Kényes téma: hogyan jelezd, ha fizetésemelést szeretnél?

A fizetés nemcsak pénzt, hanem megbecsülést és elismerést is jelent. Fizetésemelést kérni kellemetlen, ám mindenkinek meg kell tanulnia, hogy ebben a fontos ügyben kiálljon magáért.

Egy munkahelyen az egyik legkényesebb pont a fizetésemelés kérdése. A téma szinte tabunak számít, pedig felesleges álságosnak lenni, bármennyire is szereti valaki a munkáját, azt nem kedvtelésből, hanem fizetésért teszi. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen az elvégezett munkáért bér jár. De mi van akkor, ha jó ideje – akár évek óta – nem kapsz fizetésemelést, miközben minden folyamatosan drágul?

Sok munkahelyen jogszabályban, vagy a cég alapszabályzatában rögzítve vannak a bérek, juttatások, így nem is nagyon van lehetőség a változtatásra. De sok helyen, ahol a lehetőségek engednék, sem teszik, mert így kényelmesebb. A munkaadó szempontjából sokszor praktikus, és gyakran ki is használják, hogy a munkavállalók nem mernek ezzel a kényes témával előhozakodni. A mai kiszámíthatatlan világban, amikor a munkahelyet még jobban illik megbecsülni, mint évekkel korábban, kifejezetten hálátlan dolog a fizetésemelés kérdését firtatni.

A motiváció miatt is fontos a fizetésemelés

Pedig több kutatás is rávilágított, hogy a fizetés hosszú idejű stagnálása csökkenti a motivációs készséget. Ha ugyanis jó ideje ugyanazt az összeget kapja valaki, akkor egy idő után kevésbé fogja „odatenni” magát, elvegetál ugyanazon a szinten, nem érdeke, hogy fejlődjön, előbbre jusson. Ráadásul gyakran önmarcangoláshoz is vezethet, mert azt is megfordulhat a dolgozó fejében, hogy nem elég jó, nem elég hatékony, ami kiégéshez is vezethet.

Ahogy a bölcsek tartják: saját magadért magadnak kell kiállni, nem várhatod el ezt valaki mástól. Ez egyértelműen igaz ebben a helyzetben is, ne hagyd, hogy a munkád iránti szeretet csapdában tartson, hiszen a fizetésemelés nem csak több pénzt jelent a hónap végén, hanem a munka elismerését is. „Sokan azért váltanak munkahelyet, mert könnyebben tárgyalnak jobb feltételekről egy új cégnél” – mondja Noelia de Lucas, egy spanyol nagyvállalat értékesítési igazgatója.

Változó idők, változó fizetés

Pszichológusok azt javasolják, hogy érdemes körbejárni, hogy más munkahelyen, ugyanolyan vagy hasonló pozícióban milyen fizetés jár. „Változnak az idők, és fontos, hogy ehhez a változáshoz igazodjon a bér is. Sokszor esnek a munkavállalók abba a hibába, hogy akár csak ideiglenesen is, de több feladatot vállalnak, ami a vezetőség szemében egy idő után természetessé válik, miközben a több teher mellé nem jár több pénz” – fogalmaz a szakember. Ezért azt tanácsolja, hogy álljunk ki magunkért, a plusz feladatoknál legyen bátorságunk rákérdezni, hogy béremelés jár-e érte.

Nagyon fontos azonban, hogy ha fizetésemelésről szeretnénk a vezetővel beszélni, azt körültekintően, végiggondolva tegyük. Ne rúgjuk rá hirtelen felindulásból a főnökre az ajtót, kérjünk hozzá arra a napra időpontot, amikor nincs tele tárgyalásokkal, nehogy más okok miatt legyen feszült a légkör. A fenyegetőzést felejtsük el ilyenkor, a határozottság viszont nagyon fontos. „Ha világosan, habozás nélkül, érthetően, és nem agresszíven vagy támadólag mondod ki a kérést, jobban célba ész, mintha ötször bocsánatot kérnél, amiért zavarod” – javasolja a szakember.

Higgadtság és türelem a jelszó

Érdemes mentálisan is felkészülni a helyzetre, hiszen több forgatókönyv is megvalósulhat. A fizetésemelést ugyanis el is utasíthatják, vagy előfordulhat, hogy a pénzed kisebb összeggel nő, mint amire te gondoltál. Legyél eltökélt, ne hagyd, hogy befolyásoljanak, és ha elutasítva érzed magad, akkor se kapj dührohamot. Főleg a főnököd előtt ne, arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy a cég anyagi helyzetével, stabilitásával teljes körűen tisztában vagy. Gondolj arra, hogy elmondtad a kérésedet, tud róla, ha megért és jogosnak tartja, akkor rövid időn belül lehet változás. „Add meg a lehetőséget és az időt a vezetőnek, hogy tiszta fejjel átgondolja a helyzetet. Nem biztos, hogy ez ott előtted fog számszerűen realizálódni, de a nemből még később lehet igen.

Ami viszont a szakemberek szerint egyértelműen felejtős: az az üzengetés. Ne kérj meg kollégát, vagy másik vezetőt, hogy próbáljon meg közbenjárni az ügyedben, az sokkal rosszabb fényt vet rád. Bármennyire is nehéz, ki kell állnod ebben az ügyben magadért!  Semmi sem hitelesebb, mint őszintén elmondani azt, amit szeretnél. Egyszerűbbnek tűnhet, ha lepasszolod ezt a feladatot, de ne ringasd magad abban az illúzióban, hogy akármennyire jó is a viszonyod egy kollégáddal, annak ugyanannyira fontos a te fizetésed, mint saját magadnak. Ha pedig ő nem jár sikerrel, akkor utána neked még kellemetlenebb lesz előhozakodni a témával.

Forrás: elle.es

Nyitókép. mediaphotos/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: