Keress jó pénzt a használt szettjeiddel! – Megunt ruhák második élete

Kinőtted, ráuntál, soha nem is vetted fel? Ha neked is tele van a szekrényed olyan ruhákkal, amelyek jobb sorsra érdemesek, akkor most a legsikeresebb eladóktól lesheted el, miként tudod pénzzé tenni őket.

Manapság a használt ruhákkal foglalkozó vállalkozások virágkorukat élik, hiszen egyre többen válunk tudatossá a környezetünket és bolygónk jövőjét illetően. És miért is ne lehetne másnak kincs az, amit mi már kiélveztünk, vagy valamilyen oknál fogva nem hordunk többet? Sokan azonban tanácstalanok, hogyan értékesíthetnék a számunkra egykor fontos darabokat. Az olyan viszonteladói platformok, mint a Poshmark, a Vinted, a Depop a The RealReal (utóbbiról mostanában több negatív visszajelzést lehet hallani – a szerk.) azonban egyszerű és nagyszerű lehetőséget kínálnak mindenkinek. Ha pedig a szakértők tanácsait is megfogadod, akkor nemcsak új életet adhatsz a kiszanálásra váró ruháidnak, hanem igen jó pénzt is kereshetsz velük.

ruhajavítás
Fotó: fizkes/Getty Images

Gardróbszanálás

Lilly Russell, aki a főiskoláról kikerülve mára nagy karriert futott be a Depopon, azt tanácsolja mindenkinek, hogy mielőtt bárhová is regisztrálna, tartson egy alapos gardróbürítést otthon. Valljuk be, sokunk számára valószínűleg ez a legnehezebb pontja az egész adok-veszek biznisznek, hiszen szeretett kis ruhácskáink – hiába lógnak évek óta a fogason – , lelkünkben még mindig a „jó lesz az még valamikor” kategóriába tartoznak. Hiába változott a méreted már hármat, titkon még mindig azt reméled, egyszer csak sikerül még beleszuszakolni magad abba a dögös kis feketébe. (Ennél a pontnál érdemes azt is figyelembe venni, hogy vajon divatos lesz-e még a kedvenc ruhád, mire sikerül leadnod a súlyfelesleget.) Persze, lehet, hogy olyan szerencsés vagy, mint Anna VanDeKerchove eladó, aki annyit fogyott, hogy kinőtt ruháit értékesíti a Poshmarkon, azonban érdemes a ruhák kiválogatásakor a realitások talaján maradni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

therealreal (@therealreal) által megosztott bejegyzés

Jelenlét

A második legfontosabb tényező a használt ruha értékesítésben a jelenlét. Ahogy az más oldalaknál is lenni szokott, a számítógépes algoritmusok megbecsülik azt, akinek pörög az oldala, ezért nagyon fontos, hogy a követőidnek minden kérdésére, mindig és minél hamarabb válaszolj. Gyakran kérhetnek még további képeket, vagy próbálnak kedvezményt kialkudni. Ilyen esetekben türelmesnek, kedvesnek és gyorsnak gyorsnak kell lenned, javasolja Van De Kerchove. Szerinte azonban eleve érdemes kedvezménnyel jutalmazni azokat, akik kérdéseket tesznek fel a termékekkel kapcsolatosan és lájkolják azokat, mert ők azok, akik végső soron felpörgetik az adott termék láthatóságát a folyamban. Ha pedig valaki üzletszerűen szeretne a használt ruha kereskedéssel foglalkozni, annak azt javasolja, hogy keresztpromóciózzon az Instán és a TikTokon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Depop (@depop) által megosztott bejegyzés

Tisztességes árak

Lily Russell, aki már több, mint 43.000 követővel rendelkezik Insta oldalán, mindig felteszi magának a kérdést, mielőtt meghatározza a ruhák árait, hogy vajon ő maga mennyit fizetne az adott termékért. Számára nagyon fontos, hogy árait tisztességes keretek közé szorítsa, mert szerinte akkor fenntartható hosszútávon is az üzlete, ha mindkét fél elégedett marad. Egyes applikációk, mint például a Poshmark lehetőséget adnak csomagkedvezményre, így ösztönözheted vásárlóidat, hogy több terméket is válasszanak tőled. Ha komoly terveid vannak a ruhák eladásával, akkor fontos üzletpolitikai döntés lehet egy mindkét oldal számára komfortos árrés meghatározása.

Tisztességes adatok

A legnépszerűbb eladók szerint rendkívül fontos, hogy pontos méreteket adj meg az eladni kívánt termékről, mert az ”hozza” a lájkokat. A lehető legrészletesebben kell megadni a színt, az anyagot és a ruha állapotát is. Ha esetleg valahol hibás, azt is fel kell tűntetni és nyíltan kiírni, befotózni.  Ezen kívül a termékek pontos fényképes bemutatása is kiemelt jelentőséggel bír.  Akik a viszonteladást foglalkozásukként űzik, fotósként és operatőrként is helyt kell álljanak, mert a fotók minősége, a ruhák megfelelő megvilágítása, ízléses bemutatása mind-mind fontos elem az értékesítésben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vinted (@vinted) által megosztott bejegyzés

Következetesség

Ha esetleg hetekig árulsz egy ruhát, akkor is kitartónak kell lenned. Az olyan főfoglalkozású viszonteladók, mint VanDe Kerchove is belefutnak abba, hogy jó ideig nem tudnak eladni valamit. Ők ráadásul kutatnak is termékek után, hogy aztán némi haszonnal továbbértékesítsék őket. Sokszor velük is előfordul, hogy nem tudnak egy terméken keresni, vagy várniuk kell arra, hogy kitehessék az „eladva” táblát. Bár rendkívül frusztrálóak lehetnek ezek az esetek, VanDeKerchove és Russell is a kitartást és a következetességet javasolja minden eladó számára.

Ha pedig a használt ruha eladásban is régimódi vagy, akkor az appok helyett keress garázsvásárokat, vagy látogasd meg az olyan boltokat, mint például a Love Bug vagy a Retrock, ahol bizományban értékesítik jobb sorsra érdemes holmijaidat.

Nyitókép: Antonio_Diaz / GettyImages
Forrás: huffpost

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: