Jóbarátok-rajongók figyelem! Ti is elkészíthetitek Phoebe nagymamájának híres „francia” csokis sütijét

Bon appétit!

Jó hírünk van, ugyanis Amanda Yee megírta a népszerű sitcom hivatalos szakácskönyvét, amelybe közel 100 olyan étel receptjét gyűjtötte össze, amit a sorozat epizódjaiból inspirálódva alkotott meg.

Ha valamivel, akkor a Jóbarátokkal szinte bármit el lehet adni, ugyanis az 1994-ben (!!!) bemutatott sitcom sikere mind a mai napig töretlen. Saul Austerlitz például 25 évvel az első rész premierje után adta ki kulisszatitkokkal teli, „A Jóbarátok-generáció – Mi zajlott a színfalak mögött?” című művét, melyet a 21. Század Kiadó gondozásában magyarul is olvashatunk. Amanda Yee pedig „Friends: The Official Cookbook” néven egy szakácskönyvet jelentetett meg, amiből közel 100, a sorozat ihlette étel készíthető el.

Insight Editions

Ilyen például Rachel legendás hálaadásnapi, lábízű marhahúsos trüffelje vagy Phoebe nagymamájának csokis sütije, aminek receptjét Monica el szerette volna kérni nászajándékként, ami azonban sajnos elégett a tűzben. A lányok az utolsó, lefagyasztott kekszekből megpróbálják kitalálni, pontosan miből is áll az édesség, majd rájönnek, hogy a megoldás végig a Nestlé kakaó dobozán várt rájuk… Ez az emlékezetes epizód arra inspirálta Amandát, hogy ő maga is megkísérelje megfejteni a nagyi hamis francia csokis sütijének titkát. Ha vérbeli rajongó vagy, akkor a desszert elkészítése közben a 7. évad, 3. részét érdemes bekapcsolnod!

A csokis keksz, aminek a receptjét a „francia rokonoktól” kapta Phoebe nagymamája

Hozzávalók:

  • 1 csésze sótlan vaj
  • fél csészényi barna cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 teáskanál bourbon (opcionális)
  • egy fél narancs héja
  • 2 és 1/4 csésze liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 340 gramm étcsokoládé (70%-os), darabokra vágva
  • nagy szemű tengeri só

(*1 csésze = 150 gramm)

Elkészítés:

  1. Olvaszd meg a vajat közepesen lángon egy kis edényben, körülbelül 5 perc alatt. Figyelj nagyon oda, mert a vaj könnyen megég. Akkor vedd le a tűzről, amikor kellemes, dióhoz hasonló illata van, és szép barna színe. Öntsd bele egy tálba majd tedd hűtőbe 40-60 percre.
  2. Amikor lehűlt a vaj, egy nagyobb tálban kézi mixer segítségével (közepes fokozaton) keverd össze a barna cukorral és a kristálycukorral. Ezt addig folytasd míg a massza már majdnem krémszerűvé válik, ehhez körülbelül 3-4 percre lesz szükséged.
  3. Add hozzá egyenként a tojásokat és a tojássárgáját, közben kevergesd a masszádat fél percig.
  4. Tedd bele a vaníliaaromát és a narancs héját, valamint a bourbont is, ha szeretnéd vele egy kicsit megbolondítani a sütidet, majd dolgozd össze.
    Szórd bele lassan a tálba a lisztet és a szódabikarbónát is, miközben közepes fokozatra kapcsolt kézi mixerrel összekevered a tésztát.
  5. Dobd bele a csokoládédarabokat.
  6. Oszd el a tésztát négyfelé és készíts belőlük 1-1 rúdformát. Csomagold be folpack fóliába és tedd a hűtőbe, míg meg nem szilárdul.
  7. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki két nagy tepsit sütőpapírral.
  8. Szeleteld fel a rudakat körülbelül 5 centi vastagságú tallérokra és tedd őket pár centi távolságra egymástól.
  9. Hintsd meg a kekszek tetejét egy kis tengeri sóval, majd süsd őket 9-10 percig míg aranybarnák nem lesznek!

Bon appétit!

Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: