5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha hosszan tartó boldogságra vágysz

Akad egy kérdés, amire valamennyien gőzerővel keressük a választ: mi a boldogság titka? Azonban hiába kutatunk a bölcsek köve után, sajnos nincs egyetlen egyetemes válasz erre a rejtélyre. Méghozzá azért, mert ez a fogalom mindenkinek mást jelent.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy kétféle boldogság létezik: a hedonikus és az eudaimonikus. Mindkettő fontos, ám nem szabad elfelejteni, hogy ezek személyenként eltérő módon jelennek meg. „A hedonikus boldogság a jó érzésről és az örömről szól” – mondja Andrea Bonior. A pszichológus ezt egy igazán finom étel vagy bor élvezetéhez tudja hasonlítani. Az eudaimonikus boldogság viszont a kiteljesedés mélyebb szintjét jelenti: olyan dolgokhoz kötődik, amelyek fontosak az adott ember számára.

Ám a magasabb jóért való küzdelem esetében a körülmények nem feltétlenül mindig vidámak. Tehát míg a hedonikus boldogság sem elhanyagolható, hiszen a mostban ad nekünk örömöt, addig a tartós elégedettség szempontjából az eudaimonikus boldogság számít igazán. Ráadásul mivel teljesen elképzelhetetlen, hogy folyamatosan élvezzük az életet (hiszen a hullámvölgyeket senki sem kerülheti el), ezért az eudaimonikus boldogság az, ami a nehezebb időszakokat is túlélheti.

Létezik a boldogan éltek, míg meg nem haltak?

Azt már bizonyára pontosan tudod, hogy a mában mi az, ami feldob és mosolyt csal az arcodra (például egy találkozás a legjobb barátnőiddel vagy egy romantikus vacsora a pároddal), a hosszantartó öröm meghatározása már jóval trükkösebb ennél. De ne aggódj, mert könnyedén megfejtheted ezt is, ha felteszed magadnak a Dr. Andrea Bonior által javasolt 5 kérdést. (Ezáltal pedig egy kicsit közelebb kerülhetsz a boldogság titkának megfejtéséhez is.)

1. Mit tennél, ha lenne egy teljesen szabad napod?

Az eudaimonikus boldogság eléréséhez elengedhetetlen, hogy tudjuk, milyen értékek számítanak nekünk igazán, és azok hogyan lehetnek a mindennapjaink részei. Ha nem tudod, mik ezek, akkor gondold végig, mit csinálnál egy olyan napon, amikor bármit megtehetsz. De vigyázz, mert van egy csavar a történetben! Nem egy olyan hétvégét kell számba venned, amikor a munkától kimerülve egyszerűen csak szeretnél bedőlni a Netflix elé és nassolni. Képzeld el, hogy semmilyen kötelezettséged nincs, de kipihent vagy és tettre kész! Hogyan töltenéd el ezt a napot? Vizsgáld meg, mit jelenhet neked egy ilyen alkalom. Könyvet olvasnál úgy, hogy kikapcsolod mellette a telefonodat? Elmennél túrázni? Ha megvan a válaszod, próbáld meg ezeket az értékeket beiktatni a mindennapjaidba. Hiszen annak ellenére, hogy nem élhetünk állandóan álomszerű életet (például nem találkozhatunk munkaidőben a barátainkkal), a szikráit igenis megtalálhatjuk egy zsúfolt, sűrű időszakban is. Ha a szeretteiddel való kapcsolattartás az egyik legfontosabb érték számodra, akkor tegyél érte, hogy tartalmasan teljenek el a beszélgetéseitek.

2. Mit szeretnél, hogyan foglalják össze az életedet egy nap?

Hogyan képzeled el a nekrológodat? Mi kerüljön bele? Ez a játék lehetőséget ad arra, hogy a nagyobb képet szemléld és ne vessz el a mindennapi problémák mocsarában. Azt reméled, hogy úgy emlékeznek majd rád, mint egy figyelmes barát vagy egy gondoskodó szülő? Amennyiben a jelenlegi életviteled egyáltalán nincs szinkronban azzal, amilyen nyomot szeretnél hagyni magad után a világban, akkor ideje lépned. Szánj több időt a barátaidra, szervezz több találkozót, még akkor is, ha csak egy órára értek rá. Ha pedig az a célod, hogy változást érj el a világban, kezdd el kicsiben: jelentkezz önkéntesnek egy helyi szervezethez legalább havi egy napra.

3. Miért vagy hajlandó komoly erőfeszítéseket tenni?

Hiába is akarunk szépíteni a tényen, sajnos gyakran nem arra kell szánnunk az időnket, amire szeretnénk. Éppen ezért Dr. Andrea Bonior azt tanácsolja, találd meg azt, amiért akkor is szívesen tennél erőfeszítéseket, ha egyébként elfoglalt vagy. Akár tetszik, akár nem, az energiánk véges: fordíts a lehető legtöbbet arra a tevékenységre, ami kikapcsol és feltölt. Ebből megtudhatod, mik kerülnek előre a prioritási listádon.

4. Mi ad neked flow-élményt?

A flow-élményt (vagyis azokat a perceket, órákat, amikor teljesen elveszítjük az időérzékünket annak köszönhetően, amit csinálunk) ritkán kötjük a kötelezettségeinkhez. Pedig ha belegondolsz, hogy hetente hány órát áldozol az életedből az állásodra, be kell látnod, hogy a karrieredben is meg kell találnod ezeket a pillanatokat. Keresd meg azokat a dolgokat a pozíciódban, amiket élvezettel végzel és bele is feledkezel. Ha azonban egyetlen ilyen része sincs a munkádnak, akkor érdemes számításba venned a karrierváltást.

5. Kinek az arcát látod, ha meghallod a szeretet szót?

A pszichológus szerint a magány a mentális és a fizikai egészségünkre is hatással lehet, sőt az élettartamot is csökkentheti. Így nem is lehet kérdéses, hogy ápolnod kell azokat a kapcsolataidat, amelyek sokat jelentenek neked. Tölts minőségi időt olyan emberekkel, akik örömet hoznak a napjaidba. Ez természetesen mindenkinél mást jelent, azaz először is alaposan a lelked mélyére kell ásnod és rá kell jönnöd, téged mennyi személyes találkozó tesz boldoggá: ez teljesen egyénfüggő. (Nem mindegy például az sem, hogy valaki extrovertált vagy introvertált.)

Forrás: Well+Good
Nyitókép: Oleg Magni/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: