Kalifornia államban mostantól törvény tiltja az óvszer beleegyezés nélküli eltávolítását

Kalifornia lett az első amerikai állam, ahol illegális cselekvésnek minősül a stealthing, vagyis az óvszer beleegyezés nélküli eltávolítása.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója a múlt héten írt alá azt a törvényt, amelynek értelmében bűncselekménynek, egészen pontosan szexuális erőszaknak tekintendő, ha valaki aktus közben a partnere beleegyezése nélkül eltávolítja az óvszert. „A törvényjavaslat elfogadásával hangsúlyozzuk a hozzájárulás fontosságát” – olvasható a Twitteren közzétett hivatalos bejegyzésben. Ezzel Kalifornia lett az első állam, amely illegálisnak minősítette az angol szlengben csak „stealthing” néven emlegetett cselekedetet.

A jogszabályjavaslatot Cristina Garcia, az állami közgyűlés tagja fogalmazta meg és társaival keményen dolgozott, hogy bekerüljön a polgárjogi törvénykönyvbe. „Az emberek többsége azt gondolja: »Igen, logikus, hogy ez erkölcstelen, és illegálisnak kell lennie«” – mondta Garcia, akinek 2017 óta többször is elutasították eredeti javaslatát. Ebben még börtönbüntetést követelt az elkövetőknek. Végül a módosított verzióval sikerült elérnie a célját. Eszerint az áldozatok kártérítést kapnak, de az erőszaktevők nem kerülhetnek börtönbe. Garcia erre az eredményre is büszke, hiszen az óvszer eltávolítása nemcsak etikailag helytelen, hanem a nem tervezett terhesség vagy a nemi úton terjedő fertőzések esélye is megnő. Azt reméli, hogy ez csak az első lépés és később szigorúbb büntetést is kiróhatnak az elkövetőkre, illetve a többi állam is követi Kalifornia példáját. Egyébként Európában is volt példa hasonló precedensre: 2019-ben Nagy Britanniában Lee Hogbent 12 év börtönre ítélték nemi erőszak miatt, amiért egy szexmunkás tiltakozása ellenére levette az óvszert aktus közben.

Forrás: New York Times
Nyitókép: cottonbro/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: