Kávés, fűszeres vagy friss? 5 DIY lakásillatosító

Mindegy, hogy az ünnepi illatok ejtenek rabul, a len frissessége vagy a kávé bukéja, összeállításunkban megtalálod a kedvencedet, ami méreganyagoktól mentesen lehet az otthonod éke.

Minden otthonnak megvan a saját jellegzetes illata. Egy olyan fúzió, ami egyedi és megismételhetetlen és a családtagokra jellemző illatjegyeket hordozza magában. Azonban az illatokkal játszani is lehet. Az otthonunk pedig tökéletes játszótér, ahol érdemes kísérletezgetni. Főleg a téli időszakban vágyhatunk arra, hogy a lakást ellepjék a finomabbnál finomabb illatok, amik kuckózásra invitálnak. Ilyenformán nem csak a hangulatunkra lehetünk hatással, de ha kellő figyelemmel választunk illatosítókat, akkor az egészségünkért is tehetünk. A piacon kapható legtöbb illatosító termék ugyanis hemzseg a káros anyagoktól, így amellett, hogy az egészségünkre rossz hatással vannak, a környezetet sem kímélik. Ezzel szemben az otthoni alternatívák tartós és friss illattal lengik be a lakást, méreganyagmentesek és a legjobb, hogy fillérekből és nagyon gyorsan elkészíthetők.

Házi potpourri

A potpourri nem véletlenül közkedvelt, hiszen amellett, hogy varázslatos illatfelhőbe burkol mindent, nemcsak az orrot, hanem a szemet is gyönyörködteti. Könnyedén elkészíthetjük otthon a saját potpourrinkat, néhány termés és szárítottvirág segítségével. Ráadásul dekorációs elemként sem utolsó.

A legegyszerűbb recept, ha rétegesen szárított virágszirmokat (rózsát, levendulát, kamillát stb.) helyezel egy befőttesüvegbe és a rétegek közé sót, illetve narancshéjat teszel. Ezután következhetnek a kedvenc illóolajaid (pl. szantálfa, jázmin vagy fahéj). Néhány napig érdemes pihentetni a lezárt üvegbe a keveréket, majd utána dísztálba öntve élvezhetjük a saját készítésű potpourrinkat. A végterméknek csak a képzeletünk szab határt: kerülhetnek még bele diófélék, különböző termések, tobozok, fűszerek és a legkülönfélébb illóolajok.

potpourri
Fotó: Liudmila Chernetska/ Getty Images

Kávérajongóknak

Nincs is jobb a hosszú, téli estéken, mint gyertyaláng mellett olvasni. Na még akkor, ha a teret közben kávéillat lengi be. Ezt az illatosítót gyerekjáték elkészíteni. Mindössze egy nem használt kávécsészére, kávészemekre és egy gyertyára van szükséged hozzá. A csészét töltsd meg a kávébabbal majd öntsd fel vízzel az egészet. A közepébe helyezz egy teamécsest úgy, hogy a vizén lebegjen. A gyertya lángja felmelegíti a kávészemeket is, ami így kellemes illatba burkolja a lakást.

kávés mécses
Fotó: SVPhilon/ Getty Images

Légfrissító spray

Az otthoni légfrissítő spray elkészítése  a legolcsóbb és leggyorsabb módja a bolti illatosítók lecserélésének. Pillanatok alatt mennyei illatot varázsol az otthonodnak. Annyi a dolgod, hogy egy pumpás flakonba 3 dl vizet, 0,2 dl alkoholt (pl. vodka) és 20 csepp illóolajat keverj össze. Ha ünnepi illatra vágysz, akkor a szegfűszeg, fahéj, mandarin hű társaid lesznek, viszont, ha a friss illatokat részesíted előnyben, akkor a friss len vagy a citrom lesz a legjobb választás. De ugyanezt elkészítheted friss alapanyagokból is, például narancshéj, szegfűszeg és alma felhasználásával.

lakásillatosító spray
Fotó: wera Rodsawang/ Getty Images

A klasszikus

Nagymamáink módszere a mai napig megállja a helyét, ha otthonillatosításról van szó. Egy nagy edényben tegyél vizet főni és dobálj bele minden illatos fűszert és gyümölcshéjat, amit csak találsz otthon. Mennyei illatok szállingóznak majd, amik azonnal visszarepítenek a gyerekkorodba.

karácsonyi illat
Fotó: Westend61/ Getty Images

Ezerarcú szódabikarbóna

Nem tudok olyan területet mondani a háztartásban, ahol a szódabikarbóna ne lenne csodafegyver. Ez az otthoni nagyágyú a lakásillatosításban is kiemelt helyet érdemel.

Egy kisebb befőttesüveget tölts meg félig szódabikarbónával és cseppentsd rá a kedvenc illóolajodból 15-20 cseppet. A befőttesüveg tetejét lyukaszd ki néhány helyen és már kész is a házi gyártású, verhetetlen illatosítód.

szódabikarbóna illatosító
Fotó: alifeadjacent/ Pinterest

 Nyitókép: Andrei Zonenko/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: