800 év után decemberben ismét karácsonyi csillag ragyog fel az égen

Azoknak, akik lemaradnának róla, további 60 évet kell majd várniuk

Karácsony közeledtével a csillagászok felhívják a figyelmünket, hogy a tekintetünket szegezzük az égre a téli napfordulón. Ritka és különleges jelenségnek lehetünk szemtanúi december 21-én.

A Naprendszer két legnagyobb bolygója egy rendkívül ritka esemény során rendkívül közel kerül egymáshoz, a csillagászati jelenségnek az emberiség a középkorban volt utoljára tanuja.

December 21-én a Jupiter és a Szaturnusz olyan közel kerülnek, mintha összenőttek volna, innen a Földről egy ragyogó fénypontként érzékelhetjük a jelenséget. A két égitest között kialakuló szoros közelség kivételesen ritka, nem volt rá példa az elmúlt 800 évben. Az időben egészen 1226. március 4-ig vissza kellene menni, hogy a két bolygó hasonló kapcsolódásának lehessünk tanúi. Ezt a hihetetlen égi jelenést a történelem során olyan nevekkel illették, mint karácsonyi vagy betlehemi csillag. Bizonyos elméletek szerint a napkeleti bölcsek története is egy ritka csillagászati jelenségben gyökerezik, ami a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz ritka, hármas együttállására utalhat.

A hírek szerint a világ bármely pontjáról megfigyelhetjük december 21-én, a téli napforduló alkalmával, alkonyatkor a bolygók eme ritka állását. A dátumot érdemes a naptárba vésni, ugyanis hasonlóan szoros közelség – a NASA megerősítése szerint – legközelebb 2080. március 15-én alakul ki a két bolygó között.

Forrás: southernliving.com
Nyitókép: swkunst/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: