Íme néhány egyszerű, spórolós fogás, amit bármikor összedobhatsz akár az otthon megtalálható hozzávalókból is.
A különleges, villantós recepteket egy időre félre kell raknunk, a jelenlegi helyzet azt kívánja, hogy egy kicsit a főzési szokásainkat is átgondoljuk. Egyszerű maradékmentős, gyorsan és kevés hozzávalóból elkészíthető receptekből biztosan te is fel vagy szerelkezve, de ha kipróbálnál néhány újat, akkor jó helyen jársz. A következő fogásokból egyszerre nagyobb adag is készíthető, napokig elállnak a hűtőben és a legfontosabb: a hozzávalók már ott lapulnak a te éléskamrádban is.
Flatbread pizza
Hozzávalók:
- 2,5 csésze liszt
- 0,5 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csésze langyos víz
- feltét: bármi, amit a hűtőben találsz
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
- A tészta hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd jól gyúrd össze. Pihentesd 5 percig, majd megint gyúrd át. Takard le egy konyharuhával és pihentesd legalább 10 percig.
- Egy sima lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 3-4 percig.
- Vedd ki a sütőből és fordítsd meg a tésztát (a másik fele kerüljön felülre).
- Pakold tele a hűtőben talált hozzávalókkal. Megkenheted pestoval, paradicsomszósszal. Végül jöhetnek a zöldségek, felvágottak, magvak és a végén locsold meg egy kis olívaolajjal.
- Mehet vissza a sütőbe 7-8 percre, amíg a szélei aranybarnára sülnek.
Chilis bab hús nélkül
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kaliforniai paprika
- 80 dkg vörösbab (2 konzerv)
- 150 g csemege kukorica (fagyasztott vagy konzerv)
- 450 g konzerv paradicsom
- 1 db chili paprika
- só, bors
Elkészítés:
- A hagymákat és a vékony szeletekre vágott chili paprikát dinszteld meg az olívaolajon.
- Add hozzá a többi fűszert, a paradicsomot és alacsony lángon, 10 percig főzd. Ezután öntsd bele a kockára vágott kaliforniai paprikát és főzd újabb 5 percig. Végül mehet bele a lecsöpögtetett bab és a kukorica, majd 5 percig hagyd tovább rotyogni.
- Tálald rizzsel vagy magában, tortilla csipsszel is fogyaszthatod. Ha gondolod turbózd fel: a tetejére szórj friss fűszereket vagy zöldségeket, de egy kis tejföllel vagy reszelt sajttal is ízesítheted.
Empanada
Hozzávalók (25-30 darabhoz):
- 375 g liszt
- 2 teáskanál só
- 2 tojás (+ 1 tojássárgája)
- 100 gramm vaj
- kevés hideg víz
- töltelék: zöldségek, főtt tojás, hús vagy bármilyen maradék, amit a hűtőben találsz
Elkészítés:
- A hozzávalókat egy tálban keverd össze, takard le és pihentesd fél órát. Nem szükséges pihentetni, de nem fog ártani a tésztának. Addig készítsd elő a tölteléket.
- A tésztát nyújts 2-3 mm vékonyra, szúrj ki belőle 8 cm átmérőjű köröket és mindegyik közepére tegyél 1-1 teáskanálnyi tölteléket. Kend meg a szélüket vízzel, hajts félbe és villával nyomkodd össze a peremüket.
- A batyukat kend meg a tojás sárgájával*, helyezd őket egy sütőpapíros tepsire és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készítsd el.
- *tojásfehérje-mentő tipp: a megmaradt tojásfehérjét tedd a hűtőbe és használd fel a másnap reggeli omletthez. Verd habosra és így keverd a többi tojáshoz, így igazán isteni omlett kerülhet a tányérodra.
Csirkés-brokkolis sült tészta
Hozzávalók:
- 250 g tészta
- 1 nagy brokkoli
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 200-250 gramm gomba (friss, fagyasztott vagy konzerv), vékony szeletekre vágva
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 1 csésze alaplé/víz
- 1,5 csésze tej
- 1 teáskanál mustár
- 0,5 teáskanál só
- 0,5 teáskanál bors
- 200-250 g reszelt sajt
- 250 gramm párolt csirkemell, kockára vágva
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- A tésztát főzd meg a csomagoláson található utasítás szerint, de egy perccel a vége előtt a brokkolirózsákat is dobd a főzővízbe. Szűrd le a tésztát és a brokkolit, majd tedd félre. Közben a csirkemellet is készítsd el.
- Egy serpenyőben melegítsd fel a vajat (vagy az olajat) és 3 perc alatt pirítsd meg rajta a hagymát. Add hozzá a gombát, a fokhagymát és nagyjából 5 percig süsd tovább.
- Kanalazd rá a lisztet, jól keverd össze és egy percig süsd tovább. Ezután add hozzá az alaplevet, a tejet, a mustárt, a sót, a borsot és addig főzd, amíg a szósz forrni nem kezd. Vedd le a tűzről, add hozzá a reszelt sajt felét és keverd össze.
- A tésztát, a brokkolit, a szószt és a csirkét öntsd egy hőálló tálba (kb. 22 x 30 cm), keverd össze és tedd a sütőbe.
- 15 perc után vedd ki a tálat és szórd rá a maradék reszelt sajtot. Mehet vissza a sütőbe, nagyjából 10 percre. Akkor jó, ha a sajt elolvad és egy kicsit megpirul a teteje.
Gombás lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 2-3 babérlevél
- 5 dkg spenótlevél (elhagyható)
- 3-4 evőkanál mustár
- fél csésze tejföl
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál rozsliszt
- 1 marék friss (vagy szárított) petrezselyemzöld
- só, bors
Elkészítés:
- A lencsét legalább 2-3 órára áztasd vízbe.
- A gombát törölgesd meg, szeleteld fel és az olajon pirítsd meg. Ha használsz spenótlevelet, akkor áztasd vízbe.
- A lencsét öblítsd át, szűrd le és tedd egy nagyobb lábasba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje és forrald fel. Közben add hozzá a babérlevelet és a petrezselyemzöldet, ízesítsd sóval és borssal.
- 15 perc főzés után add hozzá a gombát (ha konzervet használsz, előtte mosd át) és a spenótlevelet.
- A lencse nagyjából 25-30 perc alatt megfő. A főzési idő felénél add hozzá a gombát és a vízben alaposan átmosott spenótot. Félig lefedve, lassú tűzön folytasd a főzést, amíg a lencse meg nem puhul.
- Közben a rozslisztet keverd csomómentesre a tejföllel és a mustárral, majd add hozzá a lencséhez és főzd még néhány percig, hogy a főzelék sűrűbbé váljon.
Répás-húsos rakott cukkini
Hozzávalók:
- 2 nagyobb cukkini
- 500 gramm darált hús
- 130 gramm rizs
- egy fél és 2 nagy doboz tejföl (+ egy kicsi a tálaláshoz)
- 4 kisebb répa
- 1 kis petrezselyemgyökér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- A cukkinit vágd vékony szeletekre, sózd meg és hagyd puhulni, amíg elkészíted a tölteléket.
- A megtisztított répákat, petrezselyemgyökeret, hagymát és fokhagymát aprítóban daráld le. Egy nagyobb lábasba önts 5-6 evőkanál olívaolajat és egy kicsit süsd át rajta a zöldségeket. Add hozzá a darált húst és egy kicsit azt is pirítsd meg. Ezután mehet bele a fűszerpaprika, a só, a bors és a rizs. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Keverd meg, majd fedő alatt, alacsony lángon nagyjából fél óra alatt főzd meg. A végére ne maradjon folyadék, inkább csak egy kevés szósz.
- Ha elkészült egy hőálló tálban (kb. 30 x 15 cm) állítsd össze a rétegeket. Kezd a cukkini egyharmadával, erre jöhet a zöldséges-húsos rizs fele, jó sok tejföl – ezt még egyszer ismételd meg. Az utolsó rétegen oszlasd el a maradék cukkinit és kend meg egy újabb adag tejföllel. Lefedve, 200 fokon 45 percig süsd, a végén még 5-10 percig pirítsd fedél nélkül.
Nyitókép: Claudia Totir/Getty Images