Válaszolj egy kérdésre, és azonnal kiderül, hogyan gondolkodsz!

A nyugati vagy a keleti típusba tartozol?

Tudósok szerint a gondolkodásodat befolyásolja, hogy milyen kulturális közegből érkezel. Ha ezt megismered, jobban megérted a világot, és sokkal hatékonyabb leszel. Tudd meg, hogy nyugati vagy keleti típusú-e a gondolkodásod!

A világot földrajzi tekintetben keletre és nyugatra szokás felosztani. Ez a tagolás kissé problémás, hisz viszonyítás kérdése, hogy mit tekintünk keletnek vagy nyugatnak. Azt meg pláne nehéz meghatározni, hogy kik a nyugati és kik a keleti emberek. Ezt pedig célszerű kideríteni, hisz a kulturális közeg befolyásolja a gondolkodást. Nézzük a Bright Side gyors tesztjét!

Rengeteg filozófus gondolkodott az említett kérdésen. Carl Jung svájci pszichiáter a következőben állapította meg a különbséget:

  • a keleti emberek introvertáltak
  • a nyugati emberek extrovertáltak
Nem ilyen egyszerű a dolog!
Hiszen mi van akkor az ambivertált emberekkel? Ők hova illeszkednek ebben a sémában? Nem kategorizálhatóak ilyen élesen az emberek személyiségtípus alapján, így ezt a két besorolási csoportot csak viszonyítási pontként kezeld!

Miben más a két típus?

A nyugati gondolkodásmódra jellemző, hogy a személy, az ő véleménye és a méltósága kerül a középpontba. Releváns továbbá a jólét, a fiatalság tisztelete és a személyes célok iránti törekvés.

Ellenben a keletiek legfontosabb jellemzői a szerénység, az idősebbek tisztelete és a visszafogottság. A kollektivizmusban hisznek, harmóniára törekszenek. Magukon változtatnak, hogy idomuljanak a természethez – szemben a nyugatiakkal, akik a világon igyekeznek alakítani.

Richard E. Nisbett szociálpszichológus egy kísérletében ázsiai és amerikai diákoknak mutatott képeket, közben pedig figyelte a szemmozgásukat. Kiderült, hogy az amerikai gyerekek a kép előterét nézték meg hamarabb és hosszabb ideig, míg az ázsiaiak a hátteret. Másik kutatása kimutatta, hogy a keletiek sokkal kreatívabbak, a nyugatiak gondolkodása pedig inkább analitikus.

Ha te is szeretnéd megtudni, melyik gondolkodásmód jellemez, csupán egy kérdésre kell válaszolnod:

Melyik elem lóg ki a sorból? A panda vagy a répa?

Melyik a kakkuktojás?
A répa:
Ha ezt válaszoltad, a nyugati típusba tartozol. A főnevek fontosak ebben a kultúrában. Ezért gondolhatod, hogy a panda és a nyúl összetartozik, hiszen mindkettő állat.
A panda:
Keleten az igéken van a hangsúly. Így juthat elsőre eszedbe, hogy a nyúl répát eszik.

Mihez kezdj ezzel?

Richard E. Nisbett szerint a 21. században úgy lehetsz sikeres, ha tudod, melyik csoporthoz tartozol, és kihasználod az előnyeit, valamint tudatosítod, hogy min kell javítanod. Ha keleti típus vagy, akkor az analitikus gondolkodást kell gyakorolnod. Például sakkal, kirakós játékokkal fejlesztheted magad.

Ezzel szemben a nyugatiaknak a kreatív gondolkodásukon kell dolgozniuk. Ezt több olvasással, új dolgok tanulásával, asszociációs játékokkal, illetve rejtvényekkel teheted meg.

WooHoo-tipp:
Vedd körbe magad zöld és kék tárgyakkal! Tudósok kimutatták, hogy ezek a színek elősegítik a kreatív gondolkodást.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: