Így gondozd a karácsonyi kaktuszt, hogy virágot hozzon az ünnepre

Kis törődéssel ráveheted a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágba boruljon az ünnepekre: eláruljuk, pontosan hogyan érdemes gondozni.

Aki a virágot szereti, az ugye csak jó ember lehet. Na de aki a kaktuszokat, az meg szúrós? Sokáig hadilábon álltam velük, aztán a harmincadik születésnapomra kaptam egyet. Vérig voltam sértve, talán még az évszámnál is jobban zavart, hogy rólam bárkinek a kaktusz jut eszébe. Főleg, hogy akkor már óriási szerelemben éltem a hortenziákkal, és fényévnyire éreztem magamtól minden kaktuszfajtát. De rendes gazdaként az utasításoknak megfelelően gondoztam, és meglepve tapasztaltam, hogy gyönyörűen virágzik. Egy költözködés során sajnos leejtették, és nem volt kedvük vele bíbelődni, ezért kidobták. Nagyjából két hétig, amíg a helyére került az új lakásban minden, fel sem tűnt, hogy nincs meg, de egy hónap múlva vettem egyet, mert magam is meglepődtem, de hiányzott.

Kis törődésért cserébe gyönyörű virágok

A karácsonyi kaktusz nem a megszokott, klasszikus kaktuszfajta. Több időszaka van, és mindegyikben más típusú törődésre van szüksége. A novembertől januárig tartó időszakban hozza a virágait, innen is ered a karácsonyi kaktusz elnevezés, hiszen pont az ünnepekre fogja a legszebb formáját mutatni. Örökzöld évelő növény, melynek levelei tulajdonképpen a szárai is, a virágok pedig a sarkain fejlődnek. Más virágokkal ellentétben viszonylag sokáig megmaradnak, és többféle színben is pompáznak. A leggyakrabban rózsaszín, de ma már vörös, lila, narancssárga és fehér virágok is előfordulnak. Szárai „kiskorában” felfelé nőnek, majd idővel, ahogy a szártagok növekednek, lefele kezdenek lógni. Magasságuk maximuma, nagyjából 50 centiméter.

A karácsonyi kaktusz meghálálja a gondoskodást

Alapvetően nincsen vele sok macera, ezért is kifejezetten népszerű növény. Egy dologra viszont nagyon kényes: a fényre. Nagy fényigénye van, de a tűző napot rosszul viseli. Világos helyen érdemes tartani, nyáron pedig simán mehet a teraszra, de ott se érje direkt napfény. A virágképződésig viszont van vele feladat: 12 óra sötétségre van szüksége ahhoz, hogy a legszebb formáját hozhassa. Emiatt éjszakára teljes sötétségre van szüksége a virágzás előtti időszakban.

Ha nincs olyan helyiség a lakásodban, ahol éjjel teljesen sötét van, akkor nemes egyszerűséggel takard le egy kartondobozzal. Amikor a virágbimbók megjelennek a növény levelének sarkain, akkor már nem kell óvatosan bánni vele, onnantól teszi a dolgát segítség nélkül is.

A kaktuszok általában jól bírják, ha sokáig nem kapnak vizet, a karácsonyi kaktusz ebben is különbözik: rendszeres, de mértékletes öntözést igényel. Soha ne engedd, hogy kiszáradjon a földje, de egyszerre túl sok vizet se önts rá, mert attól tönkremennek a gyökerei. A téli időszakban hetente kétszer, maximum háromszor egy kevés vízért nagyon hálás lesz. Arra figyelj még, hogy ne közvetlenül a fűtőtest mellett legyen, mert a direkt meleget sem tolerálja. Ha ezekre az alapszabályokra rendszeresen odafigyelsz, akkor karácsonykor beragyogja a lakásod.

Forrás: marthastewart.com
Nyitókép: Akintevs/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: