„Holnaptól leszokom!” A te szádból hányszor hangzott már el?

Ismerd fel és cseréld le a rossz beidegződéseidet!

Hányszor megígérted már magadnak, hogy felhagysz valamelyik rossz szokással, de valahogy mégsem sikerül. Mégis, hogy lehet ez?

Azt gondolod, szokásaid megváltoztatása csupán elhatározás kérdése. A baj ezzel csak az, hogy a sokadik „na, most aztán tényleg” után már csökken a lelkesedésed, és végül már magad sem hiszed, hogy sikerülhet. Az újra és újra ismétlődő kudarc oka – Marisa Peer viselkedéskutató szerint -, hogy a szokások hosszú idő alatt kialakult cselekvések, illetve gondolatok, amiket a tudatalatti vezérel, tehát egy megszokott cselekvést egy megszokott gondolat irányít.

Szokásaid kialakításáért te vagy a felelős, de később már azok formálnak téged anélkül, hogy észrevennéd, vagy tudatában lennél annak. A legtöbbször ott követed el a hibát, amikor meg akarsz szabadulni egy rossz szokásodtól, hogy a cselekvést összeszorított foggal abbahagyod ugyan, viszont nem adod fel az azt irányító gondolkodást. Ezért aztán a „vállalkozás” gyakran elbukik, és jön a „holnap a tuti nap, akkor biztos sikerül”.

Mindig a gondolat az első. A tested csupán végrehajtja, amit elméd diktál, ezért legelőször azonosítanod kell a gondolatot és azt kell megváltoztatnod. Addig ugyanis hiába ölsz hatalmas energiákat abba, hogy akaraterővel felhagyj a cselekvéssel, amíg görcsösen kapaszkodsz az azt irányító elgondolásba.

Nézzünk egy példát, ami még mindig sokunkat érint. A dohányzás. Ez esetben a cigaretta elszívása maga a megszokott cselekvés, a hozzá kapcsolódó megszokott gondolat pedig az, hogy a cigi megnyugtat és kikapcsol. Elég ijesztő, hogy még hazudni is megtanulunk annak érdekében, hogy igazoljuk önmagunknak a cselekvést. Nos, ahhoz, hogy sikerrel le tudj szokni a dohányzásról, nem elég, ha csak a fizikai tevékenységet hagyod abba. Abból várhatóan csak az lesz, hogy az elkövetkező néhány dohánymentes napban minden gondolatod a cigi körül fog forogni.

Hatásos, és sokat segít, ha leírod, hogy neked személy szerint milyen előnyöd származik a szokás abbahagyásából. A dohányzás példájánál maradva, miért jó az neked, ha leszoksz a cigiről? Nem általános dolgokra gondolok, mint a szívinfarktus kockázata, az érszűkület veszélye, vagy hogy mennyibe kerül. Ezt mindannyian tudjuk. Olyan előnyöket próbálj keresni, ami számodra fontos, motiváló erővel bír. Az én listám is most készül, íme néhány az okok közül: nem szeretnék még idén télen is az erkélyen fagyoskodni; szeretném, ha a ruháim nem csak tíz percig lennének öblítő illatúak; szeretném, hogy végre le bírjak futni két kilométert anélkül, hogy háromszor meg kellene állnom. Bármi lehet az indok, a lényeg, hogy inspiráljon és ösztönözzön annyira, hogy komolyan fontolóra vedd a leszokást!

Az is nagyon hasznos, ha magad elé képzeled, milyenné válsz a szokás elhagyásával. Színes, élénk legyen a kép! Minél több érzékszervet vonsz be, annál gyorsabb és hatékonyabb lesz a változás. Amikor én elképzelem, hogy végre nem dohányzom, látom magam futás közben, a lábam szinte magától emelkedik, kapok levegőt, és könnyedén kocogok megállás nélkül az öblítő illatú tréningruhámban.

Az egyetlen rossz hír, hogy a legtöbb esetben nem várhatsz azonnali eredményt. Az új gondolat nem rögzül egyből, de ha befészkeli magát a tudatalattidba, akkor ott is marad, és ha kitartó vagy, és eléggé akarod, szokásoddá válik. Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe? Nem lehet előre tudni, egyénenként változó. Létezik a 21 napos szabály, de ha nem akarsz magadnak csalódást okozni, akkor azt inkább csak iránymutatásként vedd alapul!

Nyitókép: shannon VanDenHeuvel/Unsplash

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: