5 kastély Budapest közelében, amelyekért érdemes útra kelni a hétvégén

Pattanj autóba, vagy szállj vonatra, és utazz vissza az időben! Habos-babos ruhákkal, előkelő berendezéssel és gyönyörűen gondozott kastélykerttel idézi a régmúlt hangulatát ez az 5 kastély Budapest közelében.

Ha különleges programot keresel erre a hűvösnek ígérkező őszi hétvégére, de nem akarsz messzire utazni Budapestről, akkor irány az alábbi 5 kastély bármelyike! Alig egyórás utazás után máris visszarepülhetsz az időben, és a délutáni kávédat már pompás környezetben kortyolgathatod.

Nádasdy-kastély

Az évszázadokon keresztül fontos politikai és közéleti szerepet vállaló Nádasdyak tudor stílusú kastélyában könnyen az az érzésünk támad, mintha egy angol palotában sétálnánk. A nádasdladányi kastély egykori lakóit kevesen ismerik, pedig részt vettek a Wesselényi-féle felkelésben, és ők alapították az Országos Magyar Vadászati Védegyletet is. A gyönyörűen felújított kastély ingyenes idegenvezetéssel várja a látogatókat, a múlt századbeli ebédlőben pedig hangulatos büfé üzemel. A délutáni kávét így akár igazi arisztokratikus körülmények között, kényelmes bársonyszékekben üldögélve kortyolgathatod.

Megközelítés – Az M7-es autópályán egy óra alatt ott lehetsz.

Gödöllői Grassalkovich-kastély

A barokk kastély falai megannyi úri történetet őriznek. Ide járt pihenni Ferenc József és Sziszi, később Horthy Miklós nyári rezidenciája lett. Az orosz megszállás alatt a szovjet katonák laktanyának használták az 1700-as években épült impozáns kastélyt, ami az építtetőjéről kapta nevét. I. Grassalkovich Antal báró maga készítette a tervrajzokat. A szocializmus sajnos csúnya nyomokat hagyott az impozáns épületen, de a kastélyprogram keretein belül visszanyerte eredeti formáját. A gödöllői kastély különlegessége, hogy minden decemberben karácsonyváró programokkal és adventi vásárral várja a látogatókat. 

Megközelítés – Az Örs vezér teréről induló HÉV-ről a gödöllői Szabadság tér megállónál kell leszállni, a kastély innen pedig pár perc sétányira található.

Brunszvik-kastély

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Roar Ødegaard (@scandicnor) által megosztott bejegyzés

Ha létezik trendi kastély, akkor a Brunszvik-kastély mindenképpen az. Több stílusváltáson is átesett, mivel a Brunszvik család rendszeresen átépítette a kor divatja szerint. A kezdetben barokk, később klasszicista, végül neogótikus stílusú kastélyt az 1800-as évek végén eladta a család, így került a Dreher Antal sörgyáros tulajdonába. Mágikus ereje lehetett a helynek, mert Beethoven aki egyébként utált tanítani zeneleckéket adott a Brunszvik-lányoknak. Bár lehetséges, hogy inkább azért kötődött a kastélyhoz, mert titkos szerelmi viszonyt folytatott az egyik tanítványával. A pompás kastélykert mellett érdemes a Beethoven Emlékmúzeumot végigjárni, ahol a zeneszerző zongoráját és levelezéseit is meg lehet nézni.

Megközelítés – Kelenföld Vasútállomásról 40 perces vonatúttal, átszállás nélkül 40 perc alatt odaérhetsz.

Ráday-kastély

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Orbán Violetta (@orbanvioletta) által megosztott bejegyzés

A péceli kastély kétszáz évvel ezelőtt igazi kulturális központ volt, írók, tudósok találkozóhelye. A barokk kastély tulajdonosa, Ráday Pál kiváló vendéglátóként örömmel fogadta a vendégeket. A kastély ura II. Rákóczi Ferenc kancellárja volt, de fia, Ráday Gedeon ahelyett, hogy apja nyomdokaiba lépett volna, inkább a művészetek felé kacsintgatott. Egész életében új darabokkal gyarapította a hatalmas családi könyvtárat, nagyjából 12 ezer kötetet gyűjtött. A freskókkal díszített lélegzetelállító könyvtárterem kötetei ma a Ráday utcában sorakoznak a Dunamelléki Református Egyházkerület polcain. A kastély felfedezése után az eredetei konyha helyén ma hangulatos kávézó működik, így miután bebarangoltuk a kertet megpihenhetünk egy csésze kávéval.

Megközelítés – A kastély Pécel központjában fekszik, ami Budapesttől autóval 40 perc alatt elérhető.

Károlyi-kastély

A Károlyi család a 19. században szerezte meg a klasszicista kastélyt, amit az előző tulajdonosa elzálogosított Károlyi Györgynek. A grófi családot ma már nem sokan ismerik, pedig Károlyi György alapító tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának, az uradalom utolsó birtokosa, Károlyi István pedig a Madách Színház alapítója és tulajdonosa volt. A lélegzetelállító U-alakú kastélyt az operaház építésze Ybl Miklós tervezte, de a parkra is legalább ugyanennyi figyelmet fordítottak. Ma szálloda és étterem működik a kastélyban, de emellett persze idegenvezetéssel is látogatható. 

Megközelítés – Székesfehérvártól 20 kilométerre, a Bakony és a Vértes közötti Móri-árokban fekszik.

Nyitókép: martonvasar.hu

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: