Jó hírünk van, ugyanis Amanda Yee megírta a népszerű sitcom hivatalos szakácskönyvét, amelybe közel 100 olyan étel receptjét gyűjtötte össze, amit a sorozat epizódjaiból inspirálódva alkotott meg.
Ha valamivel, akkor a Jóbarátokkal szinte bármit el lehet adni, ugyanis az 1994-ben (!!!) bemutatott sitcom sikere mind a mai napig töretlen. Saul Austerlitz például 25 évvel az első rész premierje után adta ki kulisszatitkokkal teli, „A Jóbarátok-generáció – Mi zajlott a színfalak mögött?” című művét, melyet a 21. Század Kiadó gondozásában magyarul is olvashatunk. Amanda Yee pedig „Friends: The Official Cookbook” néven egy szakácskönyvet jelentetett meg, amiből közel 100, a sorozat ihlette étel készíthető el.
Ilyen például Rachel legendás hálaadásnapi, lábízű marhahúsos trüffelje vagy Phoebe nagymamájának csokis sütije, aminek receptjét Monica el szerette volna kérni nászajándékként, de az sajnos elégett a tűzben. A lányok az utolsó, lefagyasztott kekszekből megpróbálják kitalálni, pontosan miből is áll az édesség, majd rájönnek, hogy a megoldás végig a Nestlé kakaó dobozán várt rájuk… Ez az emlékezetes epizód arra inspirálta Amandát, hogy ő maga is megkísérelje megfejteni a nagyi hamis francia csokis sütijének titkát. Ha vérbeli rajongó vagy, akkor a desszert elkészítése közben a 7. évad, 3. részét érdemes bekapcsolnod!
Hozzávalók:
- 1 csésze sótlan vaj
- fél csészényi barna cukor
- 2 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 teáskanál bourbon (opcionális)
- egy fél narancs héja
- 2 és 1/4 csésze liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 340 gramm étcsokoládé (70%-os), darabokra vágva
- nagy szemű tengeri só
(*1 csésze = 150 gramm)
Elkészítés:
- Olvaszd meg a vajat közepesen lángon egy kis edényben, körülbelül 5 perc alatt. Figyelj nagyon oda, mert a vaj könnyen megég. Akkor vedd le a tűzről, amikor kellemes, dióhoz hasonló illata van, és szép barna színe. Öntsd bele egy tálba majd tedd hűtőbe 40-60 percre.
- Amikor lehűlt a vaj, egy nagyobb tálban kézi mixer segítségével (közepes fokozaton) keverd össze a barna cukorral és a kristálycukorral. Ezt addig folytasd míg a massza már majdnem krémszerűvé válik, ehhez körülbelül 3-4 percre lesz szükséged.
- Add hozzá egyenként a tojásokat és a tojássárgáját, közben kevergesd a masszádat fél percig.
- Tedd bele a vaníliaaromát és a narancs héját, valamint a bourbont is, ha szeretnéd vele egy kicsit megbolondítani a sütidet, majd dolgozd össze.
Szórd bele lassan a tálba a lisztet és a szódabikarbónát is, miközben közepes fokozatra kapcsolt kézi mixerrel összekevered a tésztát. - Dobd bele a csokoládédarabokat.
- Oszd el a tésztát négyfelé és készíts belőlük 1-1 rúdformát. Csomagold be folpack fóliába és tedd a hűtőbe, míg meg nem szilárdul.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki két nagy tepsit sütőpapírral.
- Szeleteld fel a rudakat körülbelül 5 centi vastagságú tallérokra és tedd őket pár centi távolságra egymástól.
- Hintsd meg a kekszek tetejét egy kis tengeri sóval, majd süsd őket 9-10 percig míg aranybarnák nem lesznek!
Bon appétit!
Nyitókép: IMDb
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- A sorozat, aminek a forgatókönyvét az élet írta: A Jóbarátok-generáció – Mi zajlott a színfalak mögött? – Könyvajánló
- 10 szállóigévé vált mondat a Jóbarátokból, amit te is bármikor használhatsz
- 15 világsztár, aki epizódszerepet vállalt a Jóbarátokban