Az ízletes rágcsálnivaló ideális sütéshez, főzéshez is: íme, 3 fenséges és egészséges recept.
A kesudió rendszeres fogyasztása mellett rnegeteg érv szól: többek között a legmagasabb vas- és réztartalommal rendelkezik az összes dióféle között. Mivel magas a vastartalma, segíthet a vérszegénység leküzdésében. Alacsony cukortartalma miatt nassolnivalónak is ideális. Nagy mennyiségű rezet is tartalmaz, ami nélkülözhetetlen ásványi anyag az agy egészséges fejlődéséhez, az energiatermeléshez és a jól működő immunrendszerhez. A kesudió és a belőle készült kesudióvaj magas tápanyagtartalmának köszönhetően jóval több, mint egy „szimpla” rágcsálnivaló: laktató és sokoldalúan felhasználható a sütésnél, főzésnél is. S bár a kesudióvaj fogyasztása még nem terjedt el annyira, mint a mogyoróvajé, érdemes néha ezt fogyasztani, mert a vas mellett magas a magnéziumtartalma is, ezért kifejezetten jót tesz a csontoknak, és a magas vérnyomás ellen is hatékony lehet. Antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul az egészségmegőrzéshez és a szervezetben jelenlévő gyulladások csökkenéséhez. Telítetlen zsírsavai segítenek a szívbetegségek és a diabétesz megelőzésében.
A vegetáriánus és vegán étrendenden élők körében egyre közkedveltebb, mivel kiváló fehérjepótlás: 100 gramm kesudió 18 gramm fehérjét biztosít a szervezet számára. Tejtermék helyettesítőként is bevethető, még majonéz is készíthető belőle, krémesebb és ízletesebb lesz tőle az étel. És az sem elhanyagolható tény a kesudió mellett, hogy amíg rengetegen szenvednek különböző mértékű mogyoró allergiától, addig a kesudiónál ilyen probléma nem áll fenn.
Pikáns csirkemell kesudióval
Hozzávalók:
5 dkg kesudió
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db chili
1 ek chili paszta
sötét szójaszósz
világos szójaszósz
mogyoróolaj
zöldhagyma
koriander
só
50 dkg csirkemell
Elkészítése:
A húst felkockázzuk, a vöröshagymát cikkekre vágjuk, a fokhagymát pedig préssel szétnyomjuk. Kevés mogyoróolajon addig pirítjuk a kesudiót, amíg aranybarna nem lesz. Majd levesszük a tűzről és félretesszük, hogy kicsit hűljön. Az olajban megpirítjuk a foghagymát, majd belerakjuk a chili pasztát és jól elkeverjük. Utána hozzáadjuk a csirke kockákat és megsütjük. Amikor már szép színe van, akkor a hozzáadjuk a vöröshagymát is. Ráöntjük, a szójaszószt összekeverjük, hozzáadjuk a pirított kesudiót, az apróra vágott zöldhagymát, kicsit sózzuk, és az egészet összekeverve sütjük még pár percig. A végén korianderrel díszitjük. Rizzsel vagy tésztával is fenséges.
Sütés nélküli kesudiós mandulatorta
Ez az egészséges desszert nemcsak nagy előkészülést, hanem sütést sem igényel. Könnyedén elkészítheted, ha bűntudat nélkül nassolnál. Annyi a titka, hogy a kesudiót és a mandulát 4 órát kell áztatni előtte vízben. Nemcsak a könnyebb felhasználhatóság érdekében, hanem a szervezet így könnyebben hasznosítja a lebomló tápanyagokat.
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
2,5 csésze mandula
0,5 csésze kókuszolaj olvasztva
A töltelékhez:
1,5 csésze előre beáztatott kesudió
¾ csésze víz
0,5 csésze kakaópor
¼ csésze méz
¾ csésze olvasztott kókuszolaj
Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott mandulát turmixgépben aprítjuk, majd összekeverjük a kókuszolajjal. Kivajazunk egy tortaformát, és abba elterítjük a mandulás masszát, alulra és a tál oldalára is. Majd hűtőbe tesszük fél órára. Miközben hűl az alap, készítsük el a tölteléket: keverjük össze krémesre turmixgépben az összes hozzávalót. Ha kész, akkor öntsük rá az alapra, és simítsuk el a tetejét. 3 órára tegyük hűtőbe, utána ehetjük is.
Kesudiókrém házilag
Ez a házilag gyorsan és egyszerűen elkészíthető krém kiváló piskotákhoz, kekszre kenve, de tésztához és salátához is.
Hozzávalók
1/2 csésze kesudió, előzőleg beáztatva
1/2 csésze víz
Igény szerint egy kevés só
Elkészítése:
Áztassuk be a kesudiót, majd ha letelt a 4 óra, alaposan csepegtessük le. Tegyük egy nagy teljesítményű turmixgépbe, igény szerint egy kevés sóval és addig pürésítsük, amíg nagyon sima nem lesz. Pirítósra kenve is fenséges, de bármilyen natúr kekszhez is kiváló.
Forrás: americandreambutter.com, delishknowledge.com
Nyitókép: Marinela Maicheva/GettyImages