Keresd meg a benned élő Buddhát ezzel a szuper meditációs applikációval

Ha szeretnéd, hogy igazán SLOW élmény legyen a karácsony, akkor ne hagyd ki a napjaidból a meditálást! Ne aggódj, ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá – van egy magyar nyelvű (és fejlesztésű) telefonos app, ami segít megtalálni a belső békéd!

A meditáció mindig is olyan dolog volt, amiről azt gondoltam, hogy képtelen vagyok rá. Nagyjából esélytelennek tartottam, hogy ki tudjam kapcsolni az agyam akár csak pár percre is, és ne gondolkodjak például azon, hogy miket kell még csinálnom / intéznem / megvennem a héten. Pedig tudom, éppen ez az, ami ellehetetleníti, hogy a MOST-ban legyek, és igazán átélhessem a pillanatot. Szóval időről-időre lelkesen belevágtam egy-egy netes gyakorlatba, de ha nem sikerült azonnal kiüríteni az elmém (persze nem sikerült), maximalistaként csalódottan helyeseltem: ezt nem nekem találták ki, és hagytam az egészet a… fenébe!

A rendszeres meditálás (akár csak naponta 20 percnyi) azonban javítja a koncentráló készséget, csökkenti a stresszt, jó hatással van a szorongásra, és megóvhat téged a depresszió kialakulásától. És bár a karácsony a szeretet ünnepe, a sokszor feszített tempójú ajándékvásárlás és az év végi hajrá nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is kimeríti az embert. Tehát a slowXmas szellemében úgy döntöttem, adok egy új esélyt a meditácónak. A neten rátaláltam a Just Like Buddha elnevezésű, magyar nyelvű és fejlesztési telefonos applikációra, ami az Öt Buddha-bölcsességre, azaz az Öt Kapu tradícióra épül, a gyakorlatok pedig az önfelismerésre irányulnak.

Nekem a „belső mosoly meditáció” keltette fel a figyelmemet elsőre, főleg azért, mert a leírás szerint tökéletes gyakorlat reggelre, és a célja a test és a tudat örömteliségének felébresztése. Sajnos hajlamos vagyok arra, hogy ébredés után azonnal az üzeneteimet csekkoljam, pedig rengeteg kutatás bebizonyította, mennyire káros, ha ezzel indítjuk a napot. Ez a gyakorlat nagyon egyszerű, állva és ülve is elvégezhető, és mindössze 12 perc.

Nem fogok hazudni, amikor becsuktam a szemem, hogy elkezdjem, azonnal beugrott, hogy ma meg kellene rendelnem egy karácsonyi ajándékot is, de igyekeztem kizárni a to-do listámat az agyamból. És azt is, hogy a meditálás csak akkor ér valamit, ha tökéletesen csinálom. Pedig nincsenek szabályok, nem lehet hibázni. Igazából már az is sokat jelent, ha 15 percre kizárom a külvilágot, és magamra figyelek. Sőt, az általam választott a gyakorlatot idővel, ha már kicsit profibb az ember, munkába menet is el lehet végezni – tehát tényleg nem lehet több kifogásom arra, hogy beiktassak 12 percnyi én-időt a napomba…

Nyitókép: MundusImages / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: