Kerülj közelebb a természethez a 20-5-3 szabállyal

Mi vagyunk az úgynevezett indoor generáció, akik életük nagy részét a négy fal között töltik. Ezzel az egyszerű, 20-5-3-as szabállyal azonban visszatérhetünk az elfeledett gyökereinkhez és kapcsolódhatunk a természettel.

Az EPA elemzése szerint az átlagos amerikai ember életének 97%-át bent tölti. Hasonló a statisztika Európa-szerte is. Ennek az időnek a túlnyomó részét épületekben töltjük, egy kis részét autóban, és csak a maradék 3%-t a szabadban. Ez nagy kár, tekintve, hogy a természet mennyi áldásos hatással ajándékoz meg minket. Végtelen sorokban ecsetelhetném a szabad levegőn töltött idő pozitívumait a testre, lélekre és elmére, mégis úgy tűnik, hogy önként mondunk le ezekről az előnyökről. A természet, akár egy wellnesslakoma, kínál minket minden földi jóval, mi mégis éhezünk. Miért? Nos, túl kényelmesek vagyunk. A kanapék, a gyorséttermi ételek és képernyők hurkában éljük az életünket. Ahhoz, hogy felrázzuk magunkat és kilépjünk ebből a rutinból. Dr. Hopman a természetben töltött idő neurológiai változásait elemezve kialakított egy egyszerű szabályt: 20 perc zöld környezetben, hetente háromszor; 5 óra valahol mélyebben a természetben, minden hónapban; és 3 nap teljesen a hálózaton kívül, minden évben.

Napi adag: 20 perc

Hopman kutatásai szerint gyakorlatilag csak heti háromszor kell zöldövezetben töltenünk időt ahhoz, hogy előnyöket tapasztaljunk. Nevezetesen: csökkenni fog a kortizolszint a véráramban, valamint javul a memória és a mentális egészség. Ehhez arra van szükség elsősorban, hogy kitágítsuk a zöldövezet fogalmát. Nem kell a világ végére mennünk ahhoz, hogy töltődni tudjunk a természetből. Bőven elég, ha sétálunk néhány háztömbnyit addig, amíg találunk egy kis parkot vagy néhány fát. Találd meg a nyugalom szigetét a földön maradva, úgy, hogy az könnyen beépíthető legyen a hétköznapjaidba. Nem meglepő, hogy minden valamirevaló meditációs alkalmazás a hullámok csobogását és az esőcseppek kopogását használja… nem pedig a dudálást. A legújabb kutatások a zajos környékeket még a demencia kockázatával is összefüggésbe hozták. Így ha 20 percet el tudsz tölteni csendben, telefonnyomkodás nélkül, azért a mostani és jövőbeli éned is hálás lesz.

Séta
Fotó: Katie Doane/Pexels

Havi merítés: Öt óra

A következő szinten már emeljük a tétet, ezért itt már kell majd némi tervezés és elkötelezettség. Bár, a rendszeres séta valamilyen természetközeli helyen jót tesz a lelkivilágodnak, kritikus fontosságú, hogy időt szakíts a valódi természetjárásra is, havonta egy-két alkalom erejéig. Játszadozz a Google Maps-en (kapcsold be a műholdas funkciót). Keress egy erdőt, egy tisztást, egy vízesést vagy bármit, ami vonz és tervezz egy félnapos túrát. Légy akármennyire elfoglalt is, havonta egy napot te is megérdemelsz a friss levegőn. Ezek a havi rendszerességű „merülések” a természetben inspirációt, békét és gyógyulást hoznak majd az életedbe.

Éves visszatöltődés: Három nap

A 20-5-3 szabály utolsó szintje, hogy évente három napot töltsünk teljesen off-grid módon, azaz a hálózaton kívül. A digitális detox ezen formája minden ember számára szükséges, mégis rendkívül nehéz megvalósítani. Azonban a mentális egészségünk szempontjából elengedhetetlen, hogy megadjuk magunknak a testi-lelki feltöltődést. Keressünk egy eldugott kis faházat, ahol biztosan nem találunk wifi-t és engedjük meg magunknak a semmittevést. Hiszen ott, ahol több fával vagyunk körülvéve, mint kábellel… ott történik az igazi varázslat.

Nyitókép: simonapilolla/ Getty Images
Forrás: insidehook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: