A legújabb vegán bőr kaktuszból készül

Két mexikói férfi izgalmas vállalkozásával állatok millióit mentheti meg.

Túltermelés, szintetikus anyagok, elképesztő mértékű pazarlás – hosszasan folytathatnánk a felsorolást, hogy a legszennyezőbb iparág címért folytatott ‚‚versenyben’’ miért pont a divatipar végzett a második helyen? A fast fashion üzleti modell okozta környezeti károkról sokat hallhattunk az elmúlt években, ezért a divatvilágban elkerülhetetlen kérdéssé vált, meddig folytatódhat a feszített tempójú konfekciógyártás? A napokban már írtunk arról, hogy a koronavírus-járvány milyen jelentős, pozitív változásokat hozhat ebben a szektorban, de a fenntartható divat felvirágzása már jóval korábban kezdődött. Az innovatív technológiáknak köszönhetően egyre több vállalat tér át az újrahasznosított vagy megújuló alapanyagokra, illetve a szépségipar után itt is megjelent a cruelty-free szemléletmód. Ennek első lépése az állati szőrme és a valódi bőr elhagyása volt, ám a szintetikus anyagokból készített műbőr előállítása sem sorolható a környezetbarát megoldások közé. Szerencsére erre kínál remek alternatívát a vegán bőr, amely egyre nagyobb szerephez jut a divatiparban.

Desserto, azaz kaktuszbőr

kép:desserto.com

A két mexikói férfinek, Adrián López Velardének és Marte Cázareznek köszönhetően az erjesztett kollagénből és a gombából készült műbőr mellett, nemrég a kaktuszbőr is megjelent a piacon. Miután testközelből látták, milyen súlyos problémát jelent a környezetszennyezés (divat- és bútoripari cégnél dolgoztak), eldöntötték, hogy nem támogatják tovább a fennálló rendszert, hanem új lehetőségeket keresnek. 2017-ben hátrahagyták a munkahelyüket, és az elkövetkező két évben az új ötletük tökéletesítésén dolgoztak. 2019 júliusában debütált Desserto nevű cégük, majd októberben a kaktuszból készült vegán bőr, amely kinézetre és tapintásra teljesen megegyezik az állati eredetű verzióval. De miért pont erre a növényre esett a választásuk? A válasz egyszerű: nincs nagy vízigénye, rugalmas és erős anyag készíthető belőle. És az sem mellékes, hogy Mexikóban nem nehéz kaktuszra bukkanni. A nopal, vagyis a fügekaktuszból készült textilek előállítása közben semmilyen vegyi anyagot nem használnak, ráadásul a cég színek, vastagságok és textúrák széles választékát kínálja. 

Út a farmról a boltok polcaira

Velarde és Cázarez saját kaktuszfarmján 6-8 havonta szüreteli le a növények érett leveleit. Mivel a fügekaktusz vízigénye kicsi (ötször kevesebb mint a kukoricáé), ezért öntözőrendszer használatára sincs szükség, illetve az apró tövisek megkönnyítik a betakarítást is. A levágott leveleket három napig szárítják – ehhez sem használnak semmilyen energiaforrást, a növények természetes úton elérik a megfelelő állapotot. Miután készen állnak a feldolgozásra, amelyben a növény szinte minden része felhasználásra kerül (a kis mennyiségű maradékot elszállítják és az élelmiszeriparban hasznosítják). A díjnyertes Desserto vegán bőrt számos ruhagyártó cégnél megtalálhatjuk – az alapanyag egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és reméljük még több márka cseréli le az állati eredetű verziót erre a fenntartható megoldásra.

Nyitókép: desserto.com.mx

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: