6 spórolós-maradékmentős recept, amit bármikor elkészíthetsz

Az isteni ételekről az önkéntes karantén alatt sem kell lemondanod. Íme néhány egyszerű, spórolós fogás, amit bármikor összedobhatsz akár az otthon megtalálható hozzávalókból is.

A különleges, villantós recepteket egy időre félre kell raknunk, hiszen a jelenlegi helyzet azt kívánja, hogy egy kicsit a főzési szokásainkat is átgondoljuk. Egyszerű maradékmentős, gyorsan és kevés hozzávalóból elkészíthető receptekből biztosan te is fel vagy szerelkezve, de ha kipróbálnál néhány újat, akkor jó helyen jársz. A következő fogásokból egyszerre nagyobb adag is készíthető, napokig elállnak a hűtőben és a legfontosabb: a hozzávalók már ott lapulnak a te éléskamrádban is.

Flatbread pizza

@jamesleeshoots/Instagram

Hozzávalók:

  • 2,5 csésze liszt
  • 0,5 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csésze langyos víz
  • feltét: bármi, amit a hűtőben találsz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
  2. A tészta hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd jól gyúrd össze. Pihentesd 5 percig, majd megint gyúrd át. Takard le egy konyharuhával és pihentesd legalább 10 percig.
  3. Egy sima lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 3-4 percig.
  4. Vedd ki a sütőből és fordítsd meg a tésztát (a másik fele kerüljön felülre).
  5. Pakold tele a hűtőben talált hozzávalókkal. Megkenheted pestoval, paradicsomszósszal. Végül jöhetnek a zöldségek, felvágottak, magvak és a végén locsold meg egy kis olívaolajjal.
  6. Mehet vissza a sütőbe 7-8 percre, amíg a szélei aranybarnára sülnek.

Chilis bab hús nélkül

@binjalsvegkitchen/Instagram

Hozzávalók:

  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kaliforniai paprika
  • 80 dkg vörösbab (2 konzerv)
  • 150 g csemege kukorica (fagyasztott vagy konzerv)
  • 450 g konzerv paradicsom
  • 1 db chili paprika
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A hagymákat és a vékony szeletekre vágott chili paprikát dinszteld meg az olívaolajon.
  2. Add hozzá a többi fűszert, a paradicsomot és alacsony lángon, 10 percig főzd. Ezután öntsd bele a kockára vágott kaliforniai paprikát és főzd újabb 5 percig. Végül mehet bele a lecsöpögtetett bab és a kukorica, majd 5 percig hagyd tovább rotyogni.
  3. Tálald rizzsel vagy magában, tortilla csipsszel is fogyaszthatod. Ha gondolod turbózd fel: a tetejére szórj friss fűszereket vagy zöldségeket, de egy kis tejföllel vagy reszelt sajttal is ízesítheted.

Empanada

@davidleite/Instagram

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

  • 375 g liszt
  • 2 teáskanál só
  • 2 tojás (+ 1 tojássárgája)
  • 100 gramm vaj
  • kevés hideg víz
  • töltelék: zöldségek, főtt tojás, hús vagy bármilyen maradék, amit a hűtőben találsz

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egy tálban keverd össze, takard le és pihentesd fél órát. Nem szükséges pihentetni, de nem fog ártani a tésztának. Addig készítsd elő a tölteléket.
  2. A tésztát nyújts 2-3 mm vékonyra, szúrj ki belőle 8 cm átmérőjű köröket és mindegyik közepére tegyél 1-1 teáskanálnyi tölteléket. Kend meg a szélüket vízzel, hajts félbe és villával nyomkodd össze a peremüket.
  3. A batyukat kend meg a tojás sárgájával*, helyezd őket egy sütőpapíros tepsire és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készítsd el.
  4. *tojásfehérje-mentő tipp: a megmaradt tojásfehérjét tedd a hűtőbe és használd fel a másnap reggeli omletthez. Verd habosra és így keverd a többi tojáshoz, így igazán isteni omlett kerülhet a tányérodra.

Csirkés-brokkolis sült tészta

@gimmesomeoven/Instagram

Hozzávalók:

  • 250 g tészta
  • 1 nagy brokkoli
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 200-250 gramm gomba (friss, fagyasztott vagy konzerv), vékony szeletekre vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csésze alaplé/víz
  • 1,5 csésze tej
  • 1 teáskanál mustár
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál bors
  • 200-250 g reszelt sajt
  • 250 gramm párolt csirkemell, kockára vágva

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. A tésztát főzd meg a csomagoláson található utasítás szerint, de egy perccel a vége előtt a brokkolirózsákat is dobd a főzővízbe. Szűrd le a tésztát és a brokkolit, majd tedd félre. Közben a csirkemellet is készítsd el.
  3. Egy serpenyőben melegítsd fel a vajat (vagy az olajat) és 3 perc alatt pirítsd meg rajta a hagymát. Add hozzá a gombát, a fokhagymát és nagyjából 5 percig süsd tovább.
  4. Kanalazd rá a lisztet, jól keverd össze és egy percig süsd tovább. Ezután add hozzá az alaplevet, a tejet, a mustárt, a sót, a borsot és addig főzd, amíg a szósz forrni nem kezd. Vedd le a tűzről, add hozzá a reszelt sajt felét és keverd össze.
  5. A tésztát, a brokkolit, a szószt és a csirkét öntsd egy hőálló tálba (kb. 22 x 30 cm), keverd össze és tedd a sütőbe.
  6. 15 perc után vedd ki a tálat és szórd rá a maradék reszelt sajtot. Mehet vissza a sütőbe, nagyjából 10 percre. Akkor jó, ha a sajt elolvad és egy kicsit megpirul a teteje.

Gombás lencsefőzelék

@ascensionkitchen/Instagram

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 20 dkg gomba
  • 2-3 babérlevél
  • 5 dkg spenótlevél (elhagyható)
  • 3-4 evőkanál mustár
  • fél csésze tejföl
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál rozsliszt
  • 1 marék friss (vagy szárított) petrezselyemzöld
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A lencsét legalább 2-3 órára áztasd vízbe.
  2. A gombát törölgesd meg, szeleteld fel és az olajon pirítsd meg. Ha használsz spenótlevelet, akkor áztasd vízbe.
  3. A lencsét öblítsd át, szűrd le és tedd egy nagyobb lábasba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje és forrald fel. Közben add hozzá a babérlevelet és a petrezselyemzöldet, ízesítsd sóval és borssal.
  4. 15 perc főzés után add hozzá a gombát (ha konzervet használsz, előtte mosd át) és a spenótlevelet.
  5. A lencse nagyjából 25-30 perc alatt megfő. A főzési idő felénél add hozzá a gombát és a vízben alaposan átmosott spenótot. Félig lefedve, lassú tűzön folytasd a főzést, amíg a lencse meg nem puhul.
  6. Közben a rozslisztet keverd csomómentesre a tejföllel és a mustárral, majd add hozzá a lencséhez és főzd még néhány percig, hogy a főzelék sűrűbbé váljon.

Répás-húsos rakott cukkini

©Colors in the Kitchen

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini
  • 500 gramm darált hús
  • 130 gramm rizs
  • egy fél és 2 nagy doboz tejföl (+ egy kicsi a tálaláshoz)
  • 4 kisebb répa
  • 1 kis petrezselyemgyökér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A cukkinit vágd vékony szeletekre, sózd meg és hagyd puhulni, amíg elkészíted a tölteléket.
  2. A megtisztított répákat, petrezselyemgyökeret, hagymát és fokhagymát aprítóban daráld le. Egy nagyobb lábasba önts 5-6 evőkanál olívaolajat és egy kicsit süsd át rajta a zöldségeket. Add hozzá a darált húst és egy kicsit azt is pirítsd meg. Ezután mehet bele a fűszerpaprika, a só, a bors és a rizs. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Keverd meg, majd fedő alatt, alacsony lángon nagyjából fél óra alatt főzd meg. A végére ne maradjon folyadék, inkább csak egy kevés szósz.
  3. Ha elkészült egy hőálló tálban (kb. 30 x 15 cm)  állítsd össze a rétegeket. Kezd a cukkini egyharmadával, erre jöhet a zöldséges-húsos rizs fele, jó sok tejföl – ezt még egyszer ismételd meg. Az utolsó rétegen oszlasd el a maradék cukkinit és kend meg egy újabb adag tejföllel. Lefedve, 200 fokon 45 percig süsd, a végén még 5-10 percig pirítsd fedél nélkül.

Nyitókép: Claudia Totir/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: