A karácsonyi dalok valóban boldogabbá tehetnek

Ha azt mondom, hogy bejgligyúrás, melyik karácsonyi dal jut róla az eszedbe? Bizony az ünnepi készülődéshez mindenki társít egy-egy zenét, ami nemcsak hangulatosabbá teheti a karácsonyt, de a boldogságszintedet is megemelheti!

Mit is mondhatnék? Imádom a karácsonyi dalokat, legyen szó magyar vagy külföldi szerzeményekről, képes vagyok órákon keresztül hallgatni a kedvenceimet. Sőt, tusolás közben is üvöltetem a hangulatomhoz illő zenét, ami miatt a párom (és a szomszédok is) szimplán hibbantnak tart. De ez kicsit sem veszi el a lelkesedésem. Ilyenkor úgy érzem, legyen akármennyire rossz egy nap, egy Jingle Bells minden bánatot képes elfeledtetni velem pár percre, és segít teljesen ellazulni. Ráadásul egy korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy a zenehallgatás az egyik legélvezetesebb dolog a világon, és pozitív hatással lehet a hangulatodra. Ez hatványozottan így van az ünnepi dalokkal, amelyek általában pörgősebbek, és a legtöbb ember kedves emlékeket társít hozzájuk. Biztosan te is jobban kötődsz azokhoz a zenékhez, amiket minden karácsonykor együtt hallgattok a családdal, nem igaz?

Mi több mint tizenöt éve ugyanazt a karácsonyi albumot hallgatjuk, ami nélkül nem is lenne igazi az ünnep. Kívülről fújom az összes számot, de egyszerűen nem tudom megunni őket. Az ismerős dallamok minden decemberben nosztalgikus érzéssel töltenek el, miközben eszembe juttatják a család és a karácsonyi hagyományok fontosságát. Egy korábbi kutatás azt is bebizonyította, hogy ez a nosztalgikus érzés hatással van a testi és szellemi egészségedre is

Slow karácsony tipp:

Hagyd magad mögött egy kis időre az év végi nyüzsgést, kapcsolódj ki a kedvenc ünnepi dalaiddal! Ha máskor nem is, legalább a zuhany alatt hallgass meg néhány karácsonyi klasszikust. Higgy nekem, pár perc után tényleg sokkal színesebben fogod látni a világot, és nosztalgiával telve hangolódhatsz a karácsonyra. Amennyiben nem szereted a pörgős számokat, evezz nyugodtabb vizekre! Egy Csendes éj garantáltan segíthet lelassulni.

Nyitókép: M_a_y_a/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: