Az vagy, amit megeszel. Valószínűleg rengetegszer hallottad már, de mit tehetsz, ha néhány gyorskaja, alias junk food annyira ízletes, hogy lehetetlen nekik ellenállni? Mostantól nem is kell, csak készítsd el őket egészségesen!
Ma már tudjuk, hogy az egészséges élethez egészséges ételekre van szükségünk. A junk food, vagy ha magyarosabban akarunk fogalmazni, a gyorskaják általában feldolgozott élelmiszerek, amelyek sok telített zsírt tartalmaznak, mindemellett minimális tápértékkel rendelkeznek. A bennük lévő mesterséges ízesítők káros kémiai vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Így elmondva is szörnyen hangzik, miért imádjuk és kívánjuk őket akkor mégis?
A junk food — szó szerinti fordításban „szemét étel” — óriási népszerűsége mögött is húzódik tudományos magyarázat. Agyunk az ízfokozókkal, cukrokkal, zsírral teli tápanyagok elfogyasztását élményként éli meg, és azonnal bekapcsol a jutalmazó rendszer, amelynek során dopamin szabadul fel. Ez a kémiai roham örömmel áraszja el agyunkat, még több receptort hozva létre a dopamin számára. Akárcsak a kábítószer- vagy alkoholfüggőségben szenvedőknek, a junk food is függőséget alakít ki. Minél többet eszel belőlük, annál jobban fogod kívánni. Szerencsére a tudatosan táplálkozóknak már rengeteg alternatívája van, hogy ne kelljen semmi földi jóról lemondani.
Chips-szelj, ne viccelj!
Hozzávalók:
Olivaolaj
só
2db nagyobb édesburgonya
2db cékla
4db sárgarépa
1 db cukkini
Elkészítés:
Vágd vékony karikákra, és kend be olivaolajjal a hozzávalókat (ne túl vastagon). Fűszerezd az egészet egy kis sóval, vagy ízlésed szerinti fűszerkeverékkel. Ezután helyezd őket sütőpapírra a tepsiben és légkeveréses beállításon kb 160 fokon süsd meg az egészet. Jó étvágyat!
Eperfagyi-eperfagyi, hű, de finom!
Hozzávalók:
40 dkg friss eper
2 db banán
1 ek friss citromlé
1dl jéghideg víz
Elkészítés:
Vágd apróra a megtisztított epret és banánt, majd egy tepsin szépen kiterítve fagyaszd meg őket. Fagyasztás után tedd az epret a turmixba és kezdd el összeturmixolni. Add hozzá a banánt, a cirtomlevet és szükség esetén a hideg vizet. Ezt a kellemes nyári finomságot eper helyett ananásszal, mangóval, szőlővel, cseresznyével is elkészítheted. Bátrabbak bazsalikommal, mentával, levendulával is ízesíthetik a nyalánkságot. Ráadásul ínségesebb időkre kis dobozokban, vagy plasztik zacskókban is könnyen lefagyaszthatod.
Hamburgerrel, hangry ellen
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
1 cs Ranch fűszerkeverék
1 db Hagyma
1db Lila hagyma
Worchester szósz
10 dkg Szárított hagyma
1 db Paradicsom
1 db Saláta
4db Uborka
4 szelet Kecskesajt
4db Hamburgerbuci
Elkészítés:
Keverd össze a húst a Worchester-szósszal és a felaprított nyers hagymával. Alakíts ki 4 hús pogácsát. Mindegyik pogácsába kicsit nyomd bele a hüvelykujjad, hogy sütéskor jól átsüljenek, és ne púposodjanak fel. Sütés előtt egy órára tedd a pogácsákat a hűtőbe pihenni. Ez segít, hogy tartsák a formájukat. Ha esetleg nincs erre időd, ne aggódj, nyugodtan kihagyhatod ezt a lépést.
Amíg a pogácsák pihennek, te serénykedhetsz és előkészítheted a paradicsom, uborka és hagymaszeleteket, levelekre szedheted a salátát.
Rakd a pogácsákat a grillre, körülbelül 3-3 percre oldalanként. Eközben a lilahagymát és a sajtszeleteket is megsütheted, ha szeretnéd. Tedd a sajtokat a megsült húspogácsák tetejére és hagyd őket egy percig pihenni. Helyezd őket a buciba, majd paradicsommal, uborkával, hagymával ízesítsd.
Főkép: Oscar Wong / Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- A húsleves 3 egészségre gyakorolt hatása
- Egészséges és hűsítő vacsora 15 perc alatt: hideg uborkaleves
- Kóstold meg a spanyolok nemzeti édességét: íme, a legfinomabb churros receptje