Egyes kutatók szerint Jennifer Aniston az agyműködésünkre is hatással van

Képzeld, jó eséllyel neked is van egy Jennifer Aniston-neuronod!

Mióta megismertük a Jóbarátok ügyetlen pincérnőjeként, Jennifer Aniston világszerte milliók kedvence lett. A Rachel-frizura lett az egyik legnépszerűbb kérés a fodrászatokban, és persze a sorozatbeli szettjeivel is divatot teremtett. De természetesen nemcsak a megjelenése miatt kedveljük őt, hanem azért is, mert az utóbbi időben egyre hangosabban felszólal a közügyek vagy a mentális egészség megőrzésének fontossága mellett.

Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az évek során (akár észrevétlenül, de…) mindenki agyába befészkelte magát – és képzeld, most nem csak játszottunk a szavakkal. Ezt bizonyítja az a tanulmány, amit 2015-ben Rodrigo Quian Quiroga idegtudós tett közzé a pasadenai Kaliforniai Technológiai Intézet dolgozójaként. Azt állította, hogy a színésznőről készült felvételek választ váltottak ki egy neuronból a középső halántéklebenyen belül. Ezt az elméletet kapta fel most a TikTok, pontosabban Dr. Ben Rein. Hogy miről is van szó pontosan?

@dr.breinReply to @sallycooper51 Jennifer Aniston #greenscreen #neuroscience my captions are broken 😑♬ Winter / Chill / R & B_No517 – table_1

„Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy ha Jennifer Anistonról látunk fotókat, akkor van egy neuron, egy sejt az agyban, amelyet éppen ezek a képek aktiválnak” – magyarázta a videójában az idegtudós. „Ha tudod, ki ő, akkor valószínűleg neked is van egy ilyen Jennifer Aniston-neuronod, de ez az idegsejt nem mindenki agyában található pontosan ugyanazon a helyen” – mondta Dr. Ben Rein.

Azt is kifejtette, hogy bizonyos agysejtjeink meghatározott dolgokat képviselnek vagy kódolnak, például egy személy vagy egy tárgy azonosságát. A legtöbb ilyen agysejtet az agy memóriával kapcsolatos területein találták meg. „Valószínűleg több száz sejt kódolja a Jennifer Anistonnal kapcsolatos információkat, ezekkel lép interakcióba a színésznőről elnevezett neuron” – folytatta. Ezt a furcsa jelenséget egyébként még Halle Berry esetében vették észre (és akkor is, ha Macskanő jelmezben volt).

Forrás: New York Post
Nyitókép: Steve Granitz/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: