10+1 kellemetlen érzés, amit fontos megélni önmagunk jobb megismeréséhez

Az életben számos megpróbáltatás ér bennünket. De amint elsajátítottuk a képességet, hogy szembe tudjunk nézni a fájdalmas tapasztalatokkal, rájövünk, hogy ezek az érzelmek valójában ahhoz kellenek, hogy jobb önmagunkká válhassunk.

Olyan gyakran halljuk, hogy mennyire fontos az önismeret. Mégis annyira megfoghatatlan az, hogy mikor vagyunk tudatosak önmagunkkal szemben. Talán, amikor már tisztában vagyunk a jó és rossz tulajdonságainkkal? Ismerjük a határainkat? Esetleg jól lavírozunk az emberi kapcsolatokban? Ezek mind, de az is az önismereti út része, hogy megtanuljunk a kellemetlen érzéseinkkel farkasszemet nézni. A legtöbbünket ugyanis nem tanítottak meg arra, hogyan kezeljük hatékonyan ezeket. Helyette kitaláltunk néhány egészségtelen módszert a kellemetlen érzelmek kezelésére és elkerülésére különböző mérgező eszközökkel. Például drogokkal és alkohollal, amelyek a jóllétünk rovására nyújtanak némi átmeneti enyhülést. Legyen szó szégyenérzetről, reménytelenségről, bűntudatról, esetleg megbánásról, ezek a hétköznapi élet részét képezik és nem árt, ha felvértezzük magunkat velük szemben. Amikor valaki veszi a bátorságot és rálép az önismereti útra, a következő 10 plusz 1 érzés próbáján kell átküzdenie magát.

Nehéz, de fontos megélni, hogy milyen érzés…

1.  …egyedül lenni önmagaddal

Az egyedülléttől a magányt egy hajszál választja el. Azonban amikor békét találsz abban, hogy távol vagy a társadalomtól, saját magad társaságában, az egyedüllét a legfelszabadítóbb élmény lehet. Ilyenkor újra felfedezheted, hogy ki is vagy valójában.

Fotó: Pheelings Media /Getty Images

2. …beismerni a hibáidat

Tévedni emberi dolog, megbocsátani pedig isteni. Mindannyian követünk el hibákat és elszúrjuk időnként. Jó esetben pedig nem követjük el ugyanazokat a bakikat egymás után, de ha mégis ebből is tanulunk.

Tudni, hogy mikor tévedünk és beismerni ezt egyáltalán nem könnyű, de lehetővé teszi számunkra, hogy felvállaljuk az esendőségünket és jobbá váljunk.

3. …nem tudni, hogy mit akarsz

Azt érezni, hogy nem tudod merre tartasz, meglehetősen nehéz. Főleg egy olyan világban, ahol nincs helye az álmodozásnak és kizárólag teendőkben és célokban gondolkodnak az emberek. Csakhogy nem baj, ha nincs hosszú távú terved. Vagy ha fogalmad sincs hol fogsz tartani néhány év múlva. A jövőd megtervezésének egész koncepciója egyszerűen illúzió. Egyikünk sem tudja teljes mértékben garantálni, hogy az élet pontosan úgy fog alakulni, ahogyan azt elterveztük. Ezért nyugodtan beleengedheted magad abba, hogy időnként csak sodródj.

4. … a semmittevés

Amikor nem csinálunk semmit, bűntudatot érzünk. Mintha csak attól függene az értékünk, hogy mennyi mindent teszünk le az asztalra, hány feladattal végzünk rekordsebességgel és hogyan rohanunk végig az életen. Arra vagyunk programozva, hogy hasznosnak érezzük magunkat. Viszont, ha megengedjük magunknak, hogy ne foglalkozzunk semmivel, rájöhetünk milyen igazán kielégítő tud lenni az élet.

nő lány szakítás ablak remény
fotó: Chad Baker / Getty Images

5. …megbirkózni a kritikával

A kritika sokszor hozzáadhat a személyiségünkhöz, ha a sértettségünk mögött meg tudjuk hallani a lényeget. Egy kritikus megjegyzés rávilágíthat olyan gyengeségeinkre, amelyekkel különben nem foglalkoznánk.

Valahányszor építő bírálat ér, védekezés helyett fogadd el a visszajelzést és gondolkodj el rajta, hogy mit tudsz ebből elvinni.

6. …elfogadni, hogy nincs egyetemes igazság

Az igazságok legkülönfélébb változatai létezhetnek ugyanabban a valóságban. Amit te igaznak hiszel, és amit valaki más igaznak hisz – még ha az ellent is mond az igazságról alkotott meggyőződésednek – egyidejűleg létezhet és igaz lehet. Ez az élet egyik legnagyobb paradoxona. Ha elfogadod az egymásnak ellentmondó elképzelések létezését, és felismered, hogy mindkettő igaz lehet, akkor lehetővé válik számodra, hogy megnyílj a különböző perspektívák előtt.

7. …tiszteletben tartani a döntéseid

Nagyon nehéz érzés, amikor egy döntésünket felülbíráljuk és rájövünk, hogy választhattunk volna jobban is. Csak sokszor azt felejtjük el, hogy amikor ezt megtesszük, még nem vagyunk azoknak az információknak a birtokában, mint később, amikor a következményekkel kell szembenéznünk. Az adott pillanatban a legjobb tudásodnak megfelelően döntöttél, így ahelyett, hogy kritizálnád vagy büntetnéd magad miatta, tanuld meg tiszteletben tartani a döntéseid.

8. …tudni, hogy senki nem felel érted

Gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy a családunkra és a párunkra támaszkodjunk a boldogságunkért. Legtöbbünknek megvan ez a veleszületett hite, hogy ők felelősek azért, hogy boldoggá tegyenek minket és gondoskodjanak rólunk. Ahogy mi is gondoskodunk róluk és boldoggá tesszük őket.

De az igazság az, hogy mindannyian a saját boldogságunkért vagyunk felelősek.

Ez érzelmileg nagyon ijesztő lehet, mivel közvetlenül ránk nehezedik a nyomás. De egyben rendkívül felszabadító is lehet, mivel rájövünk, hogy teljes mértékben mi irányítjuk, hogyan érezzük magunkat, anélkül, hogy valaki másra kellene hagyatkoznunk.

9. …dühösnek lenni

Gyakran akkor vagyunk a legőszintébbek, amikor dühösek vagyunk. Lehet, hogy a leggonoszabb dolgokat mondjuk ki, amikor elveszítjük az önkontrollunkat, de ezek olyan dolgok, amelyeket túl sokáig elfojtottunk magunkban. Legtöbbször olyan dolgoknak adunk hangot ilyenkor, amikben szenvedélyesen hiszünk, amiket érzünk vagy amit megváltoztatnánk az életünkben. Ha megengeded magadnak, hogy haragot érezz, lehetővé teszed, hogy legmélyebb gondolataid és érzelmeid konstruktívabb módon jöjjenek ki. A harag csak akkor válik rombolóvá, ha hosszú időn keresztül elfojtjuk.

nő szomorú férfi párkapcsolat vita
Fotó: Maria Korneeva / Getty Images

10. …kételkedni önmagadban

Vannak napok, amikor mindannyian bizonytalanok vagyunk önmagunkkal és azzal kapcsolatban, hogy kik is vagyunk valójában. Ez az érzés fokozódhat, amikor kihívásokkal és nehézségekkel kell szembenéznünk, mivel ilyenkor hajlamosak vagyunk még inkább kételkedni önmagunkban és képességeinkben. Bár úgy tűnhet, hogy önbizalomhiánnyal küzdesz, és az önbecsülésed is csorbát szenved, a valóságban egyszerűen csak érettebbé válsz. Csak a kihívásokkal való szembenézés által megyünk keresztül a szükséges önfejlesztésen.

+1. Nem lehet mindenkinek megfelelni

Akár tudatosan, akár tudattalanul, de bizonyos szinten mind arra törekszünk, hogy elfogadjanak minket. Azonban az önismeretünk szempontjából egy fontos lépcső felismerni, hogy nem tudunk mindenkinek megfelelni, hisz mindig lesznek olyanok, akiknek szúrni fogjuk a szemét, bármi is történjen. Ez pedig így van rendjén, nekünk csak az a feladatunk, hogy meg tudjuk különböztetni a saját értékeinket, mások véleményétől.

Forrás: Your Tango
Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: