Te is megsütheted a Jóbarátok ikonikus tortáját, így nem kell Chicagóig utaznod, Mama Pici Pékségébe

„Azta, de krémes!”

Rachelhez hasonlóan egyáltalán nem tartod magadat édesszájúnak? Rossz hírünk van, ez a desszert így is, úgy is el fog varázsolni. Graham-kekszből készült, omlós, vajas tésztalap, híg és könnyű sajtkrémmel. Na, összefolyt már a szádban a nyál?

Felkapott sorozatok jönnek, mennek, de van, ami örök: a Jóbarátok például közel 30 éve a világ egyik legnépszerűbb szériája. Az 1994-es bemutató óta generációk sokasága nőtt már fel Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler és Joey „társaságában” és a rajongók tábora ma is egyre csak bővül. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy sorra jelennek meg a sitcommal kapcsolatos társasjátékok, ruhák, kiegészítők vagy kötetek is. Ilyen például Amanda Yee műve, a Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv is, amiben több mint 100 olyan receptet oszt meg az olvasóival, amit a show ihletett.

21. Század Kiadó, 6.490 Ft
21. Század Kiadó, 6.490 Ft

„Tortatolvajok vagyunk! Törvényen kívüliek!”

Az ételek listáján megtalálható Monica hálaadásnapi lakomája, Rachel lábízű húsos trüffelje vagy Phoebe nagyijának „francia” csokitallérja is – illetve az a torta, amit Rachel és Chandler ellopott az egyik szomszédjuktól. Az a sütemény, ami annyira finom, hogy még az sem zavarta őket, ha a padlóról kellett felszedniük a morzsákat. Ha hozzánk hasonlóan te is mindig borzasztóan kíváncsi voltál arra, milyen is lehet ez az omlós, vajas tésztalap, híg és könnyű krémmel, akkor eljött a te időd. Amandának hála bárki elkészítheti ezt a desszertet. De figyelem! Ne lepődj a hozzávalókon! A magyar fordításban ugyanis túrótorta lett a sajtból, pedig a színészek cheese-ként hivatkoztak rá a 7. évad 11. részében.

Készen állsz arra, hogy Rachelhez hasonlóan összefusson a nyál a szádban? Akkor irány a konyha!

Hozzávalók

A tésztaalaphoz:

  • 10 dkg mézes Graham-keksz, apróra törve
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 5 dkg dió, pekándió vagy mandula

A töltelékhez:

  • 90 dkg szobahőmérsékletű krémsajt
  • 20 dkg cukor
  • 3 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
  • 2 vaníliarúd hosszában félbevágva és kikaparva
  • 1 citrom szűrt leve
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

Az öntethez:

  • 5 dl tejföl
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd hosszában félbevágva és kikaparva

Elkészítés

A tortalap elkészítése:

  1. Helyezz a sütő középső részére egy rácsot és melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Konyhai robotgépben vagy aprítóban daráld homogén masszává a kekszdarabokat, a vajat, a cukrot, a szerecsendiót és a dióféléket.
  2. Vajazd ki egy kb. 22 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalait. Töltsd a morzsakeveréket a formába és a kezeddel, vagy egy pohár talpának segítségével nyomkodd bele egyenletesen a forma aljába.
  3. Süsd a tésztát kb. 10-12 percig, amíg kissé megsötétül, majd sütőrácson, a formával együtt hűtsd ki a tortát.

A töltelék elkészítése:

  1. Vedd le a sütőt 160 fokra. Bélelj ki egy lapos tepsit sütőpapírral.
  2. Kézi mixerrel vagy robotgéppel, kis sebességen keverd krémesre a sajtot, majd add hozzá a cukrot és keverd vele simára. Miután kikapcsoltad a mixert, szedd le a tálról és a habverőkről az odaragadt krémet műanyag spatula segítségével, majd alacsony fordulatszám mellett add hozzá a krémhez egyenként a tojásokat.
  3. Add a krémhez a vaníliarudakat, a citromlevet és a vaníliakivonatot, és a legkisebb fokozaton keverd újra simává. Fontos, hogy a lehető legkevesebb levegőt engedd a keverékbe a felverés során, így tudod megelőzni, hogy a torta a sütés után középen besüllyedjen.
  4. Helyezd a kihűlt tortaalapot az előkészített sütőpapírra, és öntsd rá a tölteléket. A tortaformát takard le egy fedővel, és süsd a tortát 45-50 percig. Akkor jó, ha a közepe a tepsi megrázásakor kissé remegős.
  5. Ha a torta közepe még levesesnek tűnik, takard le újra, és tedd vissza pár percre sülni.

Az öntet elkészítése:

  1. Amíg a torta sül, készítsd el az öntetet. Egy tálkában keverd össze a tejfölt és a cukrot, majd add hozzá a vaníliarudat, és keverd meg újra. Mialatt a torta megsül, fóliával letakarva, szobahőmérsékleten hagyd pihenni.
  2. Vedd ki a tortát a sütőből, vedd le róla a fedőt, és a forma széléről indulva óvatosan öntsd rá az öntetet. Cukrászspatula segítségével terítsd szét az öntetet a torta felszínén. Ügyelj rá, hogy ne nyomd túl erősen, mert az öntet könnyen belesüllyedhet a tortába.
  3. Takard le újra a tortát, tedd vissza a sütőbe további 5 percre, amíg az öntet megszilárdul, majd tedd sütőrácsra, és lefedve, szobahőmérsékleten hagyd 1-2 órát hűlni. Vedd le róla a fedőt vagy sütőtálcát. A kihűlt tortát takard le egy nagy tányérral vagy fedővel, és egy éjszakára tedd hűtőszekrénybe.
  4. A tortát könnyebben kiveheted, ha egy kb. 20 cm-es magasságú edényre vagy felfordított tálra állítod a formát, és csak ezután csatolod ki a formát. Tedd tálcára a tortát, és kínáld hidegen. Hűtőben, légmentesen záródó tárolóedényben öt napig eláll.

Nyitókép: HBO Sajtószoba

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: