Joaquin Phoenix kegyetlen hadvezérként jelenik meg Ridley Scott új filmjében

Megérkezett a Napóleon előzetese, ami egy elképesztően látványos történelmi filmbe enged betekintést. A nagyszabású alkotásban Joaquin Phoenix és Vanessa Kirby játssza a főszerepet.

Ridley Scott ismét nagy dobásra készül. A Napóleon előzetese alapján akciódús mozira és remek színészi alakításokra számíthatunk. Bár ez már a stáblista alapján várható volt.

A legnagyobb nevek

Ridley Scott nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Szárnyas fejvadász, a Gladiátor, vagy a Menőexpedíció. A Grammy-, Emmy- és BAFTA-díjas rendező pedig ezúttal sem bízta a véletlenre a szereposztást. Napóleont ugyanis az Oscar-díjas Joaquin Phoenix alakítja, míg feleségét, Josephine-t, Vanessa Kirby, akit A korona című sorozat mellett Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjéből is ismerhetünk.

A Napóleon-komplexus valósága

Az előzetes 1793-ba repít vissza bennünket, a francia forradalom kellős közepébe. Itt találkozunk Napóleonnal, aki katonatisztként kap az alkalmon, és megragadja a hatalmat a vezető nélküli országban. Nem sokkal később találkozik Josephine-nel, akibe beleszeret majd feleségül is veszi. Mindeközben pedig kiépíti diktatúráját és háborúra lép több európai országgal. A történet során megismerhetjük a Napóelon lelkivilágát is. Az akciódús előzetes egy jégmezőn ér véget, ágyútűzzel és Napóelon mondatával: „Én lennék az első, aki beismeri, ha hibát követtem el. De egyszerűen nem hibázom”.

Látvány, szerelem, hatalom

A filmet látványos akcióeposzként írják le, ami az előzetes alapján rendkívül találó. Bonaparte hatalomra jutásától a bukásáig követhetjük a zsarnok császár életét. Ezt az utat a Josephine-nel való ingatag, függőséggé alakuló kapcsolatának prizmáján keresztül kísérhetjük végig. Mindeközben pedig a filmtörténelem talán leglátványosabb és legdinamikusabb csatajelenetei elevenednek meg a szemünk előtt.

Egy önjelölt császár bukása

Bonaparte Napóleon a francia forradalom idején került hatalomra, majd 1804-ben lett császár. 1814-ben száműzték Elba szigetére, ahonnan megszökött, és újra császárként uralkodott, egészen az 1815-ben elszenvedett waterlooi vereségig. Ezután újra száműzték, ezúttal Szent Ilona szigetére, ahol 1821-ben, 51 évesen elhunyt.

Újraírt forgatókönyv

Scott és Phoenix egyébként korábban is dolgoztak már együtt, méghozzá a Gladiátor című filmen, ahol a színész Commodust alakította. Scott tavaly decemberben egy interjúban elárulta, hogy a Napóleon forgatókönyvének egy részét átírta, Phoenix kérdései és visszajelzései alapján. Joaquin annyira messze van a megszokottól, amennyire csak lehet. Nem szándékosan, hanem intuitívan. Ez az, ahogyan ő működik. Ha valami zavarja, szólni fog. Napóleont éppen azzal tette különlegessé, hogy állandóan megkérdőjelezte” – mondta Scott. – „Joaquinnal átírhatod az egész istenverte filmet, mert számára kényelmetlen. És valahol ez történt a Napóleonnal is. Azért dolgoztuk újra a filmet, hogy segítsünk neki Bonaparte-ra összpontosítani. Ezt tiszteletben kellett tartanom, mert amiket mondott, azok hihetetlenül hasznosak voltak. Ettől az egész nagyobb és jobb lett” – elevenítette fel a rendező a közös munka élményeit.

A film novemberben érkezik az amerikai mozikba, majd az Apple TV+ kínálatában is elérhető lesz.

Forrás: People
Nyitókép: Apple TV+

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: