A kókuszvirágcukor tényleg egészségesebb, mint a hagyományos édesítők?

Sokan előbb mondanánk le a kedvenc sorozatunkról vagy a reggeli szundiról, mint az édes ízről. De vajon a kókuszvirágcukor jó választás, ha egészségesebb édesítőre vágyunk?

Míg gyerekként jobbára a porcukor, kockacukor, kristálycukor szentháromságot ismertük – amelyek mindegyike a finomított cukor egy-egy változata -, mára a különféle növényekből készült cukrok egész garmadájával találjuk magunkat szembe. Az elmúlt évek reformételei és a cukormentes finomságok alapjául többnyire a sztívia és az eritrit szolgált. De az előbbiek mellett felbukkantak olyan édesítők is, amelyeket ideiglenesen trónra emeltünk, hogy hamarosan kiderüljön róluk, nem sokkal jobbak a hagyományos cukorféléknél. Így járt a kókuszvirágcukor is.

Mi fán terem?

A kókuszvirágcukrot a kókuszpálmából nyerik, ez a barnás, aranyos színű cukorféle sokban hasonlít a nádcukorhoz. Tompa karamellás íze teszi olyan népszerűvé, hiszen remekül passzol a különféle édességekhez is. A szín árulkodó, azt jelzi, hogy a cukor feldolgozatlan, ebből kifolyólag több rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a klasszikus, finomított cukrok. Található benne vas, cink és kalcium is, de nem túl nagy mennyiségben, vagyis vitaminok ide vagy oda, nem foghatjuk rá a kókuszvirágcukorra sem, hogy egészséges. Miért? A kalóriatartalma ugyanannyi, mint a fehér cukornak, azaz egy teaskanálnyi 15 kalóriát tartalmaz. Tény azonban, hogy a kókuszvirágcukor glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér cukoré, azaz nem emeli meg olyan gyorsan a vércukorszintet, és lassabban szívódik fel, cukorbetegeknek azonban még így sem ajánlott a fogyasztása.

Vegyem vagy ne vegyem?

A kókuszvirágcukor ára sem túl barátságos, akkor mégis miért lehet az, hogy mostanában olyan népszerű? Egyrészt környezetkímélőbb, mint például a nádcukor vagy a pálmacukor. Másrészt azoknak, akik nem szenvednek cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában, egészségesebb alternatíva lehet, mint a normál cukor a fent említett ásványi anyag tartalom miatt. A cukoralternatívák esetében a szakértők két dologra hívják fel a figyelmet: először is fontos, hogy azt válasszuk, ami nekünk a legjobban ízlik, és próbáljuk csökkenteni a mennyiségét, amennyire csak tudjuk. Másodszor igyekezzünk elkerülni az erősen feldolgozott édesítőket, mint amilyen a xilit vagy agavé szirup. 

Nyitókép: rodrigobark/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: