„Életeket mentettek, még ha nem is tudják.” A Jóbarátok: Újra együtt rámutat a sorozat jelentőségére

Figyelem! A cikk spoilereket tartalmaz!

Tizenhét évvel a sitcom befejezése után végre újra együtt szerepelt a filmvásznon Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer, Matthew Perry és Matt LeBlanc. Bár a reunionjuk távolról sem lett tökéletes, mégis kihagyhatatlan.

Azt hittem, a világ legegyszerűbb dolga lesz cikket írnom a Jóbarátok: Újra együtt című reunion epizódjáról, hiszen az elmúlt évek során legalább ötvenszer (komolyan mondom!) végignéztem a sorozatot, sőt, több könyvet is elolvastam róla. Úgy gondoltam, ha valamiről, hát a Jóbarátok-jelenségről tényleg órákig tudnék beszélni. De míg a sitcom számszerűsítése egyszerű feladat (6 főszereplő, 10 évad, 236 rész és 100 milliárd megtekintés különböző platformokon), addig a nézőkre (például rám) gyakorolt hatását szinte lehetetlen szavakba önteni. Ezt is bizonyítja az különkiadás is, amivel a széria sztárjai 17 évnyi „könyörgés” után meglepték a rajongóikat. Ugyanis még a reunion alkotói sem tudták igazán megragadni és átadni azt a hamisítatlan Jóbarátok-érzést. Nem tudták igazán megfogalmazni, miért nem akarjuk elengedni Rachelt, Monicát, Phoebe-t, Rosst, Chandlert és Joeyt – még két évtized után sem. És mégis, egyszerűen nem lehet utálni ezt az osztálytalálkozóként aposztrofált epizódot. (Figyelem! A cikk spoilereket tartalmaz!)

Fotó: Facebook/@HBO Magyarország

„Na, mi a helyzet?”

Az természetesen nem is lehet kérdéses, hogy ha valamire ennyit kell várnia az embernek (A koronavírus-járvány miatt ráadásul a tervezetthez képest még egy évet csúszott a forgatás.), akkor akarva akaratlanul is irreális elvárásokat támaszt magában az adott dologgal kapcsolatban. Biztos vagyok abban, hogy ebben a legtöbb Jóbarátok-rajongó(társam) egyetért: így persze csalódtam is egy kicsit a május 27-én debütáló 99 perces adásban.

Bár a sorozat hat sztárja, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer, Matthew Perry, illetve Matt LeBlanc végre valóban leültek interjút adni ARRA a bizonyos kanapéra a főcímdalban felbukkanó ikonikus szökőkút elé, a beszélgetést vezető James Corden például egyáltalán nem használta ki azt a lehetőséget, amiért valószínűleg újságírók milliói versenybe szálltak volna vele: az unásig ismételt kérdések („Milyen érzés, hogy újra együtt vagytok mind a hatan?” vagy „Mennyire tartjátok a kapcsolatot?”) helyett több olyan témáról is faggathatta volna a sztárokat, amelyekre a vérbeli-fanok még nem tudják a választ – elvégre is, ez a rész nekik, értük készült!

„Vadonatúj információ!” (*Phoebe szarkasztikus hangján*)

De hasonlóan elpazarolt lehetőségnek tartom a Jóbarátok alkotóival, azaz Marta Kauffmannal (executive producer, társalkotó, író), David Crane-nel (executive producer, társalkotó) és Kevin S. Brighttal (executive producer, rendező) rögzített miniinterjúkat is: aki olvasta Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció – Mi zajlott a színfalak mögött? című könyvét (vagy legalábbis olyan cikkeket, melyek erről a kötetről szólnak), már pontosan tisztában volt ezekkel a kulisszatitkokkal. A kreátorok elmesélték, hogyan pattant ki a fejükből a sorozat alapötlete, miként zajlott a hat jóbarát castingja, és azt is, miért döntöttek úgy, hogy Monica és Chandler londoni románca nem csak egy futókaland lesz. (Azt is megtudjuk, hogy Jennifer Aniston a kezdetekkor még egy másik sitcomhoz volt leszerződve, amelynek a producere azt jósolta a színésznőnek, hogy a Jóbarátok nem csinál belőle sztárt.)

„Ó, te jó ég!”

A beharangozott ráadás vendégek, mint például David Beckham, Kit Harington, Larry Hankin (Mr. Heckles), Mindy Kaling, Thomas Lennon (Joey kézikertestvére), Christina Pickles (Judy Geller), Tom Selleck (Richard Burke), James Michael Tyler (Günther), Maggie Wheeler (Janice), Reese Witherspoon (Rachel húgát, Jill Greent alakította) mindössze néhány pillanatra bukkantak fel a vásznon, azaz lehetetlen küldetésre vállalkoztak. Alig pár percük akadt arra, hogy kifejtsék, mit gondolnak a sorozatról, miért tartják nagyszerűnek. „Amikor hívott az ügynököm, hogy el akarom-e játszani Rachel húgát, úgy éreztem, nyertem a lottón” – nyilatkozta Reese Witherspoon. Lady Gaga beugrott a Central Perk kávézóba és elénekelte a Büdös macskát Lisával, majd megköszönte neki, hogy megadta nekünk azt a karaktert, aki kilóg a sorból és tényleg önmaga. Justin Bieber, Cindy Crawford és Cara Delevingne pedig segített felidézni a Jóbarátok ikonikus jelmezeit egy villámgyors fashion show keretein belül.

„I’ll Be There for You”

De minden hibája ellenére (vagy éppen azok miatt?) az Újra együtt kihagyhatatlan program a rajongók számára. Az elérzékenyülés pedig garantált, hacsak nem „halott a lelked”, mint Chandleré, míg át nem szakította a sírás gátját. A sitcom ugyanis nem véletlenül számít mind a mai napig az egyik legnépszerűbb sorozatnak: nézők milliárdjainak nyújtott virtuális barátokat, az otthon érzését, megnyugvást és segítséget a nehéz percekben. Ezt bizonyítják azok a rajongók, akik videóüzenetben meséltek arról (többek között Indiából, Japánból, Oroszországból, vagy Franciaországból jelentkeztek be), mit jelent számukra a sorozat. A fanok nem titkolták, hogy a széria azt éreztette velük, mintha barátok között lennének (még ha a valóságban éppen egyedül is voltak), volt, aki a depresszióját gyógyította a sorozattal. „Fogalmuk sincs, mekkora hatással voltak a világra. Úgyhogy nyugodtan alhatnak, mert életeket mentettek meg, még ha nem is tudják” – emelte ki az egyikük. (Tegye fel a kezét, aki a pandémiát Jóbarátok-maratonokkal vészelte át!)

Egy szó, mint száz, bőven van miért hálát adnunk a Jóbarátoknak, de még a reunion epizódnak is. Íme 8 ok, amiért örülünk annak, hogy elkészült a különkiadás!

1. A főszereplők virtuális túrát tartottak nekünk az újra felépített díszletek között, és arról nosztalgiáztak, mit vittek haza a sorozat befejezése után: Jennifer egy neonszínű bögrét, Matt egy csocsólabdát, Lisa pedig egy sütis dobozt őriz otthon azóta is.

2. Kaptunk néhány sosem látott behind the scenes felvételt és persze a bakiparádét sem hagyták ki a műsorból. Sőt, a színészek olvasópróbát tartottak néhány ikonikus jelenetből.

3. Felidézhetjük az egyik legviccesebb epizódot, azt, amikor Chandler és Joey egy fogadáson elnyeri Monica és Rachel lakását. A kvízjáték 2021-es változatát úgyszintén David Schwimmer vezeti és közben beugrik hozzájuk a sitcom néhány vendégszereplője is, mint például Tom Selleck, aki Richard Burke-öt alakította.

Fotó: NBC/Getty Images

4. Bár a reunion egyértelműen a szép pillanatokra helyezi a hangsúlyt, azért a színészek néhány nehéz pillanatot is megosztottak az életükből. Lisa bevallotta, hogy amikor megnéz egy epizódot a Jóbarátokból, nem bírja elviselni magát a képernyőn, Matthew pedig elárulta, hogy minden egyes forgatási napon szorongott a nézők reakciói miatt. „Úgy éreztem, belehalok, ha nem nevetnek” – mondta. A sztárok arról is beszéltek, hogy egymáson kívül senki más nem értette meg, min mentek keresztül, amikor a Jóbarátok befutott.

„Mesés időszak volt. Minden összejött. Legjobb barátokká váltunk, megvolt köztünk a kémia, minden. Megváltoztatta az életünket, örökre. Nemcsak a miénket, hanem a nézőkét is, Csodás érzés ezzel együtt élni.” – Courteney Cox

5. A legnagyobb bombát azonban Jennifer és David dobta be a közönségnek: „Az első évad során nagyon bejött nekem Jen. Kölcsönös volt. Egy ponton mindketten odavoltunk a másikért, de elmentünk egymás mellett, mert egyikünk mindig kapcsolatban volt. Úgyhogy sosem léptük át a határt. Tiszteletben tartottuk.” – mesélte Ross megformálója. „Abban a helyzetben nem tehettünk semmit.”

Fotó: NBC/Getty Images

6. Pontot tettek a legégetőbb kérdés végére, ami évek óta foglalkoztatta a rajongókat. Először is: SOHA NEM lesz folytatása a sorozatnak. „Szépen fejezték be a történetet. Mindenki boldogan él, és ezt vissza kellene fejteniük, hogy újabb témákat szőhessenek. Nem szeretném, ha bárkitől elvennék a happy endjét” – jelentette ki Lisa. De szerencsére azért eljátszottak a gondolattal, hogy hol tartana jelenleg a karakterük élete! Rachel és Ross többgyerekes házaspár lennének, Ross „továbbra is a csontokkal játszana”, Monica édesanyaként is folyton irányítani akarna mindent (például a Szülői Munkaközösséget a gyermekeik iskolájában), Chandler pedig mindennap megnevettetné őt. Phoebe Connecticutban élne Mike-kal és a gyerkőceikkel, kiállna azokért az iskolában, akik hozzá hasonlóan kilógnak a sorból – emellett rajzszakkört és zeneórát tartana. Na és Joey? Neki mára saját szendvicsezője lenne.

7. És igen, végre eldöntöttek egy hatalmas dilemmát is: Rachel és Ross valóban szakításban voltak!

8. Ráadásul feloldozták Rachelt is, aki tévesen úgy hitte, Chandler radarozóként dolgozik: kijelentették, hogy Monica férjének valóban senki sem tudta a foglalkozását.

Nyitókép: HBO

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: