Jó baktériumokat tartalmaz, mégis mérgező? Utánajártunk, mi a helyzet az almamaggal

Röviden: lehetőleg ne edd meg!

„Az almamag ciánt tartalmaz" - intett óva az egyik ismerősöm a napokban, amikor vígan megettem az alma csutkáját. Most utánajártam, mennyi igaz ebből az állításból. Lássuk, tényleg mérgező-e!

Rostban gazdag és rengeteg jótékony baktériumot tartalmaz, első nekifutásra ennyit találtam az almamagról. A Frontiers in Microbiology tudományos folyóiratban közzétett, 2019-es kutatás szerint egy teljes alma, maggal együtt összesen 100 millió, míg önmagában a gyümölcs húsa mindössze 10 milliót baktériumot tartalmaz, tehát a szervezetünk számára előnyös mikroorganizmusok főként az alma magjában találhatóak. Támogatják a bélflóra természetes egyensúlyát, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. A kutatók viszont egyelőre bizonytalanok annak kapcsán, hogy a baktériumok mennyisége, vagy pedig a diverzitásuk, azaz a sokféleségük fontosabb a bélflóra számára.

Tényleg ciánt tartalmaz?

Noha a fentiek alapján jó ötletnek tűnhet az almamag elrágcsálása, az előnyös baktériumokon túl egy amigdalin nevű, ciántartalmú vegyületet is tartalmaz, ami a gyomorban lévő enzimekkel érintkezve mérgező hidrogén-cianidra bomlik, tehát köznapi nevén cián keletkezik, ami a sejtlégzést gátolja. A halálos dózis 1,5 milligramm cián egy kilogramm vérben, egy átlagos almamag pedig 3 milligram amigdalint tartalmaz grammonként, de nem az összes amigdalinból képződik cián, így nehéz megmondani, pontosan hány almamag elfogyasztása okoz mérgezést. Ha 1-2 magot lenyeltél, de nem rágtad össze azokat, kicsi a valószínűsége, hogy megbetegedj. Mindenesetre jobb biztosra menni, és inkább kerülni az almamag fogyasztását.

Ha a jó baktériumokért fogyasztanád

Az alma típusa is nagyban meghatározza azt, mennyi jótékony hatású baktérium kerül a szervezetünkbe. A kutatók összehasonlították a kommersz és az organikus almákat, és nem meglepő módon, az organikus gyümölcsök sokkal változatosabb baktériumokat tartalmaztak! A hagyományos almák ezzel szemben több kórokozót hordoztak, nem is beszélve a termesztésük során használt rovarirtó- és permetezőszerek hatásairól. Az ízüket is tesztelték, és kiderült, hogy a bio almák a bennük lévő, jelentősebb methylobacterium mennyiségnek köszönhetően ízletesebbek. Az almamag fogyasztása helyett tehát bőven elég, ha bio almára váltasz!

Nyitókép: Steven C. De La Cruz/Image Source/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: