Joaquin Phoenix és Rooney Mara közös filmet forgat

A közkedvelt hollywoodi sztárpár évek óta a vegán életmód elkötelezett támogatója, Phoenix nevéhez már több dokumentumfilm is köthető és a legújabb produkcióban párja, Rooney Mara is csatlakozik hozzá.

Joaquin Phoenix már gyerekkora óta nagy állatvédő hírében áll. Hároméves volt, amikor eldöntötte, hogy vegetáriánus diétát fog követni és rövid idő elteltével minden állati eredetű táplálékot elhagyott az életéből. Az Oscar-díjas színész környezetvédő és állatjogi aktivistaként is szép sikereket ért el: saját dokumentumfilmjére nézők milliói voltak kíváncsiak, de más produkciók elkészítésében is szerepet vállalt. Tavaly a PETA is elismerte a törekvéseit és az év emberének választotta. Hamarosan dicsőséglistája még egy filmmel bővül, ugyanis Phoenix és párja, a szintén vegán Rooney Mara lesz a The End of Medicine című dokumentumfilm gyártásvezetője.

Az új dokumentumfilm a díjnyertes brit rendező, Alex Lockwood nevéhez köthető. Hozzá csatlakozik társrendezőként Keegan Kuhn, akinek az egyik legismertebb vegán ismeretterjesztő műsort, a Mi a fene az az egészség?-et is köszönhetjük. A The End of Medicine stábja annak járt utána, milyen kapcsolat van az állattenyésztés és a zoonózis (állatról emberre terjedő) betegségek között, beleértve a koronavírus-járványt is.

Fotó: PETA

A filmben több világhírű tudós és kutató is megszólal, akik azt taglalják, milyen súlyos problémákat okoz ez az ipar a közegészségben. Ilyen például az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, a sertés- és a madárinfluenza kialakulása, az élelmiszerből származó betegségek terjedésében, illetve a Covid-19 járvány, amely külön fejezetet kap a produkcióban. A forgatások ugyanis tavaly októberben kezdődtek, de ekkor még a film készítői sem gondolták, hogy ennyire aktuális problémával is foglalkozniuk kell majd.

„Reméljük, hogy a The End of Medicine mindenkinek felnyitja a szemét és arra ösztönzi az embereket, hogy cselekedjenek és változtassák meg a szokásaikat. A tudományos tények megdönthetetlenek.” – nyilatkozta Phoenix és Mara. „A modern állattenyésztés a jövőben is beteggé fog minket tenni, ha nem változtatunk radikálisan a szerkezetén és az étkezési szokásainkon”.

Kuhn, az egyik rendező is nagy reményeket fűz a dokumentumfilmhez és abban bízik, az emberek meglátják az összefüggést az állattenyésztés, az élelmiszeripar és az állatok kizsákmányolása között. „Ha a környezetvédelem nem is, de a saját egészségük biztosan érdekli őket. Úgy gondolom, a film nagy hatással lesz arra, hogyan látják majd ezután a dolgokat.” A film előreláthatólag 2020 végén jelenik meg, de a premier pontos dátumát egyelőre még nem tették közzé.

Nyitókép: Kevork Djansezian/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: