Karácsony=Társasjáték maraton: 3 játék, ami nélkül nem telhet el az ünnep

Catan, Scrabble, Piszkos Fred és Halkusz

Karácsonykor a legtöbb családban előkerülnek a társasok, nálunk kicsit speciálisabb a helyzet: az egész ünnep nem más, mint egy óriási társasjáték parti, amit csak nagy duzzogva szakítunk meg holmi ünnepi ebéddel vagy fadíszítéssel.

Ritka az olyan család, ahol nincsenek konfliktusok. Sőt, ritka az olyan karácsony, ahol nem jönnek elő ezek a bizonyos családi konfliktusok. Az elmúlt években azt vettem észre, hogy a társas remek alkalom arra, hogy elsimítsuk a kisebb nézeteltéréseinket. Játék közben mindannyian lelazulunk egy kicsit, és ebben a nyugodt légkörben nagyobb nyitottsággal és elfogadással fordulunk egymás felé. Sőt, hiszek abban, hogy egy-egy apró, a játékon belüli gesztussal kifejezhetjük az érzelmeinket a másik felé, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk olyan érzelmes típusok.

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.”

Platón a fenti idézettel sem tévedett. Két öcsém van, a kisebbik érzelmes, a nagyobbik kevésbé, de a nagy karácsonyi Catan partikból pontosan érzem, hogy ő is szeretettel teli, mert sosem dönt úgy ebben az izgalmas stratégiai játékban, hogy az nekem, vagy a többieknek rossz legyen. Éppen ezért nálunk nem vérre menő játékok vannak, inkább csendes és nyugis közös szórakozás. Nem úgy a párom családjában, ahol (többnyire) mindenki nyerni akar és magasról tojik rá, hogy kinek mi a jó. Tavaly a szilvesztert egy félig meddig ismeretlen kisebb társasággal töltöttük, társasoztunk, és szuperül éreztük magunkat. Hónapokkal később, mikor összetalálkoztam a többiekkel, ősrégi ismerősökként köszöntöttem őket, ami engem is meglepett, nyilván a játék hozott minket ilyen közel egymáshoz.

Minőségi idő

Idén úgy alakult, hogy a párommal kettesben töltjük a karácsonyt, és biztos vagyok benne, hogy előkerül a Scrabble, mint mindig, amikor csendes békességben üldögélünk kettecskén. Ilyenkor sokat dicsérjük egymást, együtt gondolkozunk a szavakon a játék vége felé, és nem az a lényeg, hogy ki gyűjt több pontot, hanem, hogy minden egyes betű felkerüljön a táblára. Nagyon szeretem ezeket a közös órákat, építi a kapcsolatunkat és jó pillanatokat szerzünk vele egymásnak. Évekkel ezelőtt megvettem az Identity nevű pszichológiai társast, egyszer játszottunk vele, de akkor még nem nyíltunk meg egymás előtt annyira, mint most, ezért úgy döntöttem, idén újra bevetem.

Slow karácsony tipp:

Szóval szerintem a társasozás a legjobb dolog, amivel egy család emelheti az ünnep fényét. Ilyenkor lehetőségünk van hibázni, elkönyvelhetünk kisebb sikereket sőt, szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat és a társas kapcsolatainkon is javíthatunk. Ti mivel játszotok ma?

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: