„Jógaoktató vagyok Olaszországban. Próbálok erős maradni és megakadályozni a vírus terjedését”

Jelenleg Olaszországban 20 692 ember fekszik kórházban koronavírus-fertőzéssel, közülük 3204-en intenzív osztályon vannak. Az ottani helyzetet szavakkal talán nem is lehet leírni, de a helyiek kitartása továbbra is példaértékű.

Martina Sergi, a 29 éves olasz jógaoktató és író jelenleg online tanít jógát, mivel március 9-e óta lezárták otthonát, Milánót. Olaszország volt az első európai város, amely teljesen lezárta határait. A lány elmesélte, milyen most karanténban élni:

„Milánó városközpontjának közelében élek, ahol több ezren betegedtek meg rövid idő alatt. Nálunk a legmagasabb a COVID-19 halálozási rátája a világon. Nem azért, mert szörnyű lenne az egészségügyi ellátás, egyszerűen csak az az oka, hogy a kórházak túlterheltté váltak. A legtöbb ember, aki belehalt a járványba 70 éven felül volt, ők a legveszélyeztetettebbek. Március 9-én Giuseppe Conte miniszterelnök elrendelte az ország lezárását, valamint az embereket otthonmaradásra és az utazásaik elhalasztására ösztönözte.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🌙 Martina (@martina_sergi) által megosztott bejegyzés,

Amikor hazaérek a bevásárlásból kint hagyom a cipőmet. Ugyanazt a pink edzőcipőt hordom mindennap, amikor elindulok otthonról. Miután belépek a lakásom ajtaján, megtisztítom a kezem, a kulcsomat és a telefonomat alkohollal, majd leveszem a maszkot és a gumikesztyűt. A kesztyűt azonnal eldobom, de egy maszkot többször is felhasználok, mivel hiány van belőle. Miután leveszem a kesztyűt, azonnal megmosom a kezem. Ha a kutyámmal, Dobbyval sétálás után hazaérünk, akkor a mancsait is megmosom. Amikor valami új dolgot viszek haza, vagy csak kilépek a lakáson azon agyalok, hogy hol rejtőzhet, honnan leshet rám a koronavírus. Olyan, mintha ez lenne a munkám, jelenleg kitölti az egész életem.

Minden iszonyú gyorsan történt körülöttünk, körülbelül 2 napunk volt felkészülni a lezárásokra. A kormány egyetlen fegyvere az volt a járvány terjedésével szemben, hogy minél gyorsabban, minél drasztikusabb intézkedéseket vezessen be. Ezzel a mindennapi életünk teljesen megváltozott. A bevásárlástól és a kutyasétáltatástól eltekintve sehol sem jártunk az elmúlt hetekben. Akárhányszor elindulunk otthonról, magunkkal kell vinnünk egy igazolást, ami szükséges ahhoz, hogy használjuk a tömegközlekedést. Ha a rendőrök megállítanak látják, hogy milyen okkal járkálunk az utcán. Az igazolást online kell kitölteni, és ki kell nyomtatni. Okként szerepelhet a papíron a vásárlás, a gyógyszer kiváltása, a kutyasétáltatás, valamint a munkába való bejárás, ha a munkahelyed igényli a fizikai jelenléted. Nem tudom, pontosan mi történik azokkal, akik enélkül lépnek utcára, de körülbelül 206 eurónyi büntetésre és 3 hónap börtönbüntetésre biztosan számíthatnak.

Csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok lehetnek nyitva. A boltokba csak meghatározott számú embert engednek be egyszerre, és legalább 1 méterre kell állni a többi embertől, én mindig próbálok még ennél is távolabb állni. Nem mindenki használ kesztyűt, én viszont igen, mert Danilo, a barátom cukorbeteg, aggódunk, hiszen ő magasabb kockázatúnak számít. Megpróbálok hetente egy alkalommal megvásárolni mindent, amire szükségünk lehet. Danilo bevásárolni nem is jár, ő késő este leviszi a kutyust egy-egy sétára, amikor már jóval kevesebb ember van az utcákon.

Nem félek, amikor kilépek az ajtón, hiszen tudom, hogy minden tőlem telhetőt megteszek. Más miatt aggódok, például zavar, hogy nem tudom, mikor lesz vége ennek az egésznek. Rendben van ez egy hónapig, de mi van, ha három hónapig tart majd? Egy hete még a parkok is nyitva voltak, de mára bezárták őket, hiszen sokan itt gyűltek össze beszélgetni. Azt olvastam, hogy a kormány még szigorúbb intézkedések bevezetését fontolgatja, mivel sokan nem tartják be a szabályokat. Én minden erőmmel azon vagyok, hogy az embereket megpróbáljam otthon tartani. Ha ezeket az előírásokat nem tartjuk be egységesen, sokkal tovább fog tartani ez az egész.

Szerencsére még egyik családtagom sem kapta el a COVID-19-et, de aggódom az olyan veszélyeztetettekért, mint például a barátom vagy az édesapám, aki elmúlt már 75 éves. Az egyik barátnőm nővérként dolgozik és elárulta, hogy nagyon óvatosnak kell lenniük, ő már több mint 3 hete egy ismerősével sem találkozott, hogy megakadályozza a fertőzés terjedését. A lezárás alatt az emberek szinte csak online tudják tartani egymással a kapcsolatot. Jó látni, ahogy mindenki igyekszik segíteni és támogatni a másikat. Remélem, ez a koronavírus után is folytatódni fog. Azért, hogy megtartsam a józan eszemet még mindig edzek és jógát oktatok otthonról minden nap. Nem mindenki tudja, hogy hogyan kell otthon jógázni oktató nélkül, így én és a barátaim ingyenes YouTube Live órákat tartunk. Múlt héten közel ezer ember vett rajta részt, ami számomra is hihetetlen.

Mi olaszok szerintem nagyon jók vagyunk abban, hogy összetartsunk egy ilyen nehéz időszakban is. Mint ahogy azt már ti is láthattátok online, egy csomó flash mob eseményt és éneklést tartunk az erkélyeinkről. Tegnap délben terjedt el egy üzenet online, hogy nyissa ki mindenki az ablakát, vagy menjen ki az erkélyére és tapsoljon az egészségügyi dolgozóknak. Az emberek pedig országszerte megcsinálták, mindenki egy percig tapsolt az orvosokért és nővérekért. Pár nappal ezelőtt elénekeltük a himnuszt. Szerintem nagyon fontos, hogy ezekben a kritikus időkben is úgy érezhessük, tartozunk valahová. Ezt imádom az országomban. Megpróbálunk erősek maradni most is.”

Forrás: womanshealthmag.com
Nyitókép: @martinasergi/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: