Keira Knightley szerint ideje, hogy ne hagyjunk kiskaput a férfiaknak, ha a szülői felelősségvállalásról van szó

A színésznő úgy gondolja, el kell törölnünk azt az elavult elképzelést, miszerint az apák prioritási listáján a karrier az első, míg a nőktől elvárják, hogy gyakorlatilag egyedül helyt álljanak a gyermeknevelésben.

Aligha akad olyan 25 év feletti egyedülálló nő, akit ne nyaggattak volna még amiatt, hogy mikor alapít végre családot – azonban a kérdések áradata a gyerekek érkezése után sem ér véget, csupán átalakul. A dolgozó anyukákat ugyanúgy állandóan faggatják, csak immár arról, hogy miként tudják megőrizni az egyensúlyt a karrier és a szülői feladatok között. Erre természetesen nincs egyetlen tökéletes válasz, azonban Keira Knightley szerint már maga a kérdés is hibás, mivel ezt nemcsak az édesanyáknak, hanem az édesapáknak is fel kellene tennünk.

Keira Knightley és férje, James Righton (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Getty Images)

„Miért nem vonjuk be a férfiakat is ebbe a beszélgetésbe?” – vetette fel egy interjújában a színésznő. „Miért nem várjuk el, hogy egy dolgozó apa éppen annyit vigyázzon gyermekeire, mint a párja? Miért feltételezzük azt, hogy ők nem érzik magukat bűnösnek, ha nem töltenek elég időt a gyermekeikkel?” – emelte ki Keira, aki nem tagadja, el nem múló bűntudat gyötri, amikor távol van két kislányától. A sztár azt gondolja, a nők is hibásak abban, hogy még mindig él a köztudatban az az egyébként elavult nézet, hogy az anyáknak a gyermekeiket, az apáknak pedig a karrierjüket kell az első helyre tenniük. A nők ugyanis hajlamosak arra, hogy külön elismerésben részesítsék a férfiakat, ha kiveszik a részüket egy olyan dologban a szülőséget illetően, amiben az anyáknak folyamatosan helyt kell állniuk. „Ritkán látni apukát például az óvodában, ha pedig mégis, az emberek áradoznak róla: Ó, milyen gondoskodó szülő! Nézd, hogy vigyáz a gyerekeire” – jelentette ki a színésznő. „Ezt a nőkre sosem mondják.” Keira azt vallja, itt lenne az ideje, hogy beszélgetést kezdeményezzünk a férfiakkal arról, mi is a szerepük a nevelésben, hogyan tudják kivenni a részüket a feladatokból és ehhez tartaniuk is kellene magukat.

„A nőktől elvárjuk, hogy vállalják ezt a felelősséget, ám a férfiaknak valamiért találtunk egy kibúvót ez alól.” – Keira Knightley

Keira számára a kérdés már csak azért is aktuális, mert legújabb, Misbehaviour című filmjének legfőbb témája éppen a női egyenjogúság. Az igaz történet alapján készült angol tragikomédia 1970-ben játszódik Londonban, amikor a legnézettebb élő televíziós közvetítést, azaz a Miss World szépségversenyt nőjogi aktivisták zavarták meg. A színésznő az egyedülálló anyukát, Sally Alexandert alakítja, aki csatlakozik a rendezvény ellen tiltakozók táborához. Bár a film visszarepít minket az időben, Keira szerint a nők szlogenjei („Nem vagyunk gyönyörűek. Nem vagyunk csúnyák. Dühösek vagyunk.”) a mai napig érvényesek. „Ez azt jelenti, hogy jogom van azt érezni, több vagyok, mint csupán egy arc vagy test, vagy a szépség ezen szűk látókörű definíciója. Jogom van érezni és beszélni” – magyarázta a sztár. „Még mindig egy olyan világban élünk, ahol a modellkedés az egyetlen szakma, ahol a nők többet kereshetnek a férfiaknál.”

A sztár úgy látja, a munkahelyek továbbra is azt üzenik a nőknek, hogy a kinézetük továbbra is sokkal fontosabb a mondandójuknál. Sőt, a hollywoodi évei során sokszor találkozott azzal is, hogy ő volt az egyetlen nő a szobában – míg a Misbehaviour forgatásakor a férfiak voltak kisebbségben a stábban, ami igazán kivételes élmény volt Keira számára. Sally Alexander megformálója az életben is hisz abban, hogy harcolnunk kell a hangunk hallatásáért. „Gyakran gondolkodom azon, hogy mindannyian úgy érezzük, csupán apró pontok vagyunk a világban – és persze azok is vagyunk – viszont, ha összefogunk, együtt nagyszerű dolgokra vagyunk képesek. Te talán csak egy ember vagy, de csatlakozhatsz valakihez, és együtt véghez vihettek valami igazán csodálatosat.”

Forrás: Hello Giggles
Nyitókép: Lia Toby/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: