Amíg mi sokszor azt sem tudjuk, hogy mit együnk vacsorára vagy mi lesz a holnapi ebéd, addig a Whole Foods már azzal is tisztában van, milyen ételek kerülnek jövőre az asztalunkra. Következzenek 2020 legújabb ételtrendjei!
Az amerikai áruházlánc néhány napja tette közzé tízes listáját, amelyben megjósolták, mik lesznek 2020 legtrendibb ételei. Hihetetlenül hangzik, igaz? Pedig a Whole Foods általában nem szokott nagyot tévedni – a jövendöléseik már évek óta sorra beteljesülnek. 2015-ben például a néhány hónappal később kirobbant kókusz-őrületről írtak és a növényi alapú húspótlók növekvő népszerűségét látva, abban is igazuk volt.
Az idei lista arról árulkodik, hogy az emberek számára egyre fontosabb a tudatos választás és az egészséges életmód, ezért a különböző diétákba beilleszthető, a hagyományos élelmiszereket helyettesítő alternatívák arzenálja kerül jövőre a boltokba. Biztos, hogy ezekkel az ételekkel nem találkozunk majd minden sarki közértben, de reméljük, néhány gourmet vagy bio boltban elérhetőek lesznek!
‚‚Földbarát’’ gazdaságból származó termékek
Egyre több ember számára meghatározó tényező, hogy honnan származik a vásárolt élelmiszer. Itt már nem csak arról van szó, hogy bio vagy hagyományos gazdaságból érkezett-e az áru. Olyan szempontok is előtérbe kerülnek, mint a talajmegújító mezőgazdaság, az állatok legelőn való felnevelése és a szénkibocsátás csökkentése. Azaz a vásárlók azokat a brandeket preferálják, amikről tudják, fontosnak tartják a környezetkímélő és etikus megoldásokat.
A lisztek skálája tovább bővül
A gluténmentes ételekre való kereslet miatt idén rengeteg új alternatívát fedezhetünk fel a boltok polcain. Jövőre még különlegesebb lisztekkel bővül a választék – ne lepődj meg, ha karfiol-, banán- és földi mandulaliszttel vagy a belőlük készült termékekkel találkozol valahol.
Nyugat-afrikai ízek
Az ázsiai és a közel-keleti konyhának új kihívója akadt, hiszen a Whole Foods szerint 2020-ban az afrikai régióra jellemző ízek és hozzávalók is beköltöznek a konyhákba. Pikáns ételekben nem lesz hiány, hála a csípős fűszereknek és a különböző szuperételeknek. A gyömbér, a tamarind, a fonio és a moringa nemcsak ízletessé teszik a fogásokat, kedveznek az egészségünknek is.
Egészséges útravalók
Az agyoncukrozott müzliszeletek mellett végre egyre több egészséges nasi is helyet kap a boltokban. Az egészségtelen étkezésre már nem lehet kifogás, ha valakinek nincs elég ideje – a klasszikus rágcsálnivalók mellett ugyanis néhány egészen meglepő termék is megjelenik: előre csomagolt és különböző köretekkel kapható főtt tojás, savanyított zöldségek és elviteles pohárból iható levesek.
Szójamentes növényi eredetű ételek
A szójatej tökéletes alternatíva a laktózérzékenyeknek, valamint húspótlóként a vegetáriánus és vegán étrendbe is remekül beilleszthető. Viszont a szójababra hasonlóan sokan allergiásak, mint a laktózra – éppen ezért egyre több szójamentes növényi étel készül, amelyeknél gabonával vagy mungbabbal helyettesítik a szójababot. Jövőre a joghurtok, az öntetek és a készételek mellett a szójamentes szójaszósz is megjelenik.
A mogyoró- és a mandulavaj a múlté
A smoothie bowl és a pirítós valamilyen ízletes krémmel kiegészítve az igazi – a földimogyoróból, a szezámmagból (alias tahini) és a mandulából készült változat mellett számtalan mogyoróféléből és magból készítenek még vajat/krémet. Tudsz olyat mondani, amiből még nem készült? 2020-ban biztosan az is sorra kerül. Készülj fel, mert érkezik a makadámiavaj, valamint a tökmag- és a görögdinnyemagkrém!
Újragondolt gyerekmenü
Csirke nuggets? 2020-ban csak szabadtartásban, természetes táplálékon nevelt állatból. Halrudacskák? Jövőre kipróbálhatjuk az egészségesebb, panír nélküli változatot. A klasszikus értelemben vett gyerekmenüt is megreformálják 2020-ban. A jövő generációja már olyan nasikon fog felnőni, mint a szárított alga és a citromos-bazsalikomos-chia magos zabkeksz.
A méz és a juharszirup is kihívóra akadt
A természetes édesítőszerek választéka még tovább bővül – a gránátalmaszirup, a monk gyümölcs édesítőszer és az édesburgonya-nektár csak néhány az újdonságok közül.
Húspogácsa, nem csak húsból
Intsünk búcsút a tradicionális hamburgerhúsoknak és húsgolyóknak, hiszen érkeznek az új trónkövetelők. A zöldségekből, gombából és hüvelyesekből készült termékek a vegetáriánus és vegán étrendet követők nagy kedvencei lesznek. De olyan termékek is bekerülnek a szupermarketek kínálatába, amelyekben a növényi alapanyagok mellé egy kis húst is kevernek. Így születik meg a marha-quinoa-zöldséggolyó és a gombás-pulykahúsos pogácsa.
Alkoholmentes sörök
Az alkoholmentes sörök népszerűsége az elmúlt években hatalmasat ugrott. Ezzel egy időben rengeteg új márka vált ismertté és dobta saját egyedi ízesítésű, kézműves alkoholmentes italát a piacra. 0%-os gin tonic és alternatíva a martinire? Már ez sem lehetetlen.
Nyitókép: Unsplash
Forrás: www.wholefoodsmarket.com
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Á la vegán: gourmet receptek, amivel még a húsimádókat is lenyűgözöd
- Mandula, szója vagy rizs – melyik növényi tejet válasszuk?
- „A gluténmentesség nemcsak gyakorlati nehézséget jelent, lelki vetülete is van a diétának” – Interjú Kiss Dórival