Újabb okot mondunk, amiért inkább ne hagyd, hogy későre csússzon a vacsora

Egy tanulmány szerint a késő esti vacsora olyan mellékhatásokkal járhat az emberi szervezetre, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Kivel ne fordulna elő néha, hogy megcsúszik időben, emiatt sokkal későbbre tolódnak a szokásos esti teendők is, mint például a vacsora. De egy, a Cell Metabolism című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint érdemes mégis odafigyelni arra, hogy késő este, illetve lefekvés előtt már inkább ne falatozz, hogy elkerüljenek a reklámokból is jól ismert kockázatok és mellékhatások.

A kései vacsora hatásait vizsgálták

A kutatók három kulcsfontosságú tényezőt akartak megvizsgálni, a testsúlyszabályozással és az elhízás kockázatával kapcsolatosan: az étvágyat, az energiafelhasználást (vagyis az elégetett kalóriákat) és a zsírszövetben bekövetkező molekuláris változásokat. Kutatásukba 16 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt vontak be, és két csoportra osztották őket. Majd az egyik csapat tagjait arra kérték, étkezzenek mindig korábbi időpontokban. A többieket pedig arra, hogy ugyanilyen ütemterv szerint, de mindig négy órával később egyenek, mint az első csoport tagjai.

Hogy maradjunk a fent már említett vacsora példájánál: az első csoportnál ez 17 órakor volt, míg a másodiknál mindig 21 órakor.

Közben mindkét csoport tagjainak fel kellett jegyezni, mikor mennyire voltak éhesek. Ezen kívül vérmintát is vettek tőlük, illetve mérték a hőmérsékletüket és az energiafelhasználásukat. A résztvevők egy részétől a testzsírból származó zsírszövetmintát is vettek a vizsgálathoz.

Mire jutottak a kutatók?

Bár sem arra nem fordítottak figyelmet, hogy mit ettek a résztvevők, sem azokra az összetett változókra, mint például, hogy ki milyen időbeosztás szerint élte a napját (mikor kelt és mikor ment lefeküdni), a tudósok arra jutottak, hogy a késői étkezésnek valóban van némi köze az elhízás kockázatához, mégpedig azoknál, akik már túlsúlyosak vagy elhízottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akiknél későbbre csúsztak az étkezések, éhesebbnek ébredtek, kevésbé hatékonyan égették el a kalóriákat, és a zsírszövetük is fokozottan nőtt.

De mivel ez a kutatás csak túlsúlyos vagy elhízott résztvevőkre terjedt ki, a tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség. A további vizsgálatok megmutathatják, ezek az eredmények átültethetők-e a nagyobb népességre.

Abban viszont nem kételkedünk, hogy valószínűleg senkinek sem tesz jót a kései evés. A kutatók is kiemelik, hogy nincs épp jó hatással a szervezetre: ha későn vacsorázol, az vércukorszint-emelkedést okozhat és megzavarhatja az esti pihenésedet. Szóval érdemes inkább tartani magad a régi bölcsességhez, és este 6 óra körülre időzíteni a vacsorát, utána pedig inkább kihagyni a nasizást.

Forrás: mindbodygreen.com
Fotó: Fotó: Kelsey Chance / Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: