Képtelen vagy a reggeli kávédat sportra cserélni?

Munka után édes a mozgás!

Reggelente a legtöbben nem érzik magukat elég fittnek ahhoz, hogy ébredés után máris a futópálya felé vegyék az irányt. De nincs is ezzel semmi baj, egy kutatás ugyanis rávilágított arra, hogy a délutáni edzés a leghatékonyabb!

Évekig gyötörtem magam a reggeli torna gondolatával, a feladat – merthogy így tekintettem rá – a célkitűzéseim sorában mindig az elsők között szerepelt, nem is csoda. Felnéztem azokra, akik reggel üdén, egy kiadós futással, vagy frissítő jógával indítják a napot, és úgy éreztem, én sosem leszek képes rá, hiszen nem vagyok elég elszánt. Egészen mostanáig fel sem merült bennem, hogy valójában nem a lustaságom, vagy az elhatározás hiánya tartott vissza a reggeli testmozgástól, hanem a biológiai órám.

A Cell Metabolism című szaklapban közétett kutatás szerint ugyanis, amennyiben a cirkadián ritmusunkat követjük a napi sport betervezésekor, a legjobb, ha délutánra időzítünk. A szervezetünk 16:00 és 19:00 óra között van a top formájában, a pulzus, a vérnyomás, a légzés ritmusa, az izomfunkciók is ilyenkor a legjobbak. A délután megfelelő egy kiadós kardió vagy HIT edzésre, de jó választás lehet ilyenkor a jóga, a pilates vagy a tánc is, hiszen a koordinációs képességünk is a nap ezen szakában a legjobb. Azok a sportolók, akik komoly célokat tűznek ki maguk elé, például szeretnének rekordokat felállítani, egyre jobbak és jobbak lenni, azok számára is a délután a legjobb időpont az edzésre.

Egerek és emberek

A Cell Metabolism kísérlete során a kutatók egereket helyeztek egy futópadra a nap különböző szakaszaiban. Azok az egerek, akik a saját biológiai órájuk szerint a délutáni időszaknak megfelelő időben futottak, 50%-kal jobb teljesítményt produkáltak. Hogyan lehetséges mindez? A kutatók a ZMP metabolit magasabb szintjével magyarázták a jelenséget. A ZMP ugyanis aktivizálja a glikolízist, a cukor hasznos energiává történő átalakítását, illetve a zsírsav-oxidációt, a zsír energiává történő átalakítását, azaz magasabb ZMP szint mellett nagyobb mennyiségű „üzemanyag” szabadul fel a szervezetünkben. Az emberi test működését természetesen nem magyarázhatjuk egy az egyben az egerek működésével, éppen ezért a kutatók 12 emberen is elvégezték a kísérletet. Amelynek eredményeként azt vették észre, hogy az esti edzések során a test oxigén felhasználása jóval alacsonyabb, vagyis az ilyenkor elvégzett gyakorlat nagyobb hatékonysággal jár.

A délutáni sportolás előnyei

A nyilvánvaló biológiai előnyök mellett pszichikai szempontból is jobb délután felkapni az edzőtáskát. Egyrészt nem kell reggel kapkodnunk, nyugodtan kávézhatunk és ébredezhetünk. Ráadásul munka után már nem rohanunk sehová, így több időnk marad a nyújtásra, levezetésre, amivel csökkenthetjük a sérülések kockázatát. Továbbá egy kimerítő munkanap után el sem tudnánk képzelni jobbat, mint a futópályán levezetni a feszültséget. A sport kifejezetten jó, ha szeretnénk megszabadulni a fejünkben kavargó gondolatoktól, így este könnyebben hajthatjuk álomra a fejünket.

Nyitókép: ImYanis/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: