Jöhet egy kis friss levegő? Így tisztítsd meg az otthonodat természetesen

A téli időjárás sajnos gyakran együtt jár a szmoggal és az erősödő légszennyezéssel. De hogyan gondoskodhatsz az otthonod levegőjének tisztaságáról, ha nem tudsz beruházni egy légtisztító berendezésre?

A nagyvárosokban a régi autók és az elavult tömegközlekedési járművek pufognak ki egészségre káros gázokat, amelyek aztán a hideg időben szépen földközelben maradnak, vidéken pedig a vegyes tüzelésű kályhák jelentenek ugyanilyen problémát. De vajon hogyan lehet legalább a lakásban tiszta a levegő? 7 dologra is érdemes figyelned!

Nyisd ki az ablakot!

Elsőre ez talán ellentmondásos tanácsnak tűnhet, ám mérésekkel igazolható, hogy elégtelen szellőztetés esetén a beltéri levegő sokkal rosszabb minőségű lehet, mint a kinti. A műanyag használati tárgyakból, a bútorokból, a ragasztott parkettából is számos illékony szerves vegyület oldódhat ki, és ehhez jönnek még a kályha begyújtásakor vagy sütés-főzéskor keletkező gőzök, gázok, valamint a tisztítószerek gőzei. Vagyis szellőztetni mindenképpen érdemes, lehetőleg akkor, amikor odakint kicsi a forgalom. Érdemes rövid ideig akár kereszthuzatot is csinálni. Ennyi idő alatt nem hűl ki a lakás, viszont a levegője kicserélődik. Így a penészedésnek is kevesebb esélye van.

Vedd le a cipődet!

A cipőtalpunkon mindenféle rondaságot becipelünk a lakásba, amely aztán szépen megszárad, végül pedig porrá válik, és bekerül a légtérbe. Ha beérsz a lakásodba, első dolgod legyen levenni a cipődet, ahol pedig a cipőket tartod, ott a szokottnál is gyakrabban takaríts.

Takaríts gondosan!

Apropó, takarítás! Ahhoz, hogy jó legyen a levegő otthon, érdemes rendszeresen megszabadulni a portól, kosztól. Lehetőleg ne csak a szem előtt levő területeket takarítsd rendszeresen, hanem az eldugott sarkokból is távolítsd el a port, és különösen figyeld, nem találsz-e penészt valahol. De mindez mit sem ér, ha közben vegyszerekkel árasztod el a lakás levegőjét, így inkább használj a takarításhoz kímélő szereket, például ecetet, szódabikarbónát.

Figyelj a szőnyegre!

A szőnyegek és más, nagy felületű lakástextilek kiváló porfogók, ezért különösen oda kell figyelni a takarításukra. Gondold át, vannak-e olyan felületek a lakásban, ahol nincs feltétlenül szükséged a szőnyegre. Ha pedig megtartod a szőnyeget, akkor ne feledkezz meg a rendszeres porszívózásáról.

Telepíts növényeket!

Ha a szobanövények nagy barátja vagy, szerencséd van – a zöldek ugyanis kiváló levegőtisztítók hírében állnak. Már csak arra kell figyelned, hogy a leveleiken ne telepedjen meg a por.

Legyen sókristály és aktív szén az asztalon!

Bár a kutatók egyelőre vitatkoznak a hatásáról, ártani semmiképp nem árt, ha egy sókristály lámpát tartasz az asztalon. Egyes források szerint tisztítja a levegőt, ahogy az aktív szén is. Ez utóbbit elég, ha egy tálkában helyezed el az asztalon.

Kerüld az égetést!

A füstölők, mécsesek, illatgyertyák maguk is égéstermékekkel szennyezik a levegőt. Remek ötlet, ha illóolajokkal illatosítod a lakást mesterséges illatanyagok helyett, hiszen a jó minőségű olajok többsége vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, így nagy szerepe lehet az őszi-téli betegségek megelőzésében. Ám, ha lehet, ne mécsessel működő illatlámpát használj a párologtatásukhoz, hanem hidegpárásító diffúzort. Ha nem akarsz erre beruházni, akkor pedig egyszerűen cseppents pár csepp illóolajat egy bögre forró vízbe, és tedd a fűtőtestre párologni.

Szerző: Csiki Judit

Nyitókép: pixelfit/Getty Images

Legnépszerűbb cikkek: