Kérés egy nagymamához a dohányzásmentes világnap alkalmából

A dohányzásmentes világnap célja, hogy felhívja a Föld népességének figyelmét arra, milyen káros a cigaretta. Én nem szövögetek világmegváltó terveket, elég, ha csak egy valaki változtat ezen a rossz szokásán a cikkem hatására: Mama, figyelsz?

A nagymama főztjénél nincs finomabb, igaz? Neki valahogy mindig sikerül egy csodaösszetevőt, azt az igazi, ízes, nagyis szeretetet belecsempészni az ételeibe. Az én nagymamám is ilyen, minden alkalommal csillogó szemekkel várja, hogy megkóstoljam a főztjét, és olyan izgalommal kérdezi, hogy ízlik-e, mintha épp a Michelin-csillagra várna. De Mamának nem csak a főztje isteni. Ő az, aki minden évszámot és fontos eseményt kívülről tud, az 1900-as évek elejéig visszamenőleg, és ő az első, aki minden szülinap és névnap reggelén felköszönt. Csillagomnak szólít, és minden alkalommal sírva búcsúzik, mikor visszatérek Budapestre. A családi idillt csak egy aprócska bökkenő árnyékolja be: Mama dohányzik. Nem tűnik nagy dolognak, megszokta az egész család, de azért mégis akad egy-két dolog, amire hatással van ez a rossz szokás. Most figyelj, Mama, elmondom, mik ezek:

1. Ahogy te eltanultad, úgy tovább is adtad

Sokszor hallottam a történetet, hogy a dédnagypapám óriási pipás volt. Ő adott először cigarettát a kezedbe, majd együtt füstöltetek a verandán. Talán nem ez volt a legjobb apa-lánya program, titeket mégis összekovácsolt. Aztán dédnagypapa meghalt, te meg folytattad a hagyományt, ennek már 40-50 éve. Később megházasodtál, gyerekeid születtek, de te ekkor se hagytad abba. Igaz, a házban sose gyújtottál rá, csak lesiettél az udvarra és ücsörögtél a padon, télen-nyáron. Azóta felnőttek a gyerekek, a fiad pedig ugyanúgy kint ücsörög cigarettával a szájában télen-nyáron. Most már 30 éve dohányzik. Ki tudja, talán néhány év múlva az unokád is lesiet, ücsörög és rágyújt? Felelősek vagyunk a mintáinkért. 

2. Mama, hallottál már a másodlagos dohányfüstről?

Nagyi, én nem dohányzom, de ha veled vagyok, akkor mégis azt teszem, akaratlanul. A WHO szerint a dohányzás 6 millió emberéletet követel évente, közülük 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. A másodlagos dohányfüst, amit én akkor lélegzek be, amikor te meggyújtod azt a cigarettát, korai halált és légzőszervi rendelleneségeket okozhat. Nem beszélve arról, hogy azoknál, akik soha nem dohányoznak, a másodlagos dohányfüst beszívásakor kétszer olyan magas a tüdőrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nincsenek kitéve ennek. Így nemcsak a te egészséged forog kockán, hanem mindannyiunké, akik a közeledben vagyunk. 

3. Nem lenne több veszekedés

Unokaként a legrosszabb dolog azt hallgatni, ahogy a nagypapával veszekedtek. Ugye te se szeretsz folyton vitatkozni? Minden veszekedés a cigaretta miatt van. Papa azt kiálltja: „Már megint cigizni mész? Tedd már le azt a büdös bagót!” Te meg védekezve ennyit mondasz: „Én már csak ilyen vagyok.” És te egyre többször és többször viszed le a szemetet, hogy ismét ott ücsöröghess a padon, és elszívhasd azt a néhány szálat. Aztán visszamész és tovább veszekedtek. Te ideges leszel és ismét a padon találod magad, amint pöfékelsz. Szörnyű körforgás: dohányzol ezért veszekedtek, ettől feldúlt leszel, és újra rágyújtasz, innen pedig kezdődik minden elölről.

4. A nap végén már nem is tudom milyen az illatod

Reggel, ha megölellek, még érzem a krémed édeskés illatát, és a parfümöd, ahogy körülölel. Délutánra, amikor már búcsúznánk ennek hűlt helye marad, és felváltja a kesernyés cigarettaszag, ami körülleng téged és beférkőzik a ruhád anyagába. Olyankor már nem ismerős az illatod. A füst beszivárog a bőröd alá, a kezedet nem tudom úgy megfogni, hogy utána az enyém ne venné át a dohány szagát. Bárcsak mindig a reggeli illatodat érezhetném!

5. És végül, Mama, azt akarom, hogy minél tovább velünk maradj!

Emlékszel, amikor egy jeges, téli estén a padhoz igyekeztél, hogy elszívhasd a késő esti adagod? A sötétben megcsúsztál és 16 lépcsőfokot zuhantál, mi meg borzasztóan megijedtünk. Hónapokig lábadoztál. Azt hittem, hogy te is látod, talán ez egy jel, hogy tovább már nem lenne szabad cigarettáznod. Te azonban nem így láttad ezt, és ugyanúgy folytattad. Tudod, a kutatások szerint a dohányzás 10 évvel megrövidíti az életet. Talán, ha még most véget vetsz ennek, visszakaphatod azt a 10 évet. Mama, azt kívánom, hogy minél tovább az életünk része légy. Kérlek, gondold át!

Szerző: Szakács Betty

Nyitókép: Yusuke Murata/ GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: