Ha ezeket tapasztalod, gratulálunk: kezdesz önmagad legjobb verziójává válni

Mindannyian fejlődni szeretnénk: boldogabbak, önazonosabbak akarunk lenni. De te vajon jó úton haladsz efelé? Lássuk, milyen jelek utalhatnak arra, hogy kezdesz önmagad legjobb verziójává válni.

Sokáig azt hittem, a szerelem segíthet önmagam legjobb verziójává válni, hiszen olyankor az ember lánya próbálja a legjobbat kihozni magából. Később pedig azt, hogy a munkám teszi ezt lehetővé, mert segíthetek az embereknek, ezáltal én magam is jobb ember lehetek. Aztán rájöttem, hogy talán mindkettő igaz, vagy talán egyik sem feltétlenül. Vannak viszont olyan jelek, amelyek arról árulkodhatnak, hogy önmagad legjobb verziója lettél, vagy legalábbis kezdesz azzá válni. De ebben sem lehet egyetemes igazságokat kimondani, hiszen mindannyiunk útja más. Mindenesetre érdemes átfutnod a most következőket, mert könnyen ráébredhetsz, mennyit haladtál előre az utadon és mennyit változtál – a lehető legjobb irányba.

Határok és ígéretek

15 perces trükk fogyás
Fotó: Ridofranz/Getty Images

1. Határokat állítasz fel

Nemet mondasz egy újabb munkahelyi projektre, amikor már így is túl vagy terhelve, vagy visszautasítasz egy családi vacsorát, hogy gondoskodj a saját igényeidről? Ilyenkor egészséges határokat állítasz fel, hogy szilárd alapot teremts az önmagadhoz és másokhoz fűződő egészséges kapcsolataidhoz. Már megtanultad, hogy fel kell mérni, milyen szükségleteid vannak, és miért fontos számodra minden egyes határ, amit meghúzol. Ezekből talán nincs sok, de mindegyik a javadat szolgálja. Amikor nemet mondasz valakinek valamire, mindig biztosítod róla, hogy nem ellene irányul: egyszerűen, világosan fogalmazol, ezért többnyire nincs is sértődés az ilyesmiből. Bár lehet, hogy eleinte kényelmetlen volt és gyakorlatot igényelt a határaid betartása, de ezáltal jobb barát, partner és alkalmazott lehetsz.

2. Betartod az önmagadnak tett ígéreteidet

Tényleg csak félórát netflixezel este, hogy másnap kipihenten ébredj, vagy reggel jógázol és meditálsz ahelyett, hogy a kedvenc kávézódban állnál sorba egy hatalmas cukros péksütiért, amiért aztán egész nap küzdesz a lelkiismereteddel. Vagy épp telefonnyomkodás helyett a kedvenc könyvedből olvasol 10 oldalt munkába menet a metrón. Mindezt csak azért, mert megígérted magadnak. Képes vagy erre? Akkor nemcsak magabiztosságot és önbizalmat nyerhetsz, hanem hitelesebb is lettél, így önmagad legjobb verziója felé is hatalmas lépésekkel haladsz.

Tipp: Mi lehet a titka annak, hogy tényleg betartod az ígéreteidet? Mindenekelőtt az, hogy reálisan és konkrétan fogalmazd meg a vállalásaidat. Ahelyett, hogy túlvállalnád magad, a sikerre fókuszálj. Ha például kétségeid vannak afelől, hogy belefér-e reggelente 15 perc meditáció, kezdd inkább 5 perccel. És voilá: ígéret teljesítve!

3. Viszlát, önbizalomhiány!

Mindannyiunknak vannak hamis, előítéletes gondolatai, elképzelései, amelyeket magunknak mondtunk, és amelyek visszatartanak a fejlődéstől. Ha sikerült örökre leszámolnod a „nem jelentkezem arra az állásra, mert úgysem kapom meg” és társaival, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy ezeket a gondolatokat megtanultad pozitív, téged előre vivő és inspiráló állításokkal helyettesíteni, akkor hatalmas lépést önmagad legjobb verziója felé.

Szabad út az érzéseknek

nő örül vidám sikeres elégedett
Fotó: RollingCamera /Getty Images

4. Együttérzést tudsz mutatni önmagad felé is

Tegyük fel, hogy a legjobb barátnőd vagy egy családtagod hibát követ el, és elmeséli neked. Hogyan reagálsz? Mi arra fogadnánk, hogy kedves és együttérző vagy vele, megpróbálsz segíteni neki. Ha önmagaddal szemben is képes vagy együttérzésre hasonló helyzetben, kedves és barátságos hangon tudod megnyugtatni önmagad, az jó jel: a magad felé irányuló negatív szavakat sikerült pozitív hangvételre cserélni. Ezáltal erősíted magadban a „Hibáztam? Helyre fogom hozni!” hozzáállást, és végeredményben még a stresszt is csökkentheted.

5. Megengeded magadnak, hogy megéld az érzelmeket

Még a legjobb éned is érezhet néha negatív érzéseket. Szóval nem az a cél, hogy ne érzed magad soha szomorúnak, szorongónak vagy stresszesnek. Hanem az, hogy felismered ezeket az érzéseket, és tudd kezelni őket. A negatív érzéseket könnyű a szőnyeg alá söpörni, elnyomni magadban, vagy egy üveg borba fojtani, de ezek mindig csak átmeneti megoldások. Ne feledd: az érzelmek azért vannak, hogy megéld őket. Nevezd meg, fogadd el, éld meg – menj csajos sétára a barátnőddel, írj naplót, foglalj időpontot egy pszichológushoz, hogy megtudd, honnan erednek az érzéseid, és mit próbálnak tudatni veled.

Végül is az egész énünk megtapasztalása tesz minket emberré, és javítja a kapcsolatainkat; különösen a saját magunkkal való kapcsolatunkat. Ha erre képes vagy, úton lehetsz afelé, hogy önmagad leghitelesebb és legboldogabb verziójává válj.

Forrás: TheEverygirl.com
Nyitókép: Natalia Grabovskaya/ GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: