Ha feldobnád a szexuális életed a pároddal, ezt az egy hibát ne kövesd el

A mindennapok rohanásában mintha kiveszett volna a szenvedély a kapcsolatotokból? Először is, ne ess kétségbe, hiszen túlléphettek ezen a hullámvölgyön. Feltéve, ha nem követitek el azt a hibát, amit a párok többsége ilyenkor el szokott...

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nincs két egyforma kapcsolat, ennek ellenére akad egy hiba, amit (szinte) minden pár elkövet, amikor úgy érzi, ellaposodott a kapcsolatuk, esetleg eltűnt együttléteikből az intimitás. A probléma nem más, mint hogy leginkább a mennyiségre helyezik a hangsúlyt – a minőség, és sok más egyéb helyett. Ha kezd kihűlni a láng, a legtöbben megpróbálnak többször összebújni, ugyanis a köztudatban sajnos továbbra is él a tévhit, miszerint a kielégítő szexuális élet fokmérője a gyakoriság.

Az évek során számtalan kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy hányszor szeretkeznek egy átlagos kapcsolatban. A bűvös szám egészen alacsony: a tanulmányok alapján a párok többsége mindössze heti egyszer szexel. Ám ami ennél is lényegesebb felfedezés, az az, hogy egyáltalán nem az menti meg a nemi életünket, ha gyakrabban bújunk ágyba a partnerünkkel. A kutatók szerint nincs érdemi jelentősége annak, ha hetente többször is hancúrozunk, mivel nem szabadul fel bennünk ezzel arányosan több boldogsághormon. Tehát pontosan annyiszor kell egymásnak esnetek, ahányszor éppen ahhoz van kedvetek. Ez azonban teljes mértékben személyiségfüggő.

Fogalmi zavarok háló(szobá)jában

Akkor mi lehet az oka annak, hogy máig sokan mennyiségi kérdést csinálnak a szexből? A szakemberek úgy látják, a probléma forrása az, hogy a heteroszexuális kapcsolatokban a legtöbben a behatolással azonosítják a szex szót. Ezért fordulhat elő az, hogy úgy érzik, csak akkor rázhatják fel a dolgokat a hálószobában, ha rendszeresebben sort kerítenek a lepedőakrobatikára. Pedig a szex nem (csak) erről szól: a hangsúly sokkal inkább az intimitáson és a kapcsolódáson van. Míg, ha valaki kizárólag arra fókuszál, hogy többször is megtörténjen maga az aktus, az nyomást gyakorolhat az adott fél libidójára is.

Egyszóval: ha fel szeretnéd pezsdíteni a nemi életeteket, tulajdonképpen semmi más teendőd nincs, mint hogy meghitt időt tölts a társaddal. Méghozzá elvárások és célok nélkül. Legyetek jelen a közös percekben, ahelyett, hogy azon gondolkoznátok, mit „kellene” tennetek. Ne csináljatok napirendi kérdést a szexből: a megfelelő pillanat úgyis elragad majd titeket. Nem attól válik intimebbé a románcotok, ha hetente háromszor hancúroztok, hanem ha odafigyeltek arra, hogy minél többször kapcsolódjatok egymáshoz. Bújjatok össze a kanapén, vagy feküdjetek le az ágyban és kizárólag simogassátok egymást. Ezek a pillanatok ezerszer többet számítanak, mintha egyfajta heti teendőként fognátok fel az aktust.

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: Prostock-Studio/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: