Rachelhez hasonlóan egyáltalán nem tartod magadat édesszájúnak? Rossz hírünk van, ez a desszert így is, úgy is el fog varázsolni. Graham-kekszből készült, omlós, vajas tésztalap, híg és könnyű sajtkrémmel. Na, összefolyt már a szádban a nyál?
Felkapott sorozatok jönnek, mennek, de van, ami örök: a Jóbarátok például közel 30 éve a világ egyik legnépszerűbb szériája. Az 1994-es bemutató óta generációk sokasága nőtt már fel Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler és Joey „társaságában” és a rajongók tábora ma is egyre csak bővül. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy sorra jelennek meg a sitcommal kapcsolatos társasjátékok, ruhák, kiegészítők vagy kötetek is. Ilyen például Amanda Yee műve, a Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv is, amiben több mint 100 olyan receptet oszt meg az olvasóival, amit a show ihletett.

„Tortatolvajok vagyunk! Törvényen kívüliek!”
Az ételek listáján megtalálható Monica hálaadásnapi lakomája, Rachel lábízű húsos trüffelje vagy Phoebe nagyijának „francia” csokitallérja is – illetve az a torta, amit Rachel és Chandler ellopott az egyik szomszédjuktól. Az a sütemény, ami annyira finom, hogy még az sem zavarta őket, ha a padlóról kellett felszedniük a morzsákat. Ha hozzánk hasonlóan te is mindig borzasztóan kíváncsi voltál arra, milyen is lehet ez az omlós, vajas tésztalap, híg és könnyű krémmel, akkor eljött a te időd. Amandának hála bárki elkészítheti ezt a desszertet. De figyelem! Ne lepődj a hozzávalókon! A magyar fordításban ugyanis túrótorta lett a sajtból, pedig a színészek cheese-ként hivatkoztak rá a 7. évad 11. részében.
Készen állsz arra, hogy Rachelhez hasonlóan összefusson a nyál a szádban? Akkor irány a konyha!
Hozzávalók
A tésztaalaphoz:
- 10 dkg mézes Graham-keksz, apróra törve
- 6 dkg olvasztott vaj
- 2 evőkanál cukor
- ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 5 dkg dió, pekándió vagy mandula
A töltelékhez:
- 90 dkg szobahőmérsékletű krémsajt
- 20 dkg cukor
- 3 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
- 2 vaníliarúd hosszában félbevágva és kikaparva
- 1 citrom szűrt leve
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Az öntethez:
- 5 dl tejföl
- 5 dkg cukor
- 1 vaníliarúd hosszában félbevágva és kikaparva
Elkészítés
A tortalap elkészítése:
- Helyezz a sütő középső részére egy rácsot és melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Konyhai robotgépben vagy aprítóban daráld homogén masszává a kekszdarabokat, a vajat, a cukrot, a szerecsendiót és a dióféléket.
- Vajazd ki egy kb. 22 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalait. Töltsd a morzsakeveréket a formába és a kezeddel, vagy egy pohár talpának segítségével nyomkodd bele egyenletesen a forma aljába.
- Süsd a tésztát kb. 10-12 percig, amíg kissé megsötétül, majd sütőrácson, a formával együtt hűtsd ki a tortát.
A töltelék elkészítése:
- Vedd le a sütőt 160 fokra. Bélelj ki egy lapos tepsit sütőpapírral.
- Kézi mixerrel vagy robotgéppel, kis sebességen keverd krémesre a sajtot, majd add hozzá a cukrot és keverd vele simára. Miután kikapcsoltad a mixert, szedd le a tálról és a habverőkről az odaragadt krémet műanyag spatula segítségével, majd alacsony fordulatszám mellett add hozzá a krémhez egyenként a tojásokat.
- Add a krémhez a vaníliarudakat, a citromlevet és a vaníliakivonatot, és a legkisebb fokozaton keverd újra simává. Fontos, hogy a lehető legkevesebb levegőt engedd a keverékbe a felverés során, így tudod megelőzni, hogy a torta a sütés után középen besüllyedjen.
- Helyezd a kihűlt tortaalapot az előkészített sütőpapírra, és öntsd rá a tölteléket. A tortaformát takard le egy fedővel, és süsd a tortát 45-50 percig. Akkor jó, ha a közepe a tepsi megrázásakor kissé remegős.
- Ha a torta közepe még levesesnek tűnik, takard le újra, és tedd vissza pár percre sülni.
Az öntet elkészítése:
- Amíg a torta sül, készítsd el az öntetet. Egy tálkában keverd össze a tejfölt és a cukrot, majd add hozzá a vaníliarudat, és keverd meg újra. Mialatt a torta megsül, fóliával letakarva, szobahőmérsékleten hagyd pihenni.
- Vedd ki a tortát a sütőből, vedd le róla a fedőt, és a forma széléről indulva óvatosan öntsd rá az öntetet. Cukrászspatula segítségével terítsd szét az öntetet a torta felszínén. Ügyelj rá, hogy ne nyomd túl erősen, mert az öntet könnyen belesüllyedhet a tortába.
- Takard le újra a tortát, tedd vissza a sütőbe további 5 percre, amíg az öntet megszilárdul, majd tedd sütőrácsra, és lefedve, szobahőmérsékleten hagyd 1-2 órát hűlni. Vedd le róla a fedőt vagy sütőtálcát. A kihűlt tortát takard le egy nagy tányérral vagy fedővel, és egy éjszakára tedd hűtőszekrénybe.
- A tortát könnyebben kiveheted, ha egy kb. 20 cm-es magasságú edényre vagy felfordított tálra állítod a formát, és csak ezután csatolod ki a formát. Tedd tálcára a tortát, és kínáld hidegen. Hűtőben, légmentesen záródó tárolóedényben öt napig eláll.
Nyitókép: HBO Sajtószoba