1. Alapozó

12 és 18 hónap között marad tartós, attól függően, hogy olaj- vagy vízbázisú a termék. Az olajtartalmú alapozók tovább megőrzik a szavatosságukat, mivel ez az összetevő természetes tartósítószerként működik.

Innen tudod, hogy lejárt:

Besűrűsödik az állaga, az olaj kiválik a festék tetején. Használat során pedig csíkos és egyenetlen fedést nyújt.

Így marad tovább tartós:

Tartsd távol a nagy melegtől és gyakran rázd fel a tubust.

2. Szempillaspirál

Kapaszkodj meg, ez az infó minket is meglepett! Napi használat mellett mindössze 3 hónapig, ritkább alkalmazás esetén 6 hónapig tartós egy szempillaspirál. Hiába ez az egyik kedvenc sminktermékünk, fél év letelte után tényleg nem érdemes tovább őrizgetnünk: a nedves közegben ugyanis remekül tenyésznek a baktériumok. Nem túl higiénikus, ugye?

Innen tudod, hogy lejárt:

Ha kellemetlenné válik a szaga, ideje megválnod tőle.

Így marad tovább tartós:

Ne húzogasd a kefét a tubusban! Ezzel a mozdulattal levegő kerül a festékbe, és sokkal hamarabb beszárad. Csavaró mozdulattal forgasd vissza a kefét a tubusba.

3. Szemceruza, szemhéjtus

A szemhéjtussal is ugyanaz a probléma, mint a szempillaspirállal: mindössze 3 hónap a szavatossági ideje. A szemceruzával viszont három évig is kihúzhatjuk, mivel minden egyes hegyezéssel eltávolítjuk a hegyéről a baktériumokat.

Innen tudod, hogy lejárt:

Fehér színű filmréteg képződik a felületén, amit még hegyezéssel sem tudsz eltávolítani. Ha kellemetlenné válik a szaga, szintén ne tartsd meg.

Így marad tovább tartós:

Rendszeresen fertőtlenítsd a hegyeződ alkohollal. Ha pedig szemhéjtussal hangsúlyozod a tekinteted, minden használat után tisztítsd meg a hegyét.

4. Pirosító, bronzosító, púder

Ezek a termékek szerencsére tovább bírják, hiszen nem tartalmaznak vizet, így a baktériumok nehezebben tenyésznek rajtuk. Azonban 18 hónap használat után ezeknek a termékeknek se kegyelmezz meg, ugyanis a bőrfelszínedről az ecseted szálaira tapadó olajjal némileg szennyezed a púder állagú termékeket is.

Innen tudod, hogy lejárt:

A por állagú sminktermék pereme megkeményedik attól, hogy a benne lévő ásványi anyagok összetapadnak.

Így marad tovább tartós:

A lehető legkisebb mennyiségű olajjal érintkezzen a púdered! Ebben a gyakori ecsettisztítás és a zsíros kozmetikumok (primer, alapozó) mellőzése segíthet.

5. Rúzs, szájfény

Jó hír, hogy a baktériumok kevésbé jelentenek veszélyt rájuk, 12-18 hónapig is élvezhetjük kedvenc árnyalatainkat. A különféle tartósítószerek, olajszármazékok és vitaminok hatására viszont egy idő után így is romlásnak indulnak a termékek.

Innen tudod, hogy lejárt:

Furcsa szagot észlelsz, száradni kezd a termék, krétaszerűvé válik a textúrája? Esetleg cseppekben kicsapódik a tetején az olaj? Ez esetben kezd avasodni, szóval kukába vele!

Így marad tovább tartós:

Tartsd hűtőben, így elkerülhető az összetevők bomlása. És lehetőleg ne kenj fel belőle közvetlenül evés után, ezzel cselezheted ki a baktériumok elszaporodását a termék felületén.

Nyitókép: Rido/Shutterstock
(redonline.co.uk)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: