Jött, látott, győzött! Ma 54 éves a csodálatos Julia Roberts

Kislányként arról álmodozott, hogy állatorvos lesz, a People magazin ötször is a világ legszebb nőjének választotta, és szabadidejében imád kötni. A hamisítatlan mosolyáról is ismert színésznő ma ünnepli 54. szülinapját.

Milyen nagy kár érte volna a mozirajongókat, ha annak idején a kis Julia mégis úgy dönt, hogy az állatok iránt érzett imádatnak enged és az állatorvosi pályát választja! Szerencsére nem így történt, a kislány bátyja hollywoodi sikerein felbuzdulva végül a színészet mellett tette le a voksát. Akkora elhatározás született benne, amire még a híres rendező, Joel Schumacherr is felkapta a fejét. 1990-ben az Egyenesen át című film castingjára egy 2019-es interjújában a rendező így emlékezett vissza:

„Férfipólót viselt, smink nélkül, feltűzött hajjal jelent meg. Két órán át hallgattam, ahogy arról beszél, miért neki kell megkapnia a szerepet. Valósággal elbűvölt. Azon gondolkodtam, hol volt eddig ez a lány?”

Julia jött, látott és győzött. Ettől a pillanattól kezdve megállíthatatlan volt. 1990-ben, 22 évesen az Acélmagnóliák című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában, majd bemutatták a nemrég 30. évfordulóját ünneplő ikonikus Pretty Woman filmet, amelyben a prostituáltként dolgozó Viviant eredetileg Meg Ryan játszotta volna. Miután ő passzolta a szerepet, Julia Robertset kérték fel. Alakítása annyira jól sikerült az akkor 41 éves Richard Gere oldalán, hogy a legjobb női szereplő Oscar-díjra jelölték.

Fotó: IMDb

Végül 10 évvel később, Erin Brokovich megformálásáért vihette haza a szobrocskát, de ekkor azzal is nagy figyelmet vívott ki magának, hogy a szerep aláírásával az első nő lett a 20 millió dollárosok klubjában.

Erin Brokovich
Fotó: Getty Images/Handout/Getty Images

Magánéletét tekintve Richard Gere, Kiefer Sutherland, Liam Neeson és Matthew Perry oldalán is kereste a szerelmet, végül 2002-ben házasságot kötött Daniel Moderrel és 2004-ben egy ikerpár gyermekük, majd 2007-ben egy közös kisfiuk is született. A csodálatos színésznő ma ünnepli 54. születésnapját, ezért összegyűjtöttük 10 olyan filmjét, amelyben (szerintünk) frenetikusat alakított.

Acélmagnóliák (1989)

A női erőt és összetartást nagyon jól festi le az 1989-ben debütált dráma, amelynek forgatásakor a csodálatos szépséget, Shelby-t alakító Julia még csak 22 éves volt. A megható filmben Roberts mellett olyan hírességek tűnnek fel, mint Sally Field, Daryl Hannah, Shirley MacLaine, Dolly Parton és Olympia Dukakis.

Micsoda nő! (1990)

Sokan a Hamupipőke című Disney-mese megfilmesített változataként emlegetik az 1990-ben bemutatott filmet, amelynek Vivian nevű karakterének eljátszása kapcsán Sandra Bullock, Meg Ryan, Madonna vagy például Sarah Jessica Parker neve is felmerült. Utólag el sem tudnánk képzelni mást a szerepben, mint az akkor 23 éves Juliát.

Erin Brokovich – Zűrös természet (2000)

Az igaz történeten alapuló film hozta meg Julia Roberts életébe a várt sikert, hiszen ezért vehette át 2000-ben a legjobb női főszereplőnek járó Oscar díjat. A történetben a gyermekeit egyedül nevelő, határozott és harcias Erinnek sikerül munkát szereznie, jogi asszisztens lesz egy ügyvédi irodában. Az abszolút kezdő és jogi területen járatlan nő végül rájön, hogy egy óriáscég gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Ettől a pillanattól kezdve mindent megtesz azért, hogy fény derüljön a dologra és igazságot szolgáltasson. Julia Roberts a szerepért rekordösszegű fizetést kapott, ő volt az első színésznő Hollywoodban, aki 20 millió dolláros szerződést írt alá egy alakításért.

Egy ágyban az ellenséggel (1991)

Annak ellenére, hogy a bemutatója után rengeteg negatív kritika érte a filmet, rekordösszegű bevételt hozott a stúdiónak. Julia ebben egy bántalmazott nőt játszik, akit a férje rettegésben tart. Végül Sara úgy dönt, hogy megszökik és új életet kezd. Az állandó félelem attól, hogy rátalál a pszichopata férj áthatja az egész mozit, pont ettől lesz az egész olyan végtelenül izgalmas.

A Pelikán ügyirat (1993)

Egy joghallgató szerepében tűnik fel a színésznő az amerikai akciófilmben. Darby Shaw egy darázsfészekbe nyúl, amikor szemináriumi dolgozatát a Legfelsőbb Bíróság két tagja meggyilkolásának feltételezett összefüggéseiről írja. A dolgozat folytán kapcsolatba került embereket sorra gyilkolják meg, végül a félelemben élő nő egy újságíróval együtt küzd a hatalom ellen.

Álljon meg a nászmenet! (1997)

Ez az egyik olyan tipikus és hamisítatlanul Julia Robertses romantikus mozi, amit végtelenszer újra tudnánk nézni. A későn felismert, lekésett igaz szerelem története ez, amelynek a végén azért szurkolunk, bárcsak történne valami, amelynek köszönhetően Michael végül nem a fiatal, Cameron Diaz által alakított Kimberly-t, hanem a magabiztos és érett, Julianne-t (Julia Roberts) választja.

Sztárom a párom (1999)

Hugh Grant nemrég nyilatkozott arról, hogy szerinte hogyan folytatódna a film története. Ezen felbuzdulva, mi (és szerintünk a Kutyák és lovak olvasói is) nagyon örülnénk, ha egyszer lenne folytatása a csodálatos betétdalokkal is megtűzdelt Notting Hill sztorinak. Persze azzal a feltétellel, hogy ugyanúgy Julia játszaná a főszerepet.

Oltári nő (1999)

Azért titkon mindenki sejtette, hogy Richard Gere és Julia Roberts közös története a Micsoda nővel nem érhet véget, és a rajongók legnagyobb örömére 1999-ben be is mutatták az Oltári nő című filmet. A vidéken élő Maggie Carpenter az utolsó pillanatban mindegyik vőlegényét faképnél hagyja az oltár előtt, az izgalmas sztori pedig felkelti a dörzsölt és sármos újságíró, Ike Graham érdeklődését is. De végül őt is inkább a lány kápráztatja el, mintsem a körülötte lévő hatalmas felhajtás.

Mona Lisa mosolya (2003)

Az akadályok lebontását hangsúlyozó történetben Julia Katherine Watson-t játssza, aki egy női magán művészeti főiskolán művészettörténetoktatói állást kap. Miután megismeri tanítványait, igyekszik arra ösztönözni a lányokat, hogy megtalálják a saját hangjukat és vágyjanak többet elérni az életükben. Katherine ragaszkodik ahhoz, hogy tanítványaikat érdemeik és tetteik alapján ítéljék meg, ezt azonban nem mindenki nézi jó szemmel.

Ízek, imák, szerelmek (2010)

Többek között Brad Pitt is a producere volt a 2010-ben bemutatott filmnek, mely Elizabeth Gilbert azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült. Az önmagában elmerülni vágyó és útkereső Liz történetét 2009-ben kezdték el forgatni New Yorkban, Rómában, Pataudiban és Bali szigetén. A csodálatos képkockák és Julia nagyszerű alakítása miatt is jó időnként újra és újra megnézni a filmet.

Nyitókép: Luca Teuchmann/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: