Jogunk van az erőszakmentes élethez! November 25-én ezért viselj te is vörös rúzst

November 25 a nők elleni erőszak megszűntetésének világnapja. Te is tehetsz azért, hogy még jobban odafigyeljenek ránk, és erre a fontos témára.

Világszerte hatalmas méreteket ölt a nők elleni erőszak. Az Európai Unió területén a 15 éves kor feletti nők harmada vált fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává élete során, és hetente mintegy 50 nő veszti életét családon belüli erőszak következtében. A liberalista trendek ellenére azonban napjainkban még mindig tabunak számít a bántalmazás, a legtöbben szégyellik és elhallgatják mi történt, történik velük mindennapjaik során, vagy tisztában sincsenek azzal, hogy az erőszaknak milyen formái léteznek. Ha valaki mégis felszólal, a bántalmazás okozta lelki teher mellett, sok esetben áldozathibáztató hangokkal is szembe kell néznie. A nők elleni erőszak megszűntetésének világnapja alkalmából az AVON arra kéri nők millióit, hogy tegyük fel vörös rúzsunkat, és szólaljunk fel együtt a bántalmazás ellen! Juttassuk el mindenkihez az üzenetet, hogy a bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható és van segítség az áldozatok számára!

Mit is jelent a nők elleni erőszak?

Napjainkban rengeteg tévhit kering arról, mit jelent az erőszak, milyen formái vannak és kiket érintenek. Sokan nem tudják, hogy a kapcsolati erőszak nem csak a fizikai és szexuális bántalmazást jelenti, hanem megnyilvánulhat szóbeli-, lelki- és gazdasági erőszak formájában is. Az AVON által készített felmérés válaszadóinak 93%-a szerint a hátrányos helyzetű családokban fordulhat elő inkább családon belüli erőszak, míg a rendezett anyagi körülmények között élő, diplomával rendelkező családok esetében ez a szám mindössze 63%. A valóságban azonban az erőszak valószínűsége nem függ társadalmi státusztól, munkahelytől, anyagi helyzettől, lakóhelytől, vagy iskolázottságtól. Sajnos bármelyik családban előfordulhat bántalmazás, amely sok esetben a külvilág számára láthatatlanul, a négy fal között történik.

A kapcsolati erőszak áldozatai a legtöbb esetben nehezen ismerik fel, hogy ami velük történik, az bántalmazás, vagy szégyent éreznek miatta, így a legtöbbször nagyon nehéz segítséget kérniük. Amikor mégis megteszik, kulcsfontosságú, hogy együttérző és segítő fülekre találjanak, hiszen a bagatellizáló és áldozathibáztató hangok tovább súlyosbíthatják sérüléseiket.

Az AVON a nők vállalataként idén november 25-én arra ösztönöz mindenkit, hogy szólaljunk fel a bántalmazás ellen! Egy kutatás szerint 5 másodperccel több figyelmet kapunk ha vörös rúzst viselünk. Ezért a szépségmárka arra kéri nők millióit, hogy tegyenek fel egy piros rúzst, és használják ezt a plusz figyelmet arra, hogy minél többekhez eljuttassák az üzenetet, hogy a bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható és van segítség az áldozatok számára! A vörös rúzs nemcsak a közös küzdelmünket szimbolizálja és erőt ad a felszólaláshoz, hanem még nagyobb esélyt biztosít számunkra ahhoz is, hogy meghallják hangunkat.

„Emeljük fel hangunkat, és álljunk ki minden nő nevében!”

Az AVON számára kiemelten fontos ügy a családon belüli erőszak elleni küzdelem, melynek keretében saját csatornáin hívja fel a figyelmet erre az óriási társadalmi problémára, és évek óta termék- és nagy összegű pénzadományokkal támogatja áldozatsegítő szervezetek munkáját. Az elmúlt évek példáját követve, idén összesen 11,2 millió forinttal járult hozzá a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységéhez, a Krízisambulanciák üzemeltetéséhez, az ambulancián elérhető segítő szolgáltatások körének pénzügyi tanácsadással való bővítéséhez, valamint egy rendőrök számára szervezett érzékenyítő képzéssorozat lebonyolításához. Mindezek mellett pedig a vállalat idén két anyaotthon munkáját is segíti pénzbeli támogatással, Szegeden és Kaposváron.

„Büszke vagyok rá, hogy az AVON-nál folytatott munkám során, minden nap azért dolgozhatok, hogy tevékenységünk révén a nőket segítsük. Nap mint nap hallunk arról, hogy mennyi nő szenved el valamilyen fajta erőszakot. És sajnos ez még csak a jéghegy csúcsa, hisz a legtöbb bántalmazás rejtve marad a külvilág elől. November 25-én, a nők elleni erőszak megszűntetésének világnapján fogadjuk meg, hogy többé nem hunyunk szemet a bántalmazás felett, emeljük fel hangunkat és álljunk ki minden nő nevében! Együtt hihetetlen dolgokra vagyunk képesek. Erőt és hitet adhatunk a bántalmazottaknak, és elhallgattathatjuk az áldozathibáztató hangokat” – nyilatkozta Busi Andrea, az AVON Magyarország CSR Specialistája.

Hová fordulhatsz segítségért?

A kapcsolati erőszak formáiról bővebben az alábbi videóból tájékozódhatsz, illetve érdemes felkeresned az Avon YouTube csatornáját is.

 

Van kitől segítséget kérni, és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! Krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre. Továbbá az AVON támogatásával létrejött, A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatsz a témával kapcsolatban.

Forrás: Sajtóanyag, AVON
Nyitókép: kali9 / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: