Karrierváltók, pályamódosítók figyelem: itt az #énjövőm program, amellyel te is elérheted a céljaid!

Önbizalom nélkül nincs siker

Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen munkát végeznél szívesen, nem vagy egyedül: öt emberből kettő épp foglalkozást vált, kettő pedig készül a pályamódosításra.

A munkaerőpiac dinamikus, gyors változása miatt sokan nemhogy évekre, hónapokra sem tudnak előre tervezni. Egy átlagos munkavállaló 3 évnél alig tölt el hosszabb időt egy munkahelyen, a távozók nagy része pályát módosít. Előfordul, hogy valaki kényszerből vált karriert, de gyakran csupán arról van szó, hogy a munkavállaló nem találja meg a számításait a szakmájában. A Z- és az Y-generációs fiatalok nagy része multipotenciális személyiségtípusú, vagyis több szakterület és foglalkozás érdekli őket egyszerre. Nehezen köteleződnek el egyetlen pálya mellett, vágynak arra, hogy új helyzetekben és pozíciókban is kipróbálhassák magukat. Jó döntést hozni és újrakezdeni nem kis kihívás, de szerencsére segítség akad bőven. A Coworkid Alapítvány és a Coca-Cola Magyarország #énjövőm programja szuper kiindulópont azoknak, akikben felmerült a karrierváltás gondolata.

Minden, ami szükséges a jó döntéshez

A program keretében hiánypótló pályaorientációs napot rendeztek a szervezők, amin mi is részt vettünk. Interaktív beszélgetés keretében jártuk körül a váltás során felmerülő kérdéseket és nehézségeket. Szepessy Hajnalka, a Perfekt vezérigazgatója, Benedek Máté, a Green Fox Academy marketing-kommunikációs vezetője és Utasi-Peszlen Rita, az Academy4MoMs alapítója egyetértenek abban, hogy a folyamatos tanulás a piacképesség kulcsa. Hajnalka szerint ezzel a cégük kurzusaikra jelentkezők is tisztában vannak: csupán 20 százalékuk teljesen kezdő az adott területen, a többség célja, hogy továbbfejlessze a tudását. Tapasztalata szerint nehezen vetkőzzük le azt a téves elképzelést, hogy az oktatás ingyen van, pedig érdemes áldozni a fejlődésre, ugyanis a megszerzett tudás sokszor észrevétlenül is megtérül. Máté hozzátette, hogy az a legfontosabb, hogy megtanuljunk tanulni. Könnyen azt hisszük, hogy az IT-szakmában például az indul jó eséllyel, aki penge matekból, pedig a siker nem ezen múlik. A Green Fox Academynél stewardból, pénzügyi szakértőből, diplomatából, logopédusból, sőt izlandi szántúra vezetőből is képeztek már programozót. „Gyakorlásra épül a szakma, ami kellő motivációval elsajátítható” – mondta Máté. A kétségek ellenére nem érdemes meghátrálni: ha felkelti az érdeklődésünket egy terület, nem kell rögtön fejest ugranunk a hozzá köthető foglalkozás elsajátításában. Az online kurzusok, szakmai nyílt napok segítségével bepillanthatunk a színfalak mögé, mielőtt még visszaülnénk az iskolapadba.

A kitartás és az ambíció önmagában nem elég, önbizalomra is szükség van, enélkül simán elhappolják előlünk a jó lehetőségeket. Az önértékelési problémák miatt könnyen elbukhat egy interjú – mondta Farkas Dóra, a HR Partner Consulting projektmenedzsere. HR-esként úgy látja, hogy az álláskeresés három alappillére az önismeret, a tudatos tervezés és a pontos célmeghatározás.

Döntsd el, hogy mit akarsz és ne engedj belőle!

Csanda Gergely, a Talentuno marketing vezetője szerint a kellő tudatosságban gátolja a munkavállalókat a munkaerőpiac azonnalisága és instant változásai: „A rövidtávú lehetőségekért az emberek akár azonnal feladják a hosszútávú céljaikat.” Ezzel alapvetően nincs gond, ha sikerül olyan állást találnunk, ami tényleg megfelel az elképzeléseinknek. Döntsük el, hogy mihez van kedvünk, és célirányosan keressünk ajánlatokat, így könnyebb szem előtt tartani a célunkat. Ha találunk egy kedvező lehetőséget, fontos, hogy ne a felkínált pozíciót tartsuk szem előtt, hanem értelmezzük az elvégzendő feladatot, és ennek függvényében döntsünk. A vállalkozók például könnyen beleesnek abba a hibába, hogy a freelancer létbe szeretnek bele, és nem a munkájukba – így nem csoda, hogy sokuk pár év után besokall.

Nekik bejött a váltás

A kerekasztal-beszélgetés után sikersztorik következtek. A közgazdász végzettségű Hodik Adrienn, a Natura Hill panzió és slow food bisztró tulajdonosa elmesélte, hogyan tört ki a multis hétköznapok mókuskerekéből, hogy férjével megvalósíthassák a közös álmukat. Nemcsak a foglalkozása változott, a hozzáállása is formálódott: keménykezű felettesből sokkal elnézőbb főnök lett belőle.

Békéssy Olga, a Női Váltó magazin alapítója a gyerekei születése után döntött úgy, hogy 18 év után búcsút int tévés karrierjének, és kommunikációs ügynökséget alapít. A pályaváltás során szerzett tapasztalatait sem hagyta veszni: létrehozta a Női Váltó online karrierváltó magazint is, idén nyáron pedig az október 3-i, teltházas Női Karrierváltó Fesztivál szervezésén dolgozott. Nagy-Pojdin Beáta, akit az Instagramon csak Bebeként ismernek, szintén a szenvedélyéből épít saját márkát. Szociális munkásként végzett, de hamar rájött, hogy nem neki való ez a szakma. Kisgyerekes anyukaként a hobbiját váltotta karrierré: kitanulta a tortakészítés mesterségét, és létrehozta a Bebepiskóta blogot.

#énjövőm

Ha benned is megfogalmazódott a váltás gondolata, de még nem tudod, hogyan fogj neki, irány a www.enjovom.hu. A Coca-Cola HBC Magyarország és a The Coca-Cola Company projektjének célja, hogy segítsék a 18-30 év közötti fiatalokat a munkaerőpiaci esélyeik javításában. Ingyenes, regisztrációhoz kötött személyes és online tréningeket szerveznek Budapesten és vidéki városokban is. Ugyan elsősorban a 30 év alattiakat célozzák meg, a részvétel bárki számára nyitott, aki szeretne tanulni és fejlődni. Az online tananyag többek között kitér arra, hogyan építhető ki szakmai kapcsolati háló, milyen a jó önéletrajz és hogyan tárgyaljunk. Egy önértékelési tesztet is találsz az oldalon, amit akár önmagában is felhasználhatsz.

Fotók: Esterházy Marcell

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: