Mindenkinek van egy furcsa karantén alteregója. Te melyik csoportba tartozol?

A karantén alatt egy teljesen új, számodra is ismeretlen oldalad mutatkozott meg? A világjárvány számos új személyiségtípust szült, ilyenek például az önjelölt szakértők és az önelégült introvertáltak. Te vajon melyik tábort erősíted?

A globális krízishelyzet megmutatta, hogy egy váratlan, rendkívüli szituációban olyan személyiségjegyek törhetnek a felszínre bennünk, amelyekre még mi magunk sem számítottunk. Ha a karantén alatt furcsán viselkedtél, szinte magadra sem ismertél, akkor hadd nyugtassunk meg: nagyon sokan így voltunk ezzel. A kijárási korlátozások alatt lehet, hogy frusztrálttá tett a személyiséged megmagyarázhatatlan változása, de most már kellő távolságból tudsz visszatekinteni ezekre a napokra és jót mosolyoghatsz magadon. Vajon melyik a te karantén alteregód az alábbi nyolcból?

Az önelégült introvertált

‚‚Tudom, hogy ez rossz, de számomra ez egy valóra vált álom.’’
Az extrovertáltak a poklok poklát járják meg, az introvertáltak a karantén minden pillanatát élvezik – és ezt rendszeresen mások tudtára is adják. Az introvertált személyek a járvány előtt sem töltöttek sok időt bárokban és nagy társaságban, szívesebben maradtak az otthonuk falai között. Nekik nem jelent nagy kihívást az izoláció: hiszen eddig is ezt az életformát gyakorolták, szinte semmit sem változtak a mindennapjaik. Ha egy önelégült introvertáltnak panaszolod el, milyen nehéz pillanataid voltak a karantén alatt, ő  nagy valószínűséggel csak megrántja a vállát és annyit mond: ‚‚Hülyéskedsz? Gyerekjáték volt az egész. Én erre születtem.’’

A kozmopolita szabadulóművész

‚‚Engem a karantén nem állít meg.’’
Az illuzionisták aranykorát éljük. A nagyvárosi szabadulóművészek azonban nem lelakatolt ládákból, hanem saját otthonukból szöknek meg. Ha megunják a belvárosi lakás idilljét, akkor a kertvárosi házuk felé veszik az irányt. Ha itt is unalmassá válik a karantén, akkor ellátogatnak a vidéki nyaralójukba. Ebből ismerőseik csak annyit látnak, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnnek, hogy aztán a közösségi oldalakon mindig más helyszínről jelentkezzenek be és megmutassák, milyen mesés környezetben töltik épp az idejüket.

radikálisan haladó szellemű tradicionális háziasszony

„Az én döntésem, hogy 1 vagy 50 darab kenyeret sütök ebben a hónapban. Még ha a párom készíti is a kovászt, akkor sincs beleszólása.’’
A feminista mozgalmak elkötelezett támogatóiban rengeteg kérdés és dilemma merült fel az elmúlt hónapokban. Elítélni a régi normákat, de mégis egész nap otthon tartózkodni, a gyerekkel foglalkozni és sütögetni? Ráadásul mindezt élvezettel csinálni? Amíg a haladó szellemiségű háziasszonyok a párjukkal együtt fenn tudják tartani az egyensúlyt és a megfelelő munkamegosztást, addig el tudják fogadni az új helyzetet. Végül is van más választásuk?

A buzgó projektfelelős

‚‚Remek, hogy végre van időm elsajátítani egy új hobbit, megtanulni egy új nyelvet és még olvasásni is tudok.
Sokan egy sorozat negyedik epizódjánál elakadnak és eszükbe sem jut, hogy egy könyv elolvasásába belevágjanak. Mások arra használják a karantént, hogy tovább növeljék lexikális tudásukat és új készségeket sajátítsanak el. Egy buzgó projektfelelős megőrül, ha nem töltheti produktívan a nap minden pillanatát, ha mégis semmittevésen kapja magát, akkor iszonyatos bűntudata támad. Lássuk be, dicséretes, hogy egy csomó könyvet befejeztek, felújították a lakást, új hobbit vagy munkát találtak maguknak. De ami még ennél is hihetetlenebb: hogyan volt mindemellett idejük arra, hogy ötpercenként üzenetekkel bombázzanak másokat?

A szégyenkező

‚‚Nem hiszem el, hogy másfél méternél közelebb jöttél ebben az üres parkban. És hol a maszkod?’’
Az elővigyázatosság és a szabályozások betartása fontos, ahogyan mások figyelmeztetése is, ha megszegik ezeket. De a szégyenkező személyiségtípusú emberek gyakran túlzásba viszik az aggódást és saját szabályokat állítanak fel. Ha mások nem követik ezeket, akkor felháborodva számon kérik őket – még akkor is, ha valójában semmi rosszat sem tettek. Ők azok, akik mindenkire rászólnak, ha nem viselnek maszkot, valamint, ha egy parkban nem tartják a megfelelő távolságot. De attól sem riadnak vissza, hogy az egész családnak megparancsolják, hogy hangos tapssal köszönjék meg az egészségügyi dolgozók munkáját – akik a fáradtság ellenére sem ellenkeznek, hiszen tudják, esélyük sincs megnyerni a vitát.

A hibernált

‚‚Mit csináltam ma? Jó kérdés…’’
A hibernált személyiségtípusú emberek úgy birkóztak meg a bezártsággal járó stresszel, hogy tartalék üzemmódba kapcsoltak. Ha elvégezték a kötelező feladatokat, akkor megpróbálták kizárni a külvilág eseményeit és egy teljesen gondolkodás- és érzelemmentes állapotba kerülni. Ez olyan elfoglaltságokat jelent, mint például hosszasan a semmibe bámulni, sorozatmaratont tartani vagy vicces videókat nézni több órán keresztül.

Az önjelölt szakértő

‚‚Ne legyél bolond! Nem olvastad a Harvard legújabb tanulmányában a lábjegyzet legutolsó lábjegyzetét?”
Az önjelölt szakértők rendkívül informáltak és a koronavírusról úgy beszélnek, mintha doktorátust szereztek volna a témából. Valójában nem, csak minden szabadidejüket azzal töltik, hogy a legújabb hírekről, adatokról és becslésről is tudomást szerezzenek. Ezért a kutatók által használt összetett kifejezéseket, illetve olyan szavakat kezdenek használni, mint például a ‚‚görbe ellapítása’’, a ‚‚lappangási periódus’’ vagy a ‚‚szuperterjesztő’’. Még annak is utánajártak, mit jelent a zoonózis és a virológus. Minden alkalmat megragadnak, hogy ezeket a kifejezéseket használják, amikor másokat informálnak arról, éppen milyen intézkedéseket hoztak és ez milyen következményekkel fog járni. Még akkor is, ha senki sem kérdezte.

Akinek csodás élete van, és ezt mindenkivel tudatja

‚‚Olyan furcsa, hogy mindig jól érzem magam, még a karantén alatt is tudok szórakozni!”
A társasági élet középpontjai, akik minden hétvégén partikba, kirándulni és sajtóeseményekre járnak. A karantén ugyan ezt elvette tőlük, de őket ez sem állíthatja meg abban, hogy jól érezzék magukat – és ezt követőtáborukkal (ami valószínűleg több ezer főt jelent) is megosszák. A karantén első heteiben nehezen dolgozták fel, hogy a társasági eseményekről egy időre le kell mondaniuk, de miután felfedezték a virtuális találkozók világát, újra magukra találtak. Ezt onnan tudhatjuk, hogy természetesen nem feledkeztek meg arról, hogy a Zoom-megbeszélésekről és házibulikról újabb és újabb posztot készítsenek és tegyenek közzé.

Forrás: The Guardian
Nyitókép: Lyubov Ivanova/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: