Keira Knightley szerint a nők csak modellként vagy prostituáltként kereshetnek többet a férfiaknál

A színésznő aktívan részt vesz a nemek közötti egyenjogúságról zajló párbeszédben, méghozzá éppen azért, mert ő maga is a tárgyiasítás áldozatává vált a karrierje során. Hiszi, hogy ez egy komplex probléma, és szerencsére szívesen beszél róla!

Nap mint nap egyre több híresség emeli fel a hangját a társadalmunkat érintő olyan égető problémákkal szemben, mint például a klímaválság vagy az esélyegyenlőség kérdése. Keira Knightley például, ha épp nem forgat, akkor nőjogi aktivista, de számos filmjében is alakított már a nemek közötti különbségeket megszüntetni akaró harcos amazont. Ilyen például Sally Alexander karaktere, akit a legújabb, Misbehaviour című igaz történeten alapuló drámában játszott. Philippa Lowthorpe rendezése az 1970-es Miss World szépségkirálynő-választást mutatja be, ami botrányai révén maradt emlékezetes. Többek között azért, mert a rendezvény helyszínén a nők tárgyiasítása ellen tüntettek. A színésznő egy interjúban elárulta, amikor elolvasta a forgatókönyvet, teljesen egyetértett azokkal a feministákkal, akik felléptek a verseny ellen, mégis el kell, hogy mondja, ő maga is azzal kereste a legtöbb pénzt életében, hogy modellkedett a Chanelnek.

„Még mindig a modellkedés az első számú olyan karrier a világon, ahol a nők több pénzt kereshetnek, mint a férfiak. Vagy a prostitúció. Ez mindent elmond egy fiatal lánynak az életről, amit csak lehet. Az, ahogy kinézel, sokkal fontosabb, mint amit mondasz vagy amit gondolsz. És ez az a világ, amiben máig élünk.” – Keira Knightley

Mindennek ellenére egyáltalán nem bánta meg a karrierjét és tökéletesen elégedett azzal a pénzzel, amit megkeresett a munkáival. Illetve hálás azért, amilyen élményeket és lehetőségeket kapott. „Ezért gondolom azt, hogy a Misbehaviour című film különösen érdekes. Bemutatja a fenti probléma mindkét oldalát. Kimondja, mennyire szörnyű a tárgyiasítás. A film és maga a történet lehetőségeket adott nekem. Hirtelen láthatóvá váltam egy olyan világban, ahol nem vettek észre és ennek van értéke, jobb életem lehetett utána. Ez olyasvalami, amivel még mindig megküzdünk mindannyian.”

A Misbehaviour egyébként nemcsak a patriarchális rendszereket és a nőgyűlölő attitűdöket állítja célkeresztbe, hanem azt is, hogyan fordulnak egymás ellen a nők. Keira szerint néha túlságosan keményen ítéljük meg egymást, amit persze nem egyszerű felismerni. A sztár úgy látja, hajlamosak vagyunk úgy bánni egy másik nővel, ahogy egy férfival sosem tennénk. Ugyanígy kiemelte már azt is az egyik nyilatkozatában, hogy mennyire zavaró az a kettős mérce, amivel a szülőket illetjük. Míg az, hogy az anyák a karrierjük elé helyezik a gyermeküket, teljesen magától értetődő, addig az apák részéről a társadalom sokkal kevesebb felelősségvállalást vár el a gyermeknevelés terén.

Forrás: Daily Mail/the Daily Telegraph
Nyitókép: Mike Marsland/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: