Kerülj közelebb belső önmagadhoz a lovak segítségével: így működik a ló asszisztálta tréning

A lovak nem hazudnak. Tudják, mikor vagy boldog, bizonytalan, vagy épp magabiztos. És a legfontosabb: azt is mindig tudják, mikor van nálad répa!

Az emberi társadalom fejlődésének meghatározó mérfölköve volt a különböző vadállatok háziasítása, amelyeknek története sokszor az idők homályába vész. Egyes tanulmányok szerint a lovat, már az őskorban is ismerték. Fazekas Sándor szerint bár a kutya az ember legjobb barátja, a ló írta a történelmet. Magyarország históriáját tekintve mindenképp, de egészen a 19. század elejéig Európában az emberek állandó közelségben éltek, dolgoztak a lovakkal. A történelem folyamán velünk harcoltak, művelték földjeinket, segítették az utazásainkat. Nem csoda hát, hogy az évezredek során az ember barátjává, kislányok dédelgetett álmává lépett elő ez misztikus jószág. Digitalizálódott, gyakran rideg világunkban, ahol valljuk be,  kicsit kilóg a lóláb, azonban újabb szerepet kapott a ló: visszavezetheti az embert a belső természetéhez.

A Nativemethod Lovas Önismereti Élmény kapcsán Énekes Barbara hipológus szakértővel beszélgettünk

Barbara gyermekkora óta vonzódik az állatokhoz, tinédzserként egy szerelem hatására kezdett lovagolni, majd egy baleset miatt kezdett a lovakra másként mint gyógyítókra tekinteni. A Nativmethod módszere egy kísérleti tanulási forma, amely a lóval való kapcsolódáson alapul. Fontos kiemelni, hogy azoknak sem kell megijedniük, akiknek eddig semmilyen kontaktusa nem volt még lovakkal, hiszen a tréningeken való részvételhez nem kell tudni lovagolni, a kezelt személy nem ül a ló hátára. Itt kizárólag testbeszéddel és hangjelzésekkel zajlik csupán a kommunikáció. – mondja Barbara. 

Ló asszisztálta önsimereti tréning

A tréning az úgynevezett állat-asszisztált (AAL- Animal Assisted Learning) tanulás kategóriájába esik, és külföldön már óriási népszerűségnek örvend. Ráadásul nemcsak azok körében, akik felismerték a természethez való visszafordulás fontosságát, hanem azoknak az üzletembereknek, iskolásoknak a körében is, akikre a jelen felgyorsult társadalomban túlságosan nagy nyomás nehezedik, és szeretnék a megszokott életüktől teljesen eltérő folyamatban megismerni, újraértelmezni önmagukat. Ebben az önismereti folyamatban, amely átlagosan körülbelül másfél óráig tart, általában mentálisan és fizikailag egészséges emberekkel foglalkoznak. Kezdeti barátkozás és beszélgetés után kezdődik csak a kezelés, amelynek segítségével a résztvevők feltérképezhetik rejtett képességeiket, majd feléleszthetik és mozgósíthatják mindezt magukban. A résztvevők új helyzetekben új ismereteket szerezhetnek önmaguk működésével kapcsolatban.

Még a bátor emberek is becsukják a szemüket néha…

A kezelésből létezik páros és csoportos változat is. Mindkét eljárás során elmélyült, és csak az egyénről szóló élményben lehet részünk. Barbara biztonságos kereteket nyújt minden résztvevő számára ahhoz, hogy kellő figyelemmel tudjon dolgozni akár önmaga kiteljesedésén, akár konfliktusain, akár viselkedési mintázatok felismerésén, vagy akár különböző félelmek leküzdésén. A jelenléteddel, egyértelmű és autentikus kisugárzásoddal, belső energiád mozgósításával alalkul ki a kapcsolat a lóval. Ez a kontaktus a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul. Az így szerzett tapasztalataid azonnal hasznosíthatóak lesznek az emberek világában is.

Ha ellopnak egy lovat, akkor az rabló lesz?

Lovak: minden titkok örzői

Mivel a lovak alapvetően menekülő állatok, az evolúciós évezredek során túlélési stratégiájuk fontos részévé vált a környezetük állandó és alapos megfigyelése. Ez a folyamatos megfigyelés gyakorlatilag ezeket az állatokat a bölcsesség és titkok őrzőivé avatta, hiszen a ragadozók csak azokat tudják elkapni, bekebelezni, akik nem elég éberek a környezetükre. A ló koncentrált figyelme, az energiák és szándékok érzékelése, valamint az erre adott gyors válaszok különleges önismereti élményt adnak, amelyekkel aztán könnyedén navigálunk a világ útvesztőiben. Ugyanakkor a lovakkal eltöltött idő interaktív, hiszen a kezelés során mi magunk is olvassuka lovat. Testbeszédét, gesztusait. Közelségük segít meghallani intuícióinkat, segít, hogy figyelmünket befelé és a testünkre tudjuk irányítani. Így teret ad egyfajta mélyebb bizalom és az önbizalom megtapasztalásához.

Fontos tudni, hogy a lovak alapvetően hierarchikus csoportban élő állatok. Minden egyednek megvan a maga szerepe, rangja gyakorlatilag egy ménes olyan, mint egy nagy multicég, ahol van főnök, menedzserek és beosztottak is. De a ménes igazságos, és tagjai között szoros kötődés van, aminek egyik megnyilvánulási formája például az, hogy minden nap ápolják egymás szőrét. Holnaptól nem kell természetesen elkezdeni befonni a kollégák haját, de ha meglátjuk az összefüggéseket, a foglalkozások során szerzett tapasztalatainkat pillanatok alatt átültethetjük a mindennapi életünkbe. Egyszerűbbé, könnyebben olvashatóvá válik a világ, és a többi ember is.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: